Osho ne raspunde la intrebarea “ce este dragostea?”… “Atunci cand cineva iubeste, este un miracol. Fii impresionat de miracol”

"Omul strică lucrurile mult mai mult cu cuvintele decât cu tăcerea." — Mahatma Gandhi "Nu de lucruri avem nevoie ca sa fim fericiti, ci de curaj. Fericirea nu e la indemana si mintea oricui. Fericirea e curajoasa, stralucitoare, luminoasa si voluptoasa. Si deseori nu e comoda... pentru altii. Fericirea nu e o pastila, un obiect sau o varsta. E alegerea de a FI una cu tine, de a te gusta in fiecare zi, si de a manca cu pofta viata, nu cu gura ci cu inima. Fericirea nu e o spaga pe care ti-o da cineva ca sa stai langa el sau sa-i faci pe plac. E cadoul pe care ti-l faci tu lasandu-te sa curgi prin tine, in viata. Fericirea nu se capata, nu se da, nu se cumpara. Nu ea te alege, ci tu o alegi pe ea. Nu tine de infatisare, de statut sau de vreme. E la liber, e infinita si peste tot in inimi, cand ochii sunt pregatiti sa vada si mintea s-o primeasca. Dar... ai nevoie de curaj sa fii fericit, cand majoritatea in jurul tau alege calea mai comoda a nefericirii. Ai nevoie de curaj, pentru ca fericirea inseamna sa fii altfel, iar a fi altfel nu e comod mereu. Ai nevoie de curaj sa te urmezi pe tine, sa faci alegeri pentru bucuria ta, chiar si atunci cand ceilalti se impotrivesc, coboara coltul gurii a indoiala sau te judeca. Uneori e nevoie de curajul de a fi urat si judecat de ceilalti. Ai nevoie de curaj ca sa vezi frumusetea, uneori de unul singur, acolo unde majoritatea vede uratenia. Ai nevoie de curaj pentru a trai cu gratie, in momentele in care majoritatea alege zbuciumul si lupta. Ai nevoie de curaj sa-ti mentii bucuria, intr-un grup in care ceilalti nu fac decat sa se planga. Ai nevoie de curaj, sa crezi in visele tale, dincolo de ceea ce ai auzit de la ceilalti ca ar trebui sa crezi si sa faci. Ai nevoie de curaj sa iubesti cu toata inima, in forma pe care o alegi tu si nu in cea predefinita care ti se serveste intr-un glas colectiv. Ai nevoie de curaj sa mergi pe drumul inimii tale, mai ales cand acesta este divergent in raport cu cel pe care merg toti ceilalti. Si da, ai nevoie de curaj pentru a iubi in asa masura incat sa fii fericit indiferent ce. Ai nevoie de curaj pentru a crede in tine, mai ales cand tu-ti spui exact opusul retetelor, definitiilor si regulilor lumii. Ai nevoie de curaj sa alegi Fericirea. Pentru ca da, o poti alege."

Cele mai frumoase citate despre curaj:

„Într-o situaţie disperată, numai curajul şi inteligenţa te mai pot ajuta.” — Jean Piaget „Pentru orice realizare, primul pas este curajul.” — Johann W. von Goethe „Uneori, chiar și să trăiești e un act de curaj.” — Seneca „Ce ar fi viața dacă nu am avea curajul să riscăm ceva?” — Vincent van Gogh „Începe să faci tot ceea ce poți face sau visezi că poți face. Curajul conține geniu, putere și magie.” — Johann W. von Goethe „Curajul înseamnă să ai puterea să te ridici și să vorbești. Curajul înseamnă, de asemenea, să te așezi și să asculți.” — Winston Churchill „Cel curajos este cel căruia, fiindu-i frică, merge înainte.” — Gabriel Liiceanu „Curajul face ce ție îți este frică să faci. Nu poate exista curaj decât dacă ești speriat .” — Eddie Rickenbacker „Sinceritatea este forma cea mai îndrăzneaţă a curajului.” — William Somerset Maugham „Cel mai curajos lucru este, încă, să gândești singur. Și cu voce tare!” — Coco Chanel „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus.” — William Shakespeare „Mulți au avut aptitudini extraordinare, însă, fiindcă n-au avut curaj, ei au trăit ca niște morți și au sfârșit prin a fi îngropați în inactivitatea lor.” — Nicolae Iorga Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Publicitate

