Osteoporoza (tradusă din latină – „os poros”) reprezintă o scădere progresivă a densității țesutului osos, ceea ce duce la o scădere a rezistenței osoase. Cel mai adesea, femeile sunt predispuse la această problemă, mai ales în perioada de după sfârșitul menstruației. Osteoporoza duce la un risc crescut de fracturi în timpul activităților de zi cu zi.
Medicii nu mai vorbesc despre o epidemie, ci despre o pandemie de osteoporoză. Este adesea numit un „ucigaș tăcut”, care este asociat cu un curs lung asimptomatic al bolii: deoarece mulți pacienți se interesează despre osteoporoză numai după o fractură.
Potrivit OMS, osteoporoza ocupă locul patru în rândul bolilor netransmisibile, provocând adesea nu numai dizabilități, ci și mortalitate. Prin urmare, această boală trebuie tratată cu toată seriozitatea.
Semne de osteoporoză
Mineralele precum calciul și fosforul oferă duritate oaselor. Densitatea țesutului osos depinde de raportul lor. Acesta crește în primii 25-30 de ani, apoi începe să scadă încet.
Toate aceste procese apar diferit, în funcție de genetică, condiții de viață, nutriție și boli. Și totuși există simptome comune ale apariției osteoporozei.
Simptomele apariției osteoporozei:
1. Senzație fără motiv de oboseală.
2. Dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare și sacrale, articulațiilor gleznei și șoldului, oaselor pelvine.
3. Boli ale tractului gastrointestinal, diabet zaharat, alergii și alte boli asociate cu metabolismul afectat și metabolismul sării.
4. Părul cărunt timpuriu.
5. Deteriorarea posturii. Un semnal foarte serios pentru a contacta un specialist este o scădere a înălțimii cu mai mult de 1-1,5 cm.
6. Crampe nocturne la picioare.
7. Stratificarea și fragilitatea unghiilor.
8. Dezvoltarea parodontitei și creșterea plăcii dentare.
De obicei, majoritatea oamenilor nu acordă atenție acestor „alarme”, atribuind afecțiunile lor oboselii și lipsei de vitamine. Și numai după mulți ani mai târziu, sunt descoperite simptomele clasice ale osteoporozei – oasele încep să doară fără motiv, coloana vertebrală este deformată, apare așa-numita cocoașă a văduvei, devine dificil să stai și să te ridici.
Prevenirea osteoporozei cu ajutorul unei alimentații adecvate
Pentru a preveni osteoporoza, o persoană ar trebui să obțină suficient calciu din alimente. De obicei, din produsele lactate, obținem 600-800 mg de calciu pe zi, în timp ce 1000-1200 mg sunt necesare pentru recuperarea completă a țesutului osos. Prin urmare, medicii recomandă adăugarea suplimentelor de calciu în dieta zilnică.
În plus, este necesar să obținem o cantitate suficientă de vitamina D. Din produse precum ouă, unt, carne, putem obține în medie 100 de unități din această vitamină. Avem nevoie de 600-1000 de unități pe zi. Ar trebui să existe și o cantitate optimă de proteine în dietă – un gram pe kilogramul de greutate corporală pe zi, mai multe legume verzi, salate.
Există medicamente care pot ajuta la întărirea oaselor. Ei bine, dacă doriți să apelați la metode naturale de tratament, acordați atenție produselor care întăresc oasele și pot fi folosite în combaterea osteoporozei.
Alimentația sănătoasă pentru osteoporoză:
1. Lapte și toate produsele lactate
Smântână, chefir, lapte acru, iaurt, brânză (brânză tare conține până la 1000 mg calciu per 100g). S-a observat că dacă copilului nu i-au lipsit produsele lactate naturale în copilărie, nu este expus riscului de osteoporoză. La copiii moderni care folosesc înlocuitori de lapte, bolile osoase sunt adesea detectate de la o vârstă fragedă.
2. Legume cu frunze verzi și spanac
Puțini oameni știu că 100g de spanac conțin 136 mg de calciu, ceea ce înseamnă mai mult decât în lapte! Puteți umple organismul cu calciu și vitamina D mâncând salată verde, rucola și pătrunjel.
3. Semințele de susan
Semințele de susan au o compoziție bogată în vitamine și minerale. Conțin vitaminele A, C și E, minerale – magneziu, zinc, fosfor, fier, dar mai ales conțin calciu. 100 g de susan conțin până la 783 mg de calciu, ceea ce este aproape egal cu doza zilnică a unui adult.
4. Produse din soia
Soia este o sursă bogată de proteine vegetale. Doar 100g de soia conține aproximativ 70% din necesarul zilnic de proteine. În plus, soia este o sursă de vitamine și minerale valoroase: magneziu, potasiu, fier, calciu. Rezultatele unui nou studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Hull (Marea Britanie) demonstrează că o alimentație cu un conținut ridicat de proteine din soia și izoflavone previne dezvoltarea osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză.
5. Somon
Peștele de la Marea Roșie conține o cantitate imensă de grăsimi sănătoase omega-3. În plus, doar 80g de somon conțin mai mult decât norma zilnică de vitamina D. Acest pește protejează nu numai inima și creierul, ci și oasele de osteoporoză.
6. Ananas
Manganul este unul dintre elementele necesare pentru creșterea și menținerea sănătății oaselor. Ajută la prevenirea pierderii densității osoase și este de ajutor în problemele cauzate de osteoporoză. 100g de ananas conțin 44% din doza zilnică de mangan.
7. Nuci
Toate nucile fără excepție au un conținut ridicat de calciu, însă cel mai mult calciu se găsește în migdale. Doar nu uitați că nucile sunt un produs foarte bogat în calorii, așa că trebuie să le consumați cu moderație.
7. Prune
Prunele ajută la prevenirea oaselor casante. Oamenii de știință de la Universitatea din Florida au spus că, consumul zilnic a 10 prune uscate va preveni dezvoltarea osteoporozei și va evita fracturile.
8. Citrice
Consumul regulat de suc de portocale și grefe previne dezvoltarea osteoporozei. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință americani de la Universitatea din Texas. În timpul unui studiu de două luni, oamenii de știință conduși de profesorul Farzad Deyhim au descoperit că sucul natural de portocale sau grapefruit nu numai că oprește procesul de reducere a densității osoase, dar poate și stimula procesul de întărire a oaselor.
Ce produse ar trebui excluse în caz de osteoporoză:
Nu toate produsele sunt sănătoase pentru osteoporoză. Unele pot interfera serios cu tratamentul, deoarece provoacă pierderea calciului.
1. Cafeaua, ceaiul tare și sarea în cantități mari contribuie la eliminarea de calciu prin urină.
2. Băuturi alcoolice – previn absorbția calciului în intestinul subțire.
3. Băuturi carbogazoase – duc la o modificare a echilibrului acido-alcalin. Și acest lucru, la rândul său, ajută la eliminarea calciului din organism.
4. Un exces de vitamine. Poate părea ciudat, dar la eliminarea de calciu contribuie și consumul de cantități excesive de vitamine (în special A).
Oamenii de știință cred că în timpul menopauzei este mai bine să se reducă consumul de produse sărate, deoarece acestea provoacă eliminarea calciului, care afectează negativ starea țesutului osos. Este necesar să excludeți din alimentație cârnații, șunca, fast-food-urile și produsele semipreparate.
Se recomanda limitarea consumului de grasimi, deoarece acestea au un efect negativ asupra absorbtiei calciului. În special, ar trebui să aveți grijă de cantitatea minimă de carne de vită și grăsime de miel, maioneză din meniu.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.