Trebuie sa fi auzit pana acum ca cel mai mare copil dintr-o familie tinde sa fie cel mai responsabil, iar cei care nu au frati sunt egoisti si exigenti.
Sunt doar stereotipuri sau este adevarat ca ordinea nasterii ne poate influenta personalitatea? Aceasta teorie a inceput la sfarsitul anilor 1920 cu Alfred Adler, prietenul si colegul lui Sigmund Freud. Alder credea ca ordinea in care te-ai nascut intr-o familie iti afecteaza in mod inerent personalitatea.
Iata raspunsul la aceasta intrebare intriganta:
Primul copil (cel mai mare) – Potrivit lui Alder, cel mai maee copil din familie tinde sa fie conservator, orientat spre putere si predispus spre conducere. Deoarece isi asuma adesea responsabilitatea pentru fratii lor mai mici, primii nascuti sunt mai grijulii, mai atrasi de ideea de a fi parinte si cel mai probabil care iau initiativa mai des.
Al doilea copil (mijlociul) – Deoarece fratele sau sora mai mare este un model pentru cel de-al doilea copil, el se lupta adesea sa il depaseasca. Ritmul de dezvoltare este mai mare. Copilul mijlociul dintr-o familie tinde adesea sa fie ambitios, dar sunt si egoisti rareori. De asemenea, acesta e mai predispus sa-si stabileasca obiective extrem de inalte si totodata nerealiste. Din aceasta cauza, creste numarul de esecuri, dar faptul ca dau piept cu dificultatile vietii il face sa fie mai puternic.
Ultimul copil (cel mai mic) – De regula, cel mai mic copil primeste cea mai mare atentie din parte parintilor, dar si a fratilor sai mai mari. Acesta este motivul pentru care se pot simti mai putin experimentati si mai independenti. Cu toate acestea, ultimul copil e, de obicei, foarte motivat sa isi depaseasca fratii mai mari. Devin persoane de succes si isi fac un renume in domeniul ales. Ei pot fi sportivi buni, muzicieni sau artisti talentati. Ultimul nascut tinde sa fie foarte sociabil, desi probabil vor fi mai iresponsabili si mai frivoli decat fratii sau surorile lor mai mari.
Singurul copil – Fara frati cu care sa intre in competitie, singurul copil din familie tinde sa concureze adesea cu tatal sau. Fiind prea rasfatat de parintii lui, acest copil asteapta rasfat li protectie de la toti ceilalti. Dependenta si egoismul sunt principalele caracteristici ale stilului sau de viata. El intampina frecvent dificultati in interactiunea cu colegii. Multi copii care nu au frati devin perfectionisti si tind sa isi atinga obiectivele indiferent de mijloace.
Cum afecteaza ordinea nasterii nivelul IQ-ului?
Teoria spune ca ordinea nasterii afecteaza atat personalitatea, cat si nivelul iq-ului. Unii resping teoria in intregime, insa altii sunt convinsi sa acest lucru joaca un rol crucial. Cercetatorii de la Universitatea Leipzig si de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, au studiat mai mult de 20.000 de adulti din Statele Unite, Marea Britanie si Germania, In acest studiu, ei au comparat fratii din diverse familii si ordinea nasterii lor. Ei au descoperit ca fratele mai amare, prezinta, in general, performante sporite la testele de inteligenta. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au descoperit efecte asupra stabilitatii si imaginatiei emotionale.
Cum afecteaza ordinea nasterii personalitatea?
Un alt studiu a furnizat mai multe dovezi ca ordinea nasterii afecteaza personalitatea unei persoane. Cercetatorii au analizat trasaturile de personalitate ale 377.000 de elevi de liceu din SUA. Ceea ce au descoperit este ca primii copii tind sa fie, in general, mai cinstiti si mai dominanti. Cu toate acestea, ei sunt, de asemenea, mai putin sociabili si mai putin rezistenti la stres. Copiii mijlocii tind sa fie mai constiinciosi si mai diligenti. Ultimul copil, adica cel mai mic, este cel mai probabil deschis si sociabil. Copiii care nu au frati sau surori sunt adesea nervosi, dar sunt si foarte deschisi la minte si sociabili.
Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!