Omul cat traieste – invata! Iata care sun principalele beneficii ale cititului pentru mintea noastra

Omul cat traieste – invata! Iata care sun principalele beneficii ale cititului pentru mintea noastra

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Orice prost știe. Scopul este să înțelegi.” — Albert Einstein

Cand a fost ultima oara cand ai citit o carte sau un articol substantial? Se intampla ca majoritatea obiceiurilor tale de citit sa graviteze in jurul tweet-urilor, actualizarilor de Facebook sau indicatiilor de pe pachetul de ovaz?

Daca esti unul dintre nenumaratii oameni care nu obisnuiesc sa citeasca in mod regulat, este posibil sa pierzi enorm: cititul are un numar semnificativ de beneficii si doar cateva dintre aceste beneficii ale lecturii sunt enumerate mai jos.

1. Stimulare mentala

Studiile au aratat ca stimularea mentala poate sa incetineasca procesul (sau chair prevenirea) bolii Alzheimer si a dementei, deoarece mentine creierul activ si implicarea sa impiedica pierderea puterii. La fel ca orice alt muschi al corpului, creierul necesita exercitii pentru a-l mentine puternic si sanatos, astfel incat expresia “utilizeaza-l sau pierdel” este deosebit de benefica. Efectuarea puzzle-urilor si jocurilor de inteligenta, cum ar fi sahul, s-a dovedit a fi o strategie de mare ajutor in cazul stimularii cognitive.

2. Reducerea stresului

Indiferent de nivelul de stres cu care te confrunti la locul de munca, in relatiile tale personale sau in nenumaratele probleme cu care te confrunti in viata de zi cu zi, totul se indeparteaza de tine atunci cand te pierzi intr-o poveste minunata. Un roman bine scris te poate duce pe alte taramuri, in timp ce un articol interesant iti va distrage atentia si te va tine in moment, permitand tensiunilor sa dispara si sa te relaxezi.

3. Cunoastere

Tot ceea ce citesti iti umple capul cu informatii noi si nu vei stii niciodata cand ceva s-ar putea sa-ti fie la indemana. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat mai bine echipat vei fi in fata oricarei provocari cu care te confrunti.

In plus, iata ceva la care te poti gandi: daca te vei confrunta cu o situatie dificila, aminteste-ti ca poti sa pierzi totul, dar cunostintele nu-ti vor putea fi luate niciodata.

4. Dezvoltarea vocabularului

Acest aspect are legatura cu punctul de mai sus. Cu cat citesti mai multe, cu atat la mai multe cuvinte te vei expune si cu atat mai multe iti vor intra in vocabularul de zi cu zi. A fi articulat si cu o exprimare deosebita este de mare ajutor in orice profesie si cunoasterea faptului ca poti sa vorbesti cu persoane inalte cu incredere ridicata in sine poate reprezenta un impuls enorm pentru stima ta de sine.

5. Imbunatatirea memoriei

Atunci cand citesti o carte, trebui sa-ti amintesti un sortiment de personaje, ambitiile lor, istoria si diferitel nuante de caracter. Acesta este ceva cam mult de retinut, dar creierul nostru este ceva minunat si isi poate aminti toate aceste lucruri fara probleme. In mod uimitor, fiecare amintire noua pe care o creezi creaza noi sinapse si le consolideaza pe cele existente, ceea ce ajuta la cladirea memoriei pe termen scurt, precum si la stabilizarea starilor de spirit.

6. Abilitati de gandire analitica mai puternice

Ai citit vreodata un roman uimitor de mister si ai reusit sa rezolvi misterul tu insuti inainte sa termini cartea? Daca este asa, ai fost capabil sa-ti pui gandirea critica si analitica la lucru folosindu-te de toate detaliile oferite.

Aceasi capacitate de analiza a detaliilor vine, de asemenea, la indemana atunci cand vine vorba de criticarea actiunii, determinand daca personajele au fost dezvoltate corespunator, daca povestea a a fostscrisa cu trebuie, etc. Daca vei avea vreodata ocazia de a discuta cartea cu ceilalti, vei putea sa-ti exprimi in mod clar opiniile, deoarece ai avut timp sa iei in considerare toate aspectele implicate.

7. Imbunatatirea atentiei si concentrarii

In lumea noastra nebunizata de internet, atentia noastra este trasa intr-un milion de directii diferite, simultan, pe masura ce desfasuram mai multe sarcini in fiecare zi. Intr-o singura perioada de cinci minute, persoana obisnuita isi va imparti timpul intre a lucra la o sarcina, verificarea e-mailului, monitorizarea telefonului si interactionarea cu colegii. Acest tip de comportament determina cresterea stresului, aparitia ADD si reducerea productivitatii.

Atunci cand citesti o carte buna, toate atentia ta este indreptata spre poveste – restul lumii cade si te poti scufunda in fiecare detaliu pe care-l absorbi. Incearca sa citesti 10-15 minute inainte de lucru (adica in timp ce te indrepti la serviciu dimineata in transportul in comun) si vei vedea cat de mult te ajuta cand ajungi la birou.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!