O scurtă și înțeleaptă pildă despre două tipuri de gândire care ne determină destinul

O scurtă și înțeleaptă pildă despre două tipuri de gândire care ne determină destinul

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePildePsihologieSfaturi

În cultura antică, există un concept despre două tipuri principale de conștiință umană: conștiința (mentalitatea) unei muște și conștiința (mentalitatea) unei albine. Care este diferența? Atât musca, cât și albina sunt la fel de necesare în natură. Ambele iubesc dulciurile. Ele pot trăi în același spațiu, dar vieți complet diferite. O albină zboară în mod intenționat către flori și extrage nectar din care va face mai apoi miere.

Musca zboară și spre flori, dar pe drum este constant distrasă de balega de vacă și de cal la care se apropie și începe să privească în jur cu interes: ce este asta? Se așează să se uite cu atenție și să afle totul…

Drept urmare, este atât de cufundată într-un studiu cuprinzător al gunoiului de grajd, încât adesea uită că zbura spre flori. Albina, în schimb, chiar zburând la coșul de gunoi, caută flori care să-i dea nectar și polen. O muscă, care a zburat într-o grădină minunată, va găsi cu siguranță gunoaie și murdărie.

La fel și oamenii. Fiecare dintre noi alege calea albinelor