Oamenii vin si pleaca din viata noastra, aparent fara sens si de cele mai multe ori independent de dorinta noastra…

Oamenii vin si pleaca din viata noastra, aparent fara sens si de cele mai multe ori independent de dorinta noastra…

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 May 2018 in De Suflet

Nu par sa aiba un scop anume si probabil ai zice ca ai avut o intalnire complet intamplatoare . Si dupa o vreme descoperi ca sunt oameni care parca ti-au fost scosi in cale sa iti clarifice sau sa te ajute intr-o situatie. Sunt oameni obisnuiti, care iti pot sublinia in situatii obisnuite, ceea ce tie nu iti era clar. Exista oameni care ne pot schimba radical viata printr-o propozitie sau o intrebare spusa intr-un moment cheie, asa cum mi s-a intamplat si mie de atatea ori.

Oamenii care ne ies in cale doar pentru o perioada, apar pentru a ne insoti la bine sau la rau, a ne atrage atentia la ceva ce nu vedem singuri, a ne ajuta intr-o situatie fara iesire, a ne oferi suport ca sa trecem peste o situatie greu de depasit, sa intelegem un lucru care era foarte evident dar nu il vedeam clar de gandurile noastre obosite, sau sa invatam o lectie de viata pe care o meritam poate chiar atunci. Unii ( mult mai putini la numar) dintre parintii, rudele sau prietenii nostri sunt alaturi de noi o mare parte din viata. Nu ma refer la cei la care esti obligat sa mergi in vizita, ci la cei care se invart in jurul vietii tale, care pot pleaca o perioada dar revin permanent atrasi de directia drumului tau. E cazul parintilor care sunt alaturi de tine moral, chiar daca ii vezi foarte rar, a prietenilor care vorbesc mai departe de cuvinte, a colegilor pe care te bucuri sa ii revezi desi ai plecat de mult din firma, a cunostintelor care au aceeasi structura si valori ca tine si te simti minunat cu ei fara sa stii exact de ce.

Cred ca toti au un rol in a ne ajuta sa ne descoperim, sa ne cunoastem partile ascunse din noi, sa ne ajute sa crestem, sa ne dezvoltam, sa devenim mai buni sau … doar ceea ce suntem.

Va fi mai usor sa le intelegem importanta lor in viata noastra, cand vom putea accepta ca in orice moment oamenii se alatura sau pleaca din drumul nostru, pe drumul lor. Si ca nici unul nu intra in viata noastra cu scopul de a ne provoca suferinta in mod intentionat, ci mai degraba sa creeze o situatie care ne ravaseste. Situatie din care la final vom invata cum suntem noi, cum sunt ei, cum ne vedem reciproc in momentele dificile. Ar fi bine sa le oferim optiunea de a se intoarce la noi ( sau noi la ei ) prin acceptarea realitatii ca ne schimbam atat noi cat si ei. Si sustin incercarile de a reinnoda relatiile rupte in situatii neclare, pentru ca aratam ca suntem capabili sa evoluam si sa acceptam ca, atat noi cat si celalalt om, avem potentialul de a ne schimba pozitia si a ne spori intelepciunea. Nu spun ca trebuie sa le permitem tuturor sa ne raneasca si apoi sa ne impacam cu ei, dar trebuie sa apreciem obiectiv daca intr-adevar au vrut sa ne faca sa suferim in relatia cu ei. Si daca am suferit, merita mai ales sa ne intrebam: daca au vrut sa ne faca sa ne simtim rau, de ce le-am permis asta ? Nici un om intr-o relatie nu te poate face sa suferi fara permisiunea ta. Iar daca suferi, inseamna ca ai permis, ca crezi ca meriti, ca ai gresit si trebuie sa fii pedepsit.

Oare asa sa fie ?

Intr-o relatie esuata nu a fost cineva de vina in mod unic, pentru ca o relatie cu celalalt inseamna a da si a lua, a negocia dorinte, a cere si a primi emotii si informatii in mod bilateral. Din fiecare relatie este bine sa luam doar ce-a fost bun si ne-a ajutat pe drumul nostru si sa mergem inainte deschisi pentru noi experiente si noi lectii, de la alti oameni, acceptand diversitatea.

Imi place faptul ca toti avem libertatea de a alege cu cine sa calatorim pe drum si imi place sa reintalnesc oameni schimbati care au inteles asta, ca drumul din intalniri este facut. Si nu din suferinte intentionate din partea celorlalti, ca o pedeapsa ca nu ai fost tu suficient de bun si nu ai meritat ca acel om sa ramana langa tine.

Pentru ca drumul nostru nu se opreste la o persoana, ci se deschide catre multe altele care vor intra pe el, fie ca vrem sau nu, indiferent ca acceptam sau nu influenta lor, aceasta se va rasfrange oricum, in acel moment sau poate mult mai tarziu. Influenta unui om in viata ta poate sa fie radicala, indiferent daca ai petrecut 10 minute sau o viata langa el. Si de aceea este radicala, pentru ca l-ai acceptat pe drumul tau si te-ai deschis fata de el ( 10 minute sau o viata ) si atunci ai auzit clar ceea ce aveai nevoie sa auzi si sa intelegi. Cu o singura intrebare potrivita venita de la omul potrivit ce ne-a iesit in drum, se schimba viata noastra, pentru ca de la inceputul pana la sfarsitul vietii cautam raspunsuri. Si aceia care gasesc cele mai multe raspunsuri adevarate pentru ei, cu ajutorul oamenilor care ii intalnesc, sunt cei mai fericiti in viata.

Oamenii intra in viata ta pentru un MOTIV, SEZON sau o VIATA.

 • Cand o sa stii care este, o sa stii ce sa faci pentru acea persoana…
 • Cand cineva intra in viata ta pentru un MOTIV,
 • este pentru a indeplini o nevoie pe care ai exprimat-o.
 • A intrat pentru a te asista in momentele dificile,
 • Sa te indrume si sa-ti acorde suport,
 • Sa te ajute fizic, emotional sau spiritual.
 • Pot parea ca fiind trimisi de Dumnezeu si sunt.
 • Sunt acolo pentru motivul pentru care tu ai nevoie sa fie.
 • Apoi, fara vreo greseala din partea ta sau intr-un moment inoportun, aceasta persoana va spune sau face ceva pentru a aduce aceasta relatie la sfarsit.
 • Cateodata ei mor. Cateodata doar se indeparteaza.
 • Cateodata isi fac de cap si te forteaza pe tine sa adopti o pozitie.
 • Ceea ce trebuie sa realizam este ca nevoia noastra a fost satisfacuta, dorinta noastra indeplinita, munca lor terminata.
 • Rugaciunea ta a fost ascultata si acum este timpul sa mergi mai departe.

Unii oameni intra in viata ta pentru un SEZON,

 • fiindca a venit randul tau sa impartasesti, sa cresti sau sa inveti.
 • Ei iti aduc o experienta de pace sau te fac sa razi.
 • Ei te pot invata ceva ce nu ai mai facut.
 • Ei iti pot da de obicei o cantitate incredibila de bucurie.
 • Crede, este real. Insa doar pentru un sezon.

Relatiile de o VIATA te invata lectii pentru o viata,

 • lucruri pe care trebuie sa construiesti
 • pentru a avea o fundatie solida emotionala.
 • Treaba ta este sa accepti lectia,
 • sa iubesti acea persoana
 • si sa pui ceea ce ai invatat in practica
 • in toate celelalte relatii si aspecte ale vietii tale.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!