Oamenii de știință au numit o vitamină care va asigura sănătatea ficatului, a creierului, a inimii și a sistemului nervos

Oamenii de știință au numit o vitamină care va asigura sănătatea ficatului, a creierului, a inimii și a sistemului nervos

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 November 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ai simțit cum starea ta de spirit se deteriorează zi de zi, viteza de reacție a scăzut, memoria și gândirea s-au deteriorat semnificativ, iar inima ta este speriată de palpitații? Nu vă grăbiți să dați vina pe furtunile magnetice și astenia de toamnă. Corpul dumneavoastră poate semnala o deficiență de colină în acest fel.

Colina este vitamina B4, o componentă structurală a grăsimii. Colina este vitală pentru sănătatea ficatului, pentru funcționarea normală a creierului și chiar pentru formarea genomului.

În teorie, ar trebui să compensăm cu ușurință deficiența de B4 prin alimente. De exemplu, 100 de grame de ficat de vită și un ou de pui conțin valoarea zilnică necesară de colină. Dar nu este atât de simplu.

Aproximativ jumătate din populația lumii are o nevoie crescută de B4. Cea mai mare parte este implicată în procesul de replicare a ADN-ului, iar ficatul și creierul continuă să aștepte cu răbdare rândul lor sau să se mulțumească cu firimituri.

Drept urmare, ne simțim obosiți chiar și dimineața, după un somn lung, funcțiilor cognitive își pierd din abilități, dispoziția se schimbă brusc, apar crampele musculare. Iar medicul pune adesea un diagnostic dezamăgitor:  ficat gras non alcoolic (NAFLD).

Există o concepție greșită că boala hepatică este asociată cu consumul de alimente grase. De fapt, acest lucru nu este întotdeauna motivul. Ficatul iubește grăsimea. Și dacă este sănătoasă, atunci o metabolizează perfect. Mai mult, ficatul este cel care transformă grăsimea din depozitele noastre (burtă, picioare, etc.) în energie, dacă cantitatea de carbohidrați din dietă este redusă.

Dar dacă majoritatea celulelor hepatice sunt distruse de medicamente farmacologice, grăsimi trans și un exces de carbohidrați simpli, acesta începe să acumuleze grăsimi. În acest caz, colina ar trebui să acționeze ca o „căruță” care scoate tot excesul de grăsime și colesterol. Dar dacă colina nu este în cantitate suficientă, toate acestea rămân în ficat și duc la obezitatea acestuia.

Colina are și multe alte funcții importante. Am spus deja că este implicată în metilare – procesul de formare a genomului. În plus, membranele celulare sunt 50% colină, iar bila și lipoproteinele sunt aproape în totalitate.

În prezent, cercetările sunt în curs de desfășurare privind utilizarea colinei pentru ameliorarea simptomelor bolii Parkinson și ca reparator după anestezie prelungită.

Însă datorită colinei, creierul nostru capătă o calitate atât de uimitoare precum neuroplasticitatea. Această capacitate este responsabilă pentru dezvoltarea abilităților mentale și a memoriei. Colina are o importanță deosebită în dieta femeilor însărcinate. Contribuie la formarea normală a tubului neural al bebelușului.

Ce alimente conțin cantitatea maximă de colină?

În primul rând, acestea sunt produse de origine animală: ficat de vită și de pui, ouă, curcan, pui, vițel, pește de apă rece, grăsimi animale.

Colina poate fi obținută și din produse vegetale, dar în cantități limitate. Năutul, mazărea, fasolea și conopida conțin puțină colină.

Avantajele colinei

Această vitamină ajută mușchii și sistemul nervos să funcționeze normal.

La fel ca și vitamina D, această vitamină joacă un rol cheie în absorbția calciului, deoarece ajută acizii grași omega-3 și vitaminele B să funcționeze corect.

Iată care sunt diferitele beneficii ale colinei:

1. Îmbunătățește performanța atletică.

Creierul trebuie să poată comunica bine cu mușchii. Dacă vă lipsește colina în timpul exercițiilor, aceasta poate întârzia comunicarea de la creier la mușchi.

Acest lucru poate provoca oboseală rapidă.

2. Îmbunătățește sănătatea ficatului.

Colina ajută la eliminarea grăsimilor din ficat, deci ajută la prevenirea bolilor. De asemenea, ajută ficatul să îndeplinească sarcini de bază, cum ar fi filtrarea, detoxifierea și transformarea alimentelor în energie .

3. Poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a creierului.

Cercetările recente s-au concentrat asupra efectelor colinei asupra deficiențelor cognitive pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Oamenii de știință cred că colina poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a creierului.

Colina și boala Alzheimer

Medicii investighează în prezent efectele colinei asupra prevenirii și tratamentului tulburărilor cognitive precum boala Alzheimer.

Un nou studiu publicat de Universitatea de Stat din Arizona examinează tratamentul sigur și simplu al uneia dintre cele mai devastatoare boli – boala Alzheimer.

Cercetătorii, cu sprijinul Centrului de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative, au studiat efectele colinei asupra funcției cognitive. În general, au descoperit că este benefic să o folosească în lupta împotriva pierderii memoriei în boli precum boala Alzheimer.

Studiul se concentrează pe șoareci crescuți cu simptome similare bolii Alzheimer. Rezultatele arată că atunci când rozătoarele primesc cantități mari de colină în dieta lor, urmașii lor au o memorie mai bună decât șoarecii născuți din mame care au urmat o dietă cu aport normal de colină.

Colina în timpul sarcinii și alăptării

Consumul acestui nutrient în timpul sarcinii ajută la asigurarea dezvoltării cognitive sănătoase a bebelușului nenăscut.

Diverse institute alimentare și centre de cercetare au confirmat că colina este un supliment prenatal important. În timpul sarcinii, consumul de colină al mamei afectează dezvoltarea creierului și memoria bebelușului.

Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează trebuie să se asigure că mănâncă zilnic cantitatea recomandată de colină. Suplimentele nu sunt de obicei necesare dacă o persoană mănâncă alimente sănătoase și echilibrate.

Efecte secundare

Consumul de prea multă colină poate provoca miros corporal neplăcut de pește, transpirație sau salivație excesivă, tensiune arterială scăzută și o predispoziție la leziuni sau boli hepatice.

Unele studii au arătat că aportul excesiv de colină poate crește și riscul de boli de inimă.

Rețineți că aceste reacții adverse apar dacă consumați prea multă colină. Amintiți-vă că colina este un nutrient important pentru organismul nostru, care este benefic doar atunci când este consumat în cantități normale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!