Orhideea ta da semne ca se usuca? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa o salvezi la timp! In primul rand nu trebuie udata in exces!

Orhideea ta da semne ca se usuca? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa o salvezi la timp! In primul rand nu trebuie udata in exces!

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 February 2019 in Sfaturi

Orhideelor le place lumina. Unele specii au nevoie de mai multă, altele – de mai puţină. De aceea este ideal să o instalezi cam la 20-30 cm de o fereastră. E nevoie şi de o perdea fină sau de o jaluzea pentru a opri soarele să o ardă.

Orhideele sunt unele dintre cele mai vândute flori de ghiveci din țara noastră, și nu numai.

Fie că ați cumpărat-o sau ați primit-o cadou trebuie să știți că orhideea nu este o plantă foarte pretențioasă dar are reguli stricte de îngrijire care trebuie respectate cu sfințenie.

De multe ori, din dorința de a îngriji cât mai bine aceste plante, iubitorii de flori adeseori le udă excesiv, le mută din ghiveci prea des sau le aplică prea multe tratamente, ceea ce poate duce la pierderea plantei. Dacă floarea dumneavoastră a ajuns însă în acest stadiu trebuie să știți că există câteva metode prin care o puteți readuce la ”viață”.

Prima cauză care afectează orhideea este udatul excesiv.

Este extrem de periculos să udăm prea mult substratul de orhidee fiindcă punem în pericol sănătatea frumoasei plante. Când turnăm prea multă apă, aceasta împiedică oxigenul să pătrundă în rădăcini. În plus, atunci când expunem rădăcinile la apă în exces vor putrezi și nu vor mai putea să absoarbă nici substanțele nutritive și nici măcar apa.

Orhideea ne arată când este prea udată iar primele semne vizibile sunt frunzele care se dezvoltă din ce în ce mai greu și care în cele din urma se îngălbenesc. Partea bună este că dacă ați făcut această greșeală există șanse să salvați orhideea însă doar daca aceasta mai are măcar câteva rădăcini neputrezite.

Pașii de urmat pentru revitalizarea unei orhidee care a fost udată în exces:

1. Puneți ușor ghiveciul cu orhideea pe-o parte și scoateți rădăcinile din vas, iar apoi curatăți-le de compost.

2. Dezinfectați în alcool lamele unui foarfece de tăiat via. Analizați rădăcinile și tăiați-le pe acelea care au putrezit.

3. Scurgeți apa de pe farfurioara pe care a stat ghiveciul și apoi spălați ambele recipiente. Aveți grijă ca acestea să fie șterse și uscate pentru pasul următor.

4. Într-un recipient (eventual o sită), amestecați pământul special pentru orhidee cu apă de la robinet. Totodată aveți grijă ca apa în exces să se scurga din recipient.

5. Umpleți primii 3 cm de la fundul ghiveciului cu pământ umed și apoi puneți planta în ghiveci. Ulterior adăugați compost peste rădăcini.

6. Puneți orhideea la locul ei obișnuit. De acum înainte udați planta doar când pământul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. De asemenea, înlăturați apa în exces care se scurge în farfuria de sub ghiveci.

De acum înainte, udați corect orhideea de 2 ori pe săptămână, abundent, lăsați-o circa o oră să își absoarbă apa necesară, apoi îndepărtați apa din farfurioară sau din mască.

Cea de-a doua situație, în care rădăcinile sunt deja putrezite are de asemenea salvare.

Trebuie doar să le tăiați complet și să înmuiați planta în cărbune activat mărunțit. După aceea, orhideea se pune deasupra pământului din ghiveci pentru ca tăierura să se cicatrizeze. Atenție! Planta nu trebuie udată!

În natură, orhideele se dezvoltă datorită diferenţelor de temperatură dintre zi şi noapte. De aceea trebuie să o plasezi într- un loc unde temperatura este mai rece noaptea decât ziua. Cel mai bine ar fi la fereastră. E bine să ai grijă şi ca acel loc să fie mereu aerisit, fiindcă orhideele iubesc aerul. Atenţie însă! Tija lor este fragilă, e bine să nu le ţii în curent.

Tăiere tije, transplantare

După ce toate florile au căzut (pe măsură ce se ofilesc, desprinde-le cu grijă) lasă planta să se odihnească, înainte de a tăia tija, câteva zile. Apoi, numără de la baza tijei douătrei noduri şi taie cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni va creşte o nouă tijă. De obicei a doua înflorire apare mai târziu.

Dacă rădăcinile ies din ghiveci, trebuie să îl schimbi. Taie mai întâi rădăcinile uscate şi apoi pune-o într-un ghiveci mai mare, cu scoarţă specială şi tasează bine planta. Pune pe fundul ghiveciului pietre sau câteva bile de argilă. Această operaţie se face în perioada când nu are flori, cam o dată la doi ani.

Sursa: agrointel.ro



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!