Pentru a o spune in mod direct, ceapa este o marca in dietele noastre. Se pare ca aceasta leguma reuseste sa-si gaseasca drumul in cele mai delicioase feluri de mancare. Acest lucru nu este deloc o noua tendinta; este cunoscut faptul ca ceapa este parte a dietei umane de mai bine de 7000 de ani, aceasta fiind una dintre legumele folosite pentru a-i hrani pe constructorii piramidelor din Egipt.
Ceapa este o leguma utilizata pe scara larga in mare parte datorita capacitatii sale de a spori aroma multor retete, dar cati dintre noi suntem constienti de beneficiile pe care le ofera sanatatii organismului nostru? La urma urmei, ceapa este o leguma. Ceapa este o sursa generoasa de vitamine (in special C, B6, B1, K si H), acid folic, fibre, sulf si flavonoide. Aceasta leguma contine, de asemenea, minerale importante, cum ar fi crom, magneziu, fosfor, potasiu si calciu. Aceasta bogatie de substante nutritive ofera numeroase beneficii organismului nostru.
In randurile urmatoare vom explora OPT dintre principalele beneficii ale acestei legume minune:
#1. Ceapa poate preveni formarea cheagurilor de sange
Quercitina, un flavinoid care este o sursa majora a multor beneficii oferite aceasta leguma, este un subtiator natural al sangelui. Acesta previne formarea cheagurior sanguine la nivelul sistemului sanguin. Ceapa contine si sulf, care previne coagularea sangelui.
#2. Ceapa poate reduce colesterolul rau si poate creste colesterolul bun
Quercitina nu numai ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange, aceasta poate regla, de asemenea, nivelul colesterolului. S-a dovedit ca poate reduce nivelul colesterolului rau (LDL) in timp ce, de asemenea, ajuta organismul sa creasca nivelul colesterolului bun. Acest antioxidant face din ceapa un prieten de nadejde al sistemului cardiovascular.
#3. Ceapa poate preveni dezvoltarea tumorilor
Ceapa este o leguma foarte bogata in antioxidanti, acestia fiind foarte cunoscuti pentru proprietatile lor anti-tumorale. Multi dintre antioxidantii pe care ii gasim in ceapa si in alte alimente sunt capabili sa previna dezvoltarea tumorilor. Ceapa a fost strans legata de un risc mult mai redus de cancer de colon, de esofag, de prostata si de stomac.
#4. Ceapa poate imbunatati starea de spirit si iti poate imbunatati somnul
Ceapa este o leguma bogata in acid folic. Acest nutrient uimitor ajuta creierul sa primeasca sange si substante nutritive importante. Acest nutrient poate, de asemenea, sa contribuie si la cresterea productiei de serotonina si dopamina din creier, ceea ce conduce la o imbunatatire sa starii de spirit, a calitatii somnului si a poftei de mancare.
#5. Ceapa promoveaza sanatatea parului si a unghiilor
Ceapa este o sursa foarte importanta de vitamina C, un nutrient care contribuie la productia de colagen. Aceasta este o componenta esentiala a corpului nostru, care contribuie la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor.
#6. Ceapa contribuie la detoxifierea organismului
Ceapa contine aminoacizi care pot ajuta organismul sa elimine substanele toxice. Acesti aminoacizi transporta metale grele toxice, cum ar fi plumb, cadmiu, arsenic de la nivelul ficatului in afara organismului. Acumularea acestor toxine la nivelul ficatului este asociata cu o multime de boli care pot fi prevenite prin adaugarea de alimente in dieta noastra, unul dintre aceste alimente fiind ceapa.
#7. Ceapa promoveaza sanatatea colonului
In plus, fata de prevenirea cancerului de colon, ceapa poate ajuta la promovarea starii generale de sanatate a colonului. Ceapa este bogata in fibre alimentare, care promoveaza dezvoltarea bacteriilor bune la nivelul intestinului. De asemenea, este foarte cunoscut faptul ca fibrele pot preveni diareea. Probabil cel mai impresionant, fibrele din ceapa pot ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice.
#8. Ceapa contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange
O veste buna pentru diabetici! Cromul, un mineral care se gaseste in ceapa, ajuta organismul in reglarea nivelului glicemiei. In plus, sulful gasit in ceapa contribuie la scaderea zaharului din sange prin promovarea productiei de insulina. Acest lucru face ca ceapa sa reprezinte o alegere foarte sanatoasa pentru diabetici si pentru non-diabetici, deopotriva.
Sursa: e-dimineata.ro
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!