Opt citate ale fizicianului Galileo Galilei care te vor pune pe ganduri

Opt citate ale fizicianului Galileo Galilei care te vor pune pe ganduri

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 October 2019 in De Suflet

Galileo Galilei (1564 –1642) a fost un fizician, matematician, astronom si filosof italian care a jucat un rol important in Revolutia Stiintifica a Renasterii. Galileo a fost numit „parintele astronomiei observationale moderne” „parintele fizicii moderne”, „parintele stiintei” si „parintele stiintei moderne”. Stephen Hawking a spus ca „Galileo, poate mai mult decat orice alta persoana a fost responsabil pentru nasterea stiintei moderne. (Wikipedia)

1. „Nu am intalnit niciodata un om atat de ignorant incat sa nu am ce sa invat de la el.”

Este adevarat, putem invata de la absolut orice om care ne iese in cale. Oamenii pot fi asemuiti unor prisme care ne ajuta sa vedem realitatea din o multime de perspective, asta daca avem rabdarea si deschiderea de a invata si de a privi pe oricine, cu umilinta.

2. „Nu il poti invata nimic pe om; ce poti face este doar sa il ajuti sa se descopere in interiorul sau.”

Orice adevar poate fi patruns de oameni daca acesta nu este rodul unui dicteu automat, ci al unui proces individual de intelegere. Iata de ce un bun dascal va sugera calea pentru a intelege acel lucru, si nu il va impune ca pe un adevar absolut; va incuraja procesul de judecata al fiecarui individ.

3. „Sunt cativa care gandesc bine, dar sunt in mod covarsitor depasiti ca numar de cei care gandesc prost.”

In ciuda marilor savanti care au trait, in ciuda oamenilor minunati care se afla si in jurul nostru, este adevarat ca cei care inspira, cei care incearca sa inteleaga sunt mult mai putini decat aceia care aleg sa nu isi foloseasca simturile daruite de existenta si sa traiasca in ignoranta…

4. „Filozofia este scrisa in acea mareata carte care se afla chiar in fata ta – Adica Universul – dar nu o putem intelege daca nu invatam intai limbajul pentru a capta simbolurile cu care a fost scrisa.”

Galileo Galilei atinsese o profunzime a trairii care ii permitea aceasta fina observatie – ca esenta vietii se afla in tot ceea ce ne inconjoara.

5. „Am iubit stelele prea mult ca sa ma tem de noapte.”

O declaratie poetica ce se aseamana cu un haiku japonez. Contine acea intelegere profunda ca frica ne opreste din a descoperi sau de a vedea frumusetea care apare in contrast cu intunericul…

6. „Nu ma simt obligat sa cred ca acelasi Dumnezeu care ne-a dotat cu simturi, cu ratiune si intelect a avut intentia ca noi sa uitam de utilitatea lor si sa ne dam cunoastere prin intermediul altor mijloace decat prin acestea.”

Un argument prin care Galileo, incercand sa isi apere munca de cercetare, face in acelasi timp un puternic elogiu fiintei umane, care este doatata cu intelect, cu simturi si cu ratiune – daruri pe care sa le foloseasca in aceasta viata, incercand sa inteleaga existenta si nu luand ca „un dat” orice i s-ar spune.

7. „Toate adevarurile sunt usor de inteles imediat ce sunt descoperite. Important este sa le descoperi.”

O privire asupra faptului ca ar trebui sa ne dam noua insine libertatea de a descoperi, de a privi in profunzimea lucrurilor. Astfel, vedem ca in ciuda aparentelor, nimic nu este complicat, odata ce descifram mecanismul.

8. „Pasiunea este geneza geniului.”

Cand iti desfasori activitati care iti dau satisfactie, este absolut imposibil sa nu realizezi performante. Pentru ca energia pe care o pui in acele activitati este ingenua, este fireasca. Cand ceea ce iti place iti da entuziasm si sens, urmezi adevaratul tel al vietii tale.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!