Osteoporoza: primele semne și cum o putem preveni

Osteoporoza: primele semne și cum o putem preveni

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 January 2021 in SanatateSfaturi

În primul rând trebuie știu faptul că oricine poate avea această boală! Deși apare mai frecvent la persoanele în vârstă, aceasta poate apărea la o vârstă mai mică. Iar în lipsa unor simptome grave, aceasta poate evolua în timp iar efectele ei sunt foarte grave.

1. Factori de risc

Osteoporoza apare de obicei datorită absorbției scăzute a calciului și a vitaminei D, în special la bătrânețe.

Deficiența acestor substanțe nutritive reduce densitatea osoasă și, în caz de rănire sau boală, poate provoca fracturi și daune ireversibile sănătății. Această problemă poate apărea din factori genetici , deși este legată și de modificările hormonale care apar în organism după o anumită vârstă.

Consumul excesiv de tutun și alcool contribuie, de asemenea , la dezvoltarea osteoporozei. O scădere a nivelului de estrogen în timpul și după menopauză este o altă cauză hormonală. Grupul de risc include, de asemenea, persoanele care suferă de anorexie sau bulimie .

2. Simptome

Din păcate, această boală este „tăcută” deoarece nu apar simptome evidente până nu se transformă într-o problemă mai gravă .

Osteoporoza este adesea diagnosticată după o fractură, iar înainte persoana nici măcar nu bănuia că suferă de această boală. Datorită fragilității oaselor, fracturile pot apărea chiar și fără răni grave sau șoc.

Osteoporoza poate fi suspectată dacă:

  • ați pierdut până la 5 cm înălțime ,
  • în unele cazuri, apare așa-numita „cocoașă a văduvei ”,
  • apare o postură caracteristică aplecată .

Și pe măsură ce progresează, poate apărea:

Durere în timpul sarcinilor de compresie – ridicarea greutăților, căderea, întoarcerile bruște ale corpului. Durerea poate dispărea după 4-6 săptămâni de la momentul acțiunii.

Dacă există mai multe microfracturi ale coloanei vertebrale, atunci sindromul durerii se agravează prin tuse, strănut, râs, schimbarea poziției corpului.

O scădere semnificativă a înălțimii – până la 15 cm.

Scăderea volumului pieptului, membrele superioare vizual mai lungi.

Deformarea coloanei vertebrale, postura slabă, formarea cocoașei.

Durerea oaselor afectate la palpare.

Posibile crampe la nivelul membrelor.

Simptomele frecvente ale pierderii calciului sunt deteriorarea dinților, părului și unghiilor.

Durere după o perioadă îndelungată în picioare sau stând.

Durere, slăbiciune, amorțeală în mâini.

3. Prevenirea

Este important să se asigure cantitatea optimă de calciu și vitamina D, inclusiv prin adăugarea de alimente care le conțin în dietă.

Fundația Națională pentru Osteoporoză (NOF) recomandă 1000 mg de calciu pe zi pentru adulți și 1200 mg pe zi pentru femeile de peste 50 de ani și bărbații de peste 70 de ani.

Aportul de sodiu și de grăsimi saturate ar trebui să fie limitat deoarece interferează cu absorbția calciului .

Este important să vă creșteți aportul de magneziu , deoarece ajută și la menținerea densității osoase.

Un set special de exerciții este, de asemenea, foarte benefic , deoarece întărește oasele și îmbunătățește coordonarea și echilibrul.

5. Tratamentul medicamentos

Există medicamente disponibile de combatere a pierderii densității osoase pentru a evita consecințele grave, cum ar fi fracturile.

Printre acestea se numără bifosfonații, care au ca scop prevenirea deteriorării osoase prin inactivarea celulelor cunoscute sub numele de osteoclaste, care sunt concepute pentru a absorbi osul.

Administrarea de estrogen ajută la prevenirea și combaterea acestei boli la femeile aflate la menopauză.

Ce fel de medicamente și în ce doze să luați este o chestiune pur individuală! Și se stabilesc împreună cu medicul.

6. Efectele secundare ale tratamentului

Deși medicamentele pentru tratarea acestei afecțiuni pot fi destul de eficiente , este important să știm că, în majoritatea cazurilor, utilizarea lor poate provoca reacții adverse.

Dintre acestea, cele mai frecvente:

  • Dureri musculare și articulare
  • Arsuri la stomac
  • Aritmii și palpitații

Pe de altă parte, în ciuda posibilității de tratament, aceste medicamente funcționează doar până la un anumit punct . Adică, la aproximativ 3 ani de la începerea tratamentului, este necesar să se analizeze cât de eficiente sunt sau ce efecte negative provoacă.

În unele cazuri, este necesar să luați „pauze” în tratament, deoarece administrarea de medicamente pentru o perioadă lungă de timp poate fi periculoasă. Cel mai bun mod de combatere a osteoporozei este prevenirea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!