Pancreasul este cel mai misterios organ. Rolul acestuia în organism și cum să ne dăm seama când suferă

Pancreasul este cel mai misterios organ. Rolul acestuia în organism și cum să ne dăm seama când suferă

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pancreasul este un organ unic, deoarece această glandă este singura din întregul corp care îndeplinește simultan două funcții importante: exocrină și endocrină.

Rolul pancreasului în organism:

1. Participă la digestie

Tractul digestiv uman poate fi comparat cu o bandă transportoare (până la 10 m lungime), de-a lungul căreia se deplasează particulele de alimente. Pentru ca acestea să se descompună la cea mai mică dimensiune și să intre în intestine, este nevoie de ajutorul pancreasului, care produce mai mult de douăzeci de enzime diferite, dar cele mai importante sunt următoarele:

  • Amilaze – pentru descompunerea carbohidraților;
  • Proteaze – pentru descompunerea proteinelor;
  • Lipaze – pentru descompunerea grăsimilor.

Aceste descompuneri au loc datorită sucului pancreatic secretat de pancreas.

2. Reglează glicemia

Pe lângă funcția digestivă, glanda produce hormonul insulină, care intră direct în fluxul sanguin. Datorită acestui mecanism, nivelul de glucoză este controlat, ceea ce este necesar pentru activitatea vitală a tuturor celulelor din corp.

Dacă insulina este absentă, zahărul din sânge nu poate pătrunde în celule. Acest lucru duce la o creștere constantă a glicemiei, care va crea consecințe periculoase pentru sănătatea umană.

Aceste procese (digestive și hormonale) au loc separat unul de celălalt. Dar dacă pancreasul este bolnav, acestea pot fi, de asemenea, perturbate. Dacă mâncărurile grase, alcoolul și dulciurile sunt consumate în exces, atunci pancreasul devine iritat și inflamat, iar astfel se dezvoltă pancreatita.

Simptome ale pancreasului inflamat:

– durere la nivelul spatelui și abdomenului;
– paloare și slăbiciune;
– salturi accentuate ale tensiunii arteriale;
– pierderea în greutate;
– diaree;
– crește temperatura corpului;
– dureri articulare.

Uneori pancreatita poate fi confundată cu osteocondroza sau pielonefrita. Dar stadiul inițial al pancreatitei este întotdeauna însoțit de dureri severe. Forma sa cronică este un proces inflamator prelungit, care se agravează periodic.

Dificultăți în diagnosticarea bolii pancreatice

Acest organ nu poate fi vizualizat (endoscopic), cum ar fi canalul digestiv. Modificările pot fi descoperite numai prin căi indirecte, atunci când se folosesc radiații (ultrasunete și computer tomograf).

Unele centre specializate efectuează teste de respirație și determină elastaza în scaun. Dar acest lucru este încă inaccesibil și, practic, medicul se bazează pe semnele clinice ale bolii.

Prin urmare, la cea mai mică suspiciune de inflamație a pancreasului, trebuie să faceți o ecografie a tractului gastrointestinal, să o arătați unui gastroenterolog și să faceți și un test general de sânge pentru o imagine mai completă.

Cum puteți menține sănătatea pancreasului

Dacă apar probleme cu pancreasul, atunci pe lângă tratamentul principal, va trebui să urmați și o dietă. Ce alimente ar trebui să evitați:

– varză;
– leguminoase;
– usturoi;
– ciuperci;
– prăjituri și produse de patiserie (în special cu smântână);
– mâncăruri grase și afumate;
– băuturi carbogazoase dulci;
– alcool.

Cel mai bine este să gătiți carnea și peștele la aburi, la cuptor sau să le fierbeți. Limitați consumul alimentelor sărate și condimentate.

De asemenea, ar trebui să urmați și aceste sfaturi:

– dormiți bine (7-8 ore);
– renunțați la obiceiurile proaste;
– faceți mișcare sau exerciții fizice;
– faceți un control medical anual.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!