„Am auzit de un barbat care a ramas holtei toata viata pentru ca o cauta pe femeia perfecta. La varsta de saptezeci de ani, cineva l-a intrebat:

Ai calatorit foarte mult, ai cautat de la New York in Katmandu, din Katmandu la Roma, de la Roma la Londra. Chiar nu ai putut sa gasesti femeia perfecta? Nici macar una? Batranul s-a intristat profund. A spus: Ba da, o data am gasit-o. Intr-o zi, candva de mult, am dat peste o femeie perfecta. Curiosul l-a intrebat mai departe: Si ce s-a intamplat? De ce nu te-ai casatorit? Trist, batranul i-a spus: Pentru ce? Ea il cauta pe barbatul perfect.

Aminteste-ti, cand doua fiinte sunt perfecte, nevoia lor de dragoste nu este aceeasi ca nevoia ta de dragoste. Are niste caracteristici cu totul diferite. Nu intelegi nici macar dragostea care este posibila pentru tine, asa ca nu vei intelege dragostea lui Buddha sau dragostea pe care o revarsa asupra ta un Lao Tzu nu vei putea sa o intelegi. Mai intai trebuie sa intelegi dragostea care este un fenomen natural. Nici macar acest lucru nu s-a intamplat. Mai intai trebuie sa intelegi ceea ce este natural si apoi ceea ce este transcendental.

Prin urmare, sa nu cauti niciodata barbatul perfect sau femeia perfecta. Si aceasta idee ti-a fost bagata in cap ca daca nu vei gasi barbatul perfect sau femeia perfecta, nu vei cunoaste fericirea. Asa ca tot continui sa cauti perfectiunea si nu o gasesti, asa ca esti nefericit. Pentru a pluti si a creste in dragoste nu este necesara perfectiunea. Dragostea nu are nimic de-a face cu celalalt. O persoana iubitoare pur si simplu iubeste, la fel cum o persoana vie respira si bea, mananca si doarme. Exact la fel, o persoana cu adevarat iubitoare iubeste.

Nu spui, Daca aerul nu este perfect, nepoluat, eu nu respir. Continui sa respiri chiar si in Los Angeles; continui sa respiri chiar si in Bombay. Continui sa respiri pretutindeni, chiar daca aerul este poluat, otravit.

Publicitate

Continui sa respiri! Nu-ti poti permite sa nu respiri pentru ca aerul nu este asa cum ar trebui sa fie. Daca ti-e foame, mananci ceva, indiferent ce. In desert, daca mori de sete, bei orice. Nu vei insista sa ti se dea o Coca-Cola, merge orice, orice este de baut, apa chioara, chiar si apa murdara.

O persoana vie si iubitoare pur si simplu iubeste. Dragostea este o functie naturala. Prin urmare, sa nu cauti perfectiunea; altfel nu va curge nici un fel de dragoste prin tine. Dimpotriva, vei deveni ne-iubitor. Oamenii care cer perfectiunea sunt oameni complet ne-iubitori, nevrotici.

Chiar daca isi pot gasi un iubit sau o iubita, cer perfectiune,iar dragostea este distrusa din caza acestei pretentii. Daca un barbat iubeste o femeie sau o femeie iubeste un barbat, apar imediat pretentiile. Femeia incepe sa aiba pretentia ca barbatul sa fie perfect, doar pentru ca o iubeste pe ea. Ca si cum ar fi comis un pacat! De-acum trebuie sa fie perfect, de-acum trebuie sa se descotoroseasca de toate limitarile lui brusc, doar din cauza acestei femei?

De-acum nu mai poate sa fie om? Trebuie sa devina fie supraom, fie un fals, un prefacut.Natural, este foarte greu sa devii un supraom, asa ca oamenii devin niste falsuri. Incep sa se prefaca, sa joace teatru, sa se prefaca. In numele dragostei, oamenii nu fac decat devina niste prefacuti.Prin urmare, sa nu ceri niciodata perfectiunea. Nu ai nici un drept sa pretinzi nimic de la nimeni. Daca nu te iubeste nimeni, fii recunoscator, dar nu cere nimic, pentru ca celalalt nu are nici o obligatie sa te iubeasca. Atunci cand cineva iubeste, este un miracol. Fii impresionat de miracol.”

Osho – „Ce este dragostea”. Iar eu sunt departe de a fi iubit macar o data perfect.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet