Omul bun se cunoaste dupa faptele pe care le face! Cum zice o vorba veche – “Dupa roade cunosti pomul, ca si dupa fapte omul…”

Omul bun se cunoaste dupa faptele pe care le face! Cum zice o vorba veche – “Dupa roade cunosti pomul, ca si dupa fapte omul…”

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2019 in De Suflet

“Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere și a doua oară.” – Gabriel Garcia Marquez

Ura si invidia sunt considerate pacate primordiale in crestinism, budism si in alte credinte. Cel ce uraste, cel ce invidiaza pe semenul sau se trasforma in calaul propriei sale vieti si a vietilor celor din jur.

Creierul sau devine calibrat sa emane energii negative care pun amprenta asupra sa, a familiei sale si asupra colectivitatii umane in care traieste. Desi multi stim asta la nivel teoretic, trebuie sa invatam sa gandim pozitiv si sa avem o atitudine buna si prietenoasa fata de cei din jurul nostru.

Trebuie sa fim impacati cu noi si cu toate fiintele cu care impartim acest pamant. Din timpuri stravechi, filosofii, oamenii de stiinta si liderii religiosi au ajuns la conluzia ca numai faptele bune pot da valoarea omului.

Reverberatiile acestor cugetari simple se gasesc in credintele tuturor popoarelor, de pe toate continentele planetei noastre.

In crestinism se spune ca „ceea ce vrei sa faca oamenii pentru tine, sa faci tu intai pentru ei.”

In mozaism: „Ceea ce nu vrei sa-ti pricinuiasca atii, nu le face nici tu lor.”

In islamism: „Nu este bun credincios cel ce nu gandeste si nu face pentru fratele sau, ceea ce ar face lui insusi.”

In budism: „Arata-le celoralti aceasi iubire, aceleasi bucurii si aceeasi mila pe care tu doresti sa-ti arate ei.”

In hinduism: „Nu pricinui vecinului tau, ceea ce nu vrei sa induri din partea lui.”

In confucianism: „Porta-te fata de ceilalti, asa cum ai vrea sa poarte ei fata de tine.”

In jainism: „La bucurie si fericire, ca si la suferinta si nevoie, trebuie sa tratam pe ceilalti ca pe noi insine.”

In parsism: „Lumina si generozitate este cel care nu pricinuieste celorlalti, ceea ce nu face bine pentru el insusi.”

In taoism: „Considera fericirea si suferita semenului tau, ca propria ta fericire si suferinta si da-ti silinta sa sporesti binele ca si cum ar fi al tau.”

Merita sa cugetam la felul in care gandim si actionam fata de cei din jur. Din pacate, vremurile in care traim parca nu ne lasa timp sa meditam, sa ne intelegem mai bine.

„Fii atent la gandurile tale, pentru ca ele vor fi cuvinte. Fii atent la cuvintele tale, pentru ca ele vor fi fapte. Fii atent la faptele tale, pentru ca ele vor deveni obiceiuri. Fii atent la obiceiurile tale, pentru ca ele vor deveni caracterul tau. Fii atent la caracterul tau, pentru ca el va fi destinul tau.” (Talmud)

Viata inseamna salturi in haul durerii si zboruri pe culmile fericirii, pierderi si regasiri, cuvinte si necuvinte, zambete de bucurie si lacrimi de tristete, armonie si dezordine, galagie si tacere, implinire si dezamgire, apropiere si departare, dulce si amar, soare si furtuna, putere si slabiciune, incredere si tradare, bunatate si rautate, curaj si lasitate, iubire, iertare, imbratisari, saruturi, prietenie, aventura, tandrete, credinta, suflet, Dumnezeu, timp, copilarie, naivitate, oameni.

Viata nu se rezuma doar la a fi fericit sau nefericit. Ea inseamna mai mult de atat. Fiecare noua zi este o noua pagina alba din cartea pe care am primit-o cu totii candva. Pagina de azi o putem pata cu lacrimile amare ale propriei dureri, iar pe cea de maine ne putem desena zambetul. Si nu putem fi decat recunoscatori pentru tot ce ni se intampla. In lacrimi sau zambind am mai scris un nou capitol. Am trait!

Iar fericirea… fericirea e doar un semn de carte pe care il ascundem din cand in cand printre paginile vietii noastre.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!