O selectie de citate motivationale oferite de Dostoievski perfecte pentru orice moment al vietii

Publicitate

„Să ştiţi că nu există pe lume ceva mai de preţ şi mai trainic, mai sănătos şi mai folositor în viaţă decît o amintire frumoasă, şi mai ales o amintire plină de farmec din anii copilăriei, petrecuţi în casa părintească.”

Feodor Mihailovici Dostoievski este un nume important in literatura universala, dar in spatele caruia se afla un om care a cunoscut greutatile vietii. El a lasat omenirii, nuvele si multe alte lucrari, printre care citate din care putem descoperi adevarate sfaturi de urmat in viata. Dostoievski este profund si cat se poate de actual, iar acest lucru il veti observa in lectiile si sfaturile de viata, desprinse din citatele sale.

O selectie cu cele mau frumoase sfaturi ale lui Dostoievski

1. ”Nu te speria singur, nu spune: “unde-i unul, nu-i putere”. Oricine doreste cu sinceritate adevarul, acela e deja teribil de puternic. […] Lamentarile despre dezamagire sunt absolut stupide: bucuria de a vedea ca edificiul se inalta trebuie sa consoleze orice suflet si sa-i potoleasca setea, chiar daca deocamdata nu ai pus decat un fir de nisip la constructia lui. Singura ta recompensa este iubirea, daca o meriti.”

2. „Trebuie sa traiesti pentru cei care au nevoie de tine, sa prietenesti cu cei in care ai incredere, sa vorbesti cu cei ce-ti plac si sa le fii recunoscator celor care te pretuiesc.”

3. „Dragostea intamplatoare, de o clipa, nu pretuieste nimic, caci de vrei sa iubesti, se cade sa iubesti pana la sfarsitul zilelor tale. intamplator poate iubi oricine, chiar un nelegiuit.”

4. ”Nimeni, dar nimeni nu trebuie sa stie despre neintelegerile ce apar intre sot si sotie, daca tot se iubesc. Nici chiar mama nu trebuie sa stie sau sa fie chemata sa judece astfel de cazuri. Sotul si sotia sunt adevaratii judecatori ai situatiei. Dragostea e o taina dumnezeiasca ce trebuie ascunsa de ochii altora, indiferent de situatie.”

Publicitate

5. ”Fratilor, sa nu va temeti de pacatul oamenilor, iubiti-l pe om si in pacatul lui, pentru ca aceasta iubire se aseamana cu iubirea lui Dumnezeu si este o forma de iubire superioara acelor care traiesc pe pamant. Iubiti toata creatia lui Dumnezeu […] si abia atunci veti ajunge sa iubiti toata lumea, ca pe un tot unitar, cu o dragoste universala.”

6. ”Putem sa ne inselam in ceea ce consideram a fi o idee generoasa; dar daca ceea ce luam drept lucru sfant este ceva rusinos si corupt, atunci nu vom scapa de pedeapsa naturii insesi: telurile rusinoase si corupte poarta in sine moartea si, mai devreme sau mai tarziu, se vor condamna singure.”

7. ”Ascultare, post si rugaciune – cararile ce duc spre adevarata libertate: prin ele izgonesc de la mine toate nevoile prisoselnice si fara de folos, pun zabala vointei celei spre desertaciune si trufie aplecate si o biciuiesc prin ascultare.”

8. ”Unui om ii este de ajuns cateodata si o singura zi ca sa cunoasca toata fericirea din lume.”

9. „Sufletul se vindeca alaturi de copii.”

10. “In viata totul e temporar. Daca totu-i bine – traieste momentul pentru ca asa nu va fi mereu. Iar daca e rau – nu te-ntrista pentru ca nici raul nu va dura vesnic.”

11. “Intr-o buna zi va aparea un nume nou in viata ta, care-ti va preface trecutul in scrum.”

12. „ E usor sa distrugi un om. E suficient sa-l convingi ca ceea ce face mai important in viata lui nu-i trebuie de fapt nimanui.”

13. „Daca vei merge spre tinta, iar pe drum te vei opri mereu pentru a arunca pietre in fiecare caine care latra, atunci niciodata nu vei ajunge la destinatie.”

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate

Zece lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru tine incepand de astazi! Ai grija si de sufletul tau!

Publicitate

Ţine minte ziua de azi, pentru că este începutul. Azi este ziua care marchează începutul unui nou viitor, curajos.

Iată o listă cu 10 de lucruri pozitive pe care să începi să le faci pentru tine:

1. Petrece-ţi timpul cu persoanele potrivite. – Acestea sunt persoanele de a căror prezenţă te bucuri, pe care le iubeşti şi le apreciezi şi care te încurajează să te îmbunătăţeşti, în diverse moduri sănătoase şi palpitante. Aceşti oameni sunt genul care te fac să te simţi mai în viaţă şi care nu numai că te fac să te accepţi aşa cum eşti, însă de asemenea te acceptă şi îmbrăţişează cine vrei tu să fii, necondiţionat.

