Oamenii de știință au descoperit că abuzul de sare crește nivelul hormonilor de stres din organism

Oamenii de știință au descoperit că abuzul de sare crește nivelul hormonilor de stres din organism

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 November 2022 in Sanatate

Majoritatea adulților mănâncă aproape 9 grame de sare pe zi, în timp ce doza recomandată este mai mică de 6 grame.

Oamenii de știință care reprezintă Universitatea din Edinburgh afirmă că abuzul de sare poate crește nivelul hormonilor de stres din organism. Această proprietate a sării a fost descoperită de ei în testele pe șoareci, în care excesul de sare din furaj a crescut conținutul de hormon de stres din sânge cu 75%.

Cercetătorii au descoperit că, în condițiile unei diete excesiv de sărate, concentrația hormonului de stres la animale a fost înregistrată ca fiind crescută în stare de repaus. Când șoarecii au experimentat un stres real, nivelul acestui hormon a fost de două ori mai mare decât la animalele care au fost hrănite în mod normal.

„Aportul recomandat de sare pentru adulți este mai mic de șase grame pe zi, dar majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame”.

Medicii asociază un nivel cronic ridicat de hormoni de stres din corpul uman cu tendința acestuia la inflamație, tulburări hormonale, hipertensiune arterială și demență. Oamenii de știință cred că abuzul de sare poate contribui la apariția problemelor de comportament, inclusiv anxietatea și agresivitatea. Într-un experiment cu șoareci, ei au descoperit că excesul de sare a stimulat activitatea genelor responsabile de activarea proteinelor din creier care controlează răspunsul la stres.

Cum sunt legate stresul și sarea

Interesant este că 5 grame de sare conțin 2 grame de sodiu. El este cel care dăunează mult organismului, deoarece excesul contribuie la retenția de lichide, apare umflarea și se agravează vasospasmul, ceea ce este periculos pentru persoanele cu boli de inimă.

Excesul de sare provoacă dureri de cap

Stresul, hormonii și lipsa somnului sunt cunoscute că cauzează dureri de cap. În ultimii ani, medicii spun din ce în ce mai mult că, chiar și alimente precum vinul roșu, brânza, carnea și ciocolata pot provoca migrene. Acum sarea este pe lista asta dubioasă. Un studiu realizat de oamenii de știință britanici demonstrează că aportul excesiv de sare poate declanșa dureri de cap severe. Reducerea cantității de sare cu doar o jumătate de linguriță pe zi îmbunătățește starea de bine de mai multe ori.

Sarea ca factor de risc pentru multe boli

Medicii subliniază că abuzul de sare este un stimulent pentru dezvoltarea multor boli, inclusiv hipertensiunea arterială, care, la rândul său, poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral, urolitiază, o serie de boli autoimune (astm, eczeme, chelie). Asta nu înseamnă că sarea este cauza acestor boli, dar poate fi unul dintre factorii de risc.

Pofta de sare legata este de stres

Corpul nostru nu simte doar stresul, fiecare celulă a corpului se modifică biochimic sub influența sa. Iar pentru a reveni la normal, organismul are nevoie de o resursă – alimente bogate în sodiu.

Cum să reduceți consumul de sare:

– în timpul fierberii adaugati mai puțină sare decât este indicat în reteta ;

– pentru gătit, folosiți ierburi proaspete în loc de delicat, deoarece se adaugă sare ca conservant în condimentele uscate;

– redu consumul de alimente procesate, deoarece acestea conțin o cantitate ridicată de sare;

– atunci când cumpărați legume din magazin, este mai bine să alegeți proaspete sau congelate, decât conservate;

– în loc de sare, în multe cazuri, puteți folosi suc de lamaie ;

– reducerea cantității de consum de cârnați și produse afumate;

– reduce consumul de sosuri și diverși aditivi , cum ar fi ketchup și sos de soia;

– nu pune sare pe masă atunci când mănânci;

– alegeți alimente sărace în sodiu.

Nu trebuie să renunți complet la sare. Este o componentă necesară pentru o viață sănătoasă și aduce un efect pozitiv doar dacă sunt respectate normele de consum. Respectarea normelor de aport de sare va reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!