Osho ne ofera o invatatura minunata “Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie”

Osho ne ofera o invatatura minunata “Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie”

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 May 2018 in De SufletRelatii

Dragostea nu poseda niciodata. Dragostea inseamna sa va oferiti libertate unul celuilalt. Dragostea este un dar neconditionat, nu un targ. Dar in mintea ta, dragostea nu este nimic altceva decat mai putina ura, atata tot. Cu cat te gandesti mai mult, „Pot sa tolerez aceasta persoana; Nu pot sa tolerez aceasta persoana, deci nu o pot iubi. Aceasta persoana o pot tolera”, mereu aceasta evaluare ramane negativa.

Gelozia si posesivitatea sunt tulburari de atasament si nu au nicio legatura cu iubirea, desi multe persoane cred ca aceste manifestari reprezinta dovezi de iubire.

Intalnite foarte frecvent in multe relatii, gelozia si posesivitatea genereaza comportamente extrem de neplacute pentru persoanele care au alaturi parteneri cu asemenea manifestari. Sunt adesea intrebata care este limita, pana unde se poate ajunge – daca partenerii nu rezolva aceasta problema, gelozia poate distruge relatii, una dintre situatiile nedorite ce poate aparea – nu de putine ori – fiind violenta domestica.

Si este bine sa stii, daca vrei sa previi.

Am explicat in articolul de saptamana trecuta care sunt cauzele psihologice ale aparitiei geloziei (aici) – vreau sa cred ca ai inteles ca gelozia nu are nicio legatura cu iubirea, ci cu boala, cu ranile psihologice foarte vechi, nevindecate, neconstientizate, si care au drept consecinte comportamente de posesie, control, santaj si manipulare.

Fiecare dintre noi de confruntam, pe parcursul vietii, cu teama de pierdere a partenerului de viata (si nu numai). Nu toti ajungem, insa, sa avem manifestari de gelozie cronica, care pot contine, din nefericire, multe elemente din sfera patologicului.

Iti doresc sa nu te confrunti cu gelozia patologica si te invit sa citesti o parte din viziunea lui Osho despre gelozie – un material extras din cartea ”ABC-ul Iluminarii” – carte aparuta la Pro Editura si Tipografie, partener educational al site-ului www.minunemica.eu.

Noi, ca oameni, ne ataşăm prea repede de orice lucru. Viaţa este flux, nimic nu rămâne la fel, dar sperăm şi dorim ca nimic să nu se schimbe.

Există prea multă frustrare în lume pentru că toate aşteptările noastre rămân neîmplinite. Fiecare aşteptare aduce nefericire.

Ataşamentul înseamnă a te agăţa de un lucru, şi nu doreşti ca acesta să se schimbe vreodată. Acest lucru înseamnă a dori imposibilul.

Tânărul doreşte să fie mereu tânăr, iar acest lucru este imposibil, mai devreme sau mai târziu acesta va îmbătrâni.

Dar bătrâneţea nu aduce fericire, ci suferinţă. Dacă lucrurile nu ar sta aşa, atunci am crede că viaţa devine cu adevărat împlinită la bătrâneţe. Ea ar trebui să reprezinte culmea cea mai înaltă acoperită de omăt, dar nu este decât o gaură neagră. Este o gaură neagră pentru că ne agăţăm de tinereţe.

Ne agăţăm de trup, dar trupul va ceda într-o zi. Trăieşte, iubeşte, respectă, ai grijă, dar nu te ataşa. Aminteşte-ţi că este numai un caravanserai, doar înnoptezi acolo. Iar dimineaţa va trebui să pleci.

Aşa stau lucrurile. Te îndrăgosteşti de o persoană, te ataşezi, iar apoi eşti nefericit. Apoi eşti posesiv, apoi te temi ca persoana respectivă să nu se îndrăgostească de altcineva. Începi să o îngrădeşti, să-i răpeşti libertatea, să o reduci la stadiul de obiect. Dragostea şi respectul dispar. Totul se transformă într-o luptă continuă între cele două egouri. Tu vrei să-l stăpâneşti, la fel se întâmplă cu cealaltă persoană. Cum să reziste dragostea în acest conflict? Ataşamentul distruge dragostea. El este otrava dragostei.

Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie. Ele vor apărea dacă tu te vei ataşa de o persoană. Cea mai mare artă de a învăţa este să te laşi purtat de viaţă fără a te ataşa.

Lucrurile vin şi pleacă, dar tu rămâi concentrat asupra fiinţei tale, nu te laşi distras şi nici perturbat.

Osho, ABC-ul Iluminarii

Daca iubesti, iubeste si fii constient de acest lucru. Daca ar fi sa va invat, nu v-as spune pe cine sa iubiti, cum sa iubiti. Acestea sunt nonsensuri. Iubirea este calitatea voastra intrinseca. Va nasteti cu ea, asa cum ura este de asemenea acolo. Va voi invata insa, fiti constienti. Inainte ca orice sa vi se intample – iubire, ura, furie, pasiune, compasiune, orice – fiti constienti. Lasati ca orice sa se intample, fiind constienti.

Iubirea nu ar trebui sa implice asteptari; altfel, bucuria moare. Atunci cand ai asteptari, frustrarile vin. Nimeni nu iti poate indeplini asteptarile si nu e nimeni care are nevoie ca tu sa ii indeplinesti astepatrile. Acestea provin din manie, dintr-o minte nevrotica. Daca cineva chiar iti indeplineste asteptarile, atunci dragostea adevarata dispare. Iar celalt devine o necesitate, o nevoie, o posesiune – o posesiune valoroasa, dar in acelasi timp o posesiune ca toate celelalte.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!