2. Dă piept cu probeleme tale, fără rezerve. – Nu problemele din viaţa ta sunt cele care te definesc, ci modul în care reacţionezi şi te recuperezi în urma acestora. Problemele nu vor dispărea dacă nu acţionezi. Fă ce poţi, când poţi şi conştientizează ceea ce ai făcut. Este vorba despre a face paşi mici, în direcţia care trebuie, centimetru cu centimetru. Aceştia sunt cei care contează, ei se adună şi formează metrii şi kilometrii, pe termen lung.

3. Fii sincer cu tine, în absolut orice privinţă. – Fii sincer despre ce este bine, precum şi despre ce este necesar să fie schimbat. Fii sincer despre ce doreşti să obţii şi cine vrei să devii. Fii sincer în fiecare aspect la vieţii tale, întotdeauna, deoarece tu eşti singura persoană pe care poţi conta în orice moment. Cercetează adevărul din sufletul tău, astfel încât să ştii cine eşti cu adevărat. Odată ce faci acest lucru, vei şti şi vei înţelege mai bine unde eşti şi cum ai ajuns acolo, vei fi mai bine pregătit să identifici unde anume vrei să ajungi şi cum.

4. Începe să-ţi faci din propria fericire o prioritate. – Nevoile tale contează. Dacă nu te preţuieşti, dacă nu ai grijă de tine şi nu te susţii, atunci te auto-sabotezi. Ţine minte, este posibil să ai grijă de propriile nevoi în timp ce ai grijă şi de cei din jur. Iar odată ce nevoile tale sunt satisfăcute, vei fi şi mai capabil să îi ajuţi pe cei din jurul tău care au nevoie mai mult.

5. Fii tu însuţi, autentic şi mândru. – Să încerci să fii altcineva este o risipă de cine eşti, de fapt şi de drept. Fii tu însuţi. Îmbrăţişează individualitatea din tine, care are idei, puncte tari şi frumuseţe, ca nimeni altcineva. Fii persoana care ştii tu să fii – cea mai bună versiune a ta – în condiţiile tale. Mai presus de toate, fii autentic cu tine însuţi, iar dacă nu îţi poţi pune sufletul în ceva, mai bine nu o face.

Publicitate

6. Observă şi trăieşte în prezent. – Momentul de acum este un miracol. Acum este singurul moment care îţi este garantat. Acum este viaţă. Încetează să te gândeşti despre cât de minunate vor fi lucrurile în viitor. Încetează să mai sapi în trecut, în ceea ce s-a întâmplat sau nu acolo. Învaţă să fii „aici şi acum” şi experimentează viaţa pe măsură ce se desfăşoară. Apreciază lumea pentru frumuseţea sa, acum.

7. Preţuieşte lecţiile pe care propriile greşeli ţi le oferă. – Greşelile sunt fireşti. Ele stau la baza progresului. Dacă mai şi cazi, din când în când, atunci nu încerci suficient şi nu înveţi. Asumă-ţi riscuri, împiedică-te, cazi şi apoi ridică-te şi încearcă din nou. Apreciază faptul că te împingi, că înveţi, creşti şi că te îmbunătăţeşti. Realizările importante sunt aproape invariabil atinse la capătul unui drum lung, plin de eşecuri. Una dintre „greşelile” de care te temi s-ar putea să fie întocmai pasul către cea mai mare realizare a ta.

8. Fii mai politicos cu tine însuţi. – Dacă ai avea un prieten care ţi-ar vorbi aşa cum o faci tu cu tine însuţi câteodată, cât timp ai mai accepta acea persoană în viaţa ta? Felul în care te porţi cu tine însuţi setează standardele şi pentru ceilalţi. Trebuie să iubeşti cine eşti, altfel nimeni altcineva nu o va face.

9. Începe să te bucuri de lucrurile pe care deja le ai. – Problema cu mulţi dintre noi este că ne gândim că vom fi fericiţi atunci când vom atinge un anumit nivel în viaţă – un nivel la care îi vedem pe alţii trăind (şeful cu biroul mare, acel prieten al unui prieten care are ditamai casa pe plajă etc.). Din păcate, ia ceva timp până ajungi acolo, iar când ai ajuns, cel mai probabil vei avea deja altceva setat în minte. Vei sfârşi prin a-ţi trăi întreaga viaţă muncind pentru ceva nou, fără a te opri să de bucuri de lucrurile pe care le ai acum. Aşa că ia-ţi câteva clipe în fiecare dimineaţă, imediat după ce te trezeşti, pentru a aprecia unde eşti şi ceea ce ai deja.

10.Începe să îţi creezi propria fericire. – Dacă aştepţi ca altcineva să te facă fericit(ă), atunci ai ratat tot. Zâmbeşte pentru că poţi. Alege fericirea. Fii schimbarea pe care ceilalţi doresc să o vadă în lume. Fii fericit(ă) cu cine eşti acum şi lasă pozitivitatea ta să inspire călătoria ta în ziua de mâine. Fericirea este adesea găsită în momentul şi locul în care te decizi să o cauţi. Dacă încerci să găseşti fericirea în oportunităţile pe care le ai, eventual, o vei găsi. Însă dacă în mod constant cauţi altceva, din păcate, asta vei şi găsi.

Sursa: astrocafe.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala