Ochii sunt un „ceas informativ al îmbătrânirii”

Ochii sunt un „ceas informativ al îmbătrânirii”

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 April 2023 in CuriozitățiLifeStyleSanatateViata

În mai puțin de un an, va fi posibil să se determine traiectoria de îmbătrânire cu o precizie de 71%. Oamenii de știință spun că examinarea ochiului, care le permite doctorilor să vadă vasele de sânge de pe retină, poate fi folosită pentru a urmări îmbătrânirea umană într-un mod neinvaziv, precis și mai ieftin. Acesta este „ceasul de îmbătrânire” cel mai accesibil în prezent.

Profesorul un institut celebru crede că ochii sunt fereastra spre îmbătrânire. Acesta, în parteneriat cu alți medici vestiți din America, a demonstrat cum imaginea din spatele ochiului poate fi un instrument eficient pentru evaluarea îmbătrânirii umane.

Aceste tipuri de imagini pot fi valoroase în evaluarea eficacității intervențiilor menite să încetinească procesul de îmbătrânire. În mai puțin de un an, va fi posibil să se determine traiectoria de îmbătrânire cu o precizie de 71%, dezvăluind modificările legate de vârstă în ochii celor care sunt supuși tratamentului și oferind o evaluare validă a terapiei geroprotective.

Scanarea retinei este mai fiabilă, deoarece schimbările din ochi sunt mai puțin supuse fluctuațiilor zilnice decât biomarkerii din sânge, care sunt considerați mai dinamici și pot fi afectați de factori simpli, cum ar fi consumul de alimente neadecvate sau prezența unei infecții.

Rețeaua microcirculatoare a retinei poate servi ca un indicator de încredere pentru starea generală a sistemului circulator al corpului și al creierului. Acestea sunt modificările din ochi care însoțesc îmbătrânirea și multe boli legate de vârstă, inclusiv degenerarea maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, boala Parkinson și Alzheimer.

Oftalmologii pot observa simptome timpurii ale infecției cu HIV, tensiune arterială ridicată cronică, umflarea ochilor. Orice schimbări în sistemul vascular, chiar și cele nesemnificative, apar mai întâi în cele mai mici vase de sânge, iar capilarele din retina sunt printre cele mai mici din corp.

Cu toate acestea, schimbările în vasele mici de sânge pot rămâne neobservate de către mulți oftalmologi, deoarece sunt necesare instrumente și abilități speciale pentru a fi văzute.

Oamenii de știință au lucrat cu multe companii pentru a dezvolta modele de prezicere a retinopatiei diabetice din imagini ale retinei și utilizarea imaginilor retiniene pentru a detecta 39 de boli oculare, precum și boli ale altor organe și sisteme din corp, cum ar fi bolile renale cronice și bolile cardiovasculare.

În timpul cercetării, oamenii de știință au realizat și un studiu de asociere genomica largă (GWAS) pentru a identifica baza lor genetică pentru “ceasul lor de îmbătrânire”. GWAS a fost efectuat la Buck Institute cu ajutorul probelor bio din UK Biobank.

Astfel, au fost confirmate mai multe gene care au fost izolate în analizele din studiile anterioare ale Buck, care au confirmat legătura dintre nutriție, sănătatea ochilor și longevitatea la Drosophila.

De data aceasta, aproape 30 de gene din probele pacienților au fost identificate în legătură cu vederea scăzută, diabet, pierderea auzului, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și boala Alzheimer.

Sunt necesare cercetări suplimentare, au spus oamenii de știință. Ar fi util să se înțeleagă cum genele care sunt deja asociate cu alte boli legate de vârstă afectează schimbările din ochi.

Tu ți-ai face o astfel de examinare?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!