Osho ne explica cele 4 dimensiuni ale iubirii

Osho ne explica cele 4 dimensiuni ale iubirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 January 2020 in Relatii

“Suntem cu toții puțin ciudați. Și viața este puțin ciudată. Iar în momentul în care întâlnim pe cineva a cărui ciudățenie este compatibilă cu a noastră, ne alăturăm lui și intrăm într-o stare de ciudățenie comună pe care o numim iubire – adevărata iubire.” – Robert Fulghum

1. Prima dintre ele este dependenta

Este un lucru care se întâmpla majoritatii oamenilor. Sotul este dependent de sotie, sotia este dependenta de sot; se exploateaza unul pe celalalt, se domina unul pe celalalt, se poseda unul pe celalalt; fiecare îl reduce pe celalalt la un bun de consum. În lume, asa sta situatia în nouazeci si noua la suta din cazuri. De asta iubirea, care ar putea deschide portile paradisului, deschide portile iadului.

“Nu am încredere în oamenii care nu se iubesc pe ei și-mi spun : Te iubesc. Un proverb african spune: Fii atent când o persoană goală îți oferă o cămașă.” – Maya Angelou

2. A doua posibilitate este iubirea dintre doua persoane independente

Asta se întâmpla rareori, si în cazul asta exista nefericire, pentru ca exista în permanenta conflict. Adaptarea nu e posibila, întrucât ambele persoane sunt foarte independente, nici una nu este dispusa sa accepte compromisuri, sa se adapteze dupa cealalta. Este imposibil de trait cu oameni precum pictorii, gânditorii, savantii, care traiesc într-un fel de independenta, cel putin în mintea lor.

Ei dau libertate celuilalt, dar acea libertate seamana mai degraba cu indiferenta, dau senzatia ca nu le pasa de celalalt, ca celalalt nu conteaza pentru ei. Îsi lasa reciproc spatiu, nu se baga unul în sufletul celuilalt. Relatia pare sa fie doar de suprafata; se tem sa patrunda mai adânc unul în sufletul celuilalt pentru ca sunt mai atasati de libertatea lor decât de iubire, si nu vor sa si-o
compromita.

“Dragostea este o forță de nestăpânit. Dacă încercam să o controlăm, ne distruge. Dacă încercam să o stăpânim, ne transformă în sclavi. Dacă încercam să o înțelegem, ne face să ne simțitm pierduți și confuzi.” – Paulo Coelho

3. A treia posibilitate este interdependenta

Asta se întâmpla foarte rar, dar atunci când se întâmpla, pamântul devine un paradis. Numai atunci poate fi vorba de iubire, caci cele doua persoane sunt într-o sincronizare perfecta, de parca ar respira una pentru cealalta, de parca ar fi un suflet în doua corpuri. Celelalte doua posibilitati nu sunt în realitate iubire, sunt doar aranjamente sociale, psihologice, biologice. A treia este ceva de ordin spiritual.

“Niciodata sa nu regreti nimic. Daca ceea ce ti s-a intamplat a fost frumos, atunci ai avut ceva minunat. Daca ceea ce ti s-a intamplat a fost rau, atunci a fost experienta.” – Victoria Holt

4. Echilibru sufletesc

Echilibrul sufletesc este un principiu fundamental al atentiei, practica de a ramane echilibrat si de a evita extremele indulgentei sau aversiunii. Aceasta virtute este descrisa si ca libertate. Prin „upekkha”, cineva nu este prins de emotii sau ganduri puternice si nu devine usor influentat de ascensiunile si neplacerile vietii. Aceasta creeaza spatiul pentru a iubi neconditionat.

O conceptie gresita comuna despre echilibru este aceea ca se poate creea o abordare sterila si decuplata a vietii. Nu este cazul. Echilibrul sufletesc este dezvoltat odata cu constientizarea pe care o cresteti despre rolul pe care mintea dvs. il joaca in evenimentele vietii. Fiind mai angajati in ceea ce facem, asistam la felul in care viata ne arunca din calea echilibrului.

Upekkha este o forma puternica de iubire, deoarece ne permite sa ramanem cu sufletul liber prin greutati sau dezamagiri percepute.

Imbinata cu virtutile bunatatii iubitoare, a compasiunii si a bucuriei simpatice, echilibrul ne permite sa continuam sa cultivam o dragoste matura, atotcuprinzatoare pentru toti cei pe care ii intalnim in viata.

Prin aplicarea acestor trasaturi, puterea iubirii poate fi valorificata, pentru a-ti imbunatati viata ta, dar si a celor pe care ii intalnesti. Nu exista niciun obiectiv mai de valoare ca iubirea.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!