O selectie de citate motivationale oferite de Dostoievski perfecte pentru orice moment al vietii

O selectie de citate motivationale oferite de Dostoievski perfecte pentru orice moment al vietii

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 January 2019 in Citate

„Să ştiţi că nu există pe lume ceva mai de preţ şi mai trainic, mai sănătos şi mai folositor în viaţă decît o amintire frumoasă, şi mai ales o amintire plină de farmec din anii copilăriei, petrecuţi în casa părintească.”

Feodor Mihailovici Dostoievski este un nume important in literatura universala, dar in spatele caruia se afla un om care a cunoscut greutatile vietii. El a lasat omenirii, nuvele si multe alte lucrari, printre care citate din care putem descoperi adevarate sfaturi de urmat in viata. Dostoievski este profund si cat se poate de actual, iar acest lucru il veti observa in lectiile si sfaturile de viata, desprinse din citatele sale.

O selectie cu cele mau frumoase sfaturi ale lui Dostoievski

1. ”Nu te speria singur, nu spune: “unde-i unul, nu-i putere”. Oricine doreste cu sinceritate adevarul, acela e deja teribil de puternic. […] Lamentarile despre dezamagire sunt absolut stupide: bucuria de a vedea ca edificiul se inalta trebuie sa consoleze orice suflet si sa-i potoleasca setea, chiar daca deocamdata nu ai pus decat un fir de nisip la constructia lui. Singura ta recompensa este iubirea, daca o meriti.”

2. „Trebuie sa traiesti pentru cei care au nevoie de tine, sa prietenesti cu cei in care ai incredere, sa vorbesti cu cei ce-ti plac si sa le fii recunoscator celor care te pretuiesc.”

3. „Dragostea intamplatoare, de o clipa, nu pretuieste nimic, caci de vrei sa iubesti, se cade sa iubesti pana la sfarsitul zilelor tale. intamplator poate iubi oricine, chiar un nelegiuit.”

4. ”Nimeni, dar nimeni nu trebuie sa stie despre neintelegerile ce apar intre sot si sotie, daca tot se iubesc. Nici chiar mama nu trebuie sa stie sau sa fie chemata sa judece astfel de cazuri. Sotul si sotia sunt adevaratii judecatori ai situatiei. Dragostea e o taina dumnezeiasca ce trebuie ascunsa de ochii altora, indiferent de situatie.”

5. ”Fratilor, sa nu va temeti de pacatul oamenilor, iubiti-l pe om si in pacatul lui, pentru ca aceasta iubire se aseamana cu iubirea lui Dumnezeu si este o forma de iubire superioara acelor care traiesc pe pamant. Iubiti toata creatia lui Dumnezeu […] si abia atunci veti ajunge sa iubiti toata lumea, ca pe un tot unitar, cu o dragoste universala.”

6. ”Putem sa ne inselam in ceea ce consideram a fi o idee generoasa; dar daca ceea ce luam drept lucru sfant este ceva rusinos si corupt, atunci nu vom scapa de pedeapsa naturii insesi: telurile rusinoase si corupte poarta in sine moartea si, mai devreme sau mai tarziu, se vor condamna singure.”

7. ”Ascultare, post si rugaciune – cararile ce duc spre adevarata libertate: prin ele izgonesc de la mine toate nevoile prisoselnice si fara de folos, pun zabala vointei celei spre desertaciune si trufie aplecate si o biciuiesc prin ascultare.”

8. ”Unui om ii este de ajuns cateodata si o singura zi ca sa cunoasca toata fericirea din lume.”

9. „Sufletul se vindeca alaturi de copii.”

10. “In viata totul e temporar. Daca totu-i bine – traieste momentul pentru ca asa nu va fi mereu. Iar daca e rau – nu te-ntrista pentru ca nici raul nu va dura vesnic.”

11. “Intr-o buna zi va aparea un nume nou in viata ta, care-ti va preface trecutul in scrum.”

12. „ E usor sa distrugi un om. E suficient sa-l convingi ca ceea ce face mai important in viata lui nu-i trebuie de fapt nimanui.”

13. „Daca vei merge spre tinta, iar pe drum te vei opri mereu pentru a arunca pietre in fiecare caine care latra, atunci niciodata nu vei ajunge la destinatie.”

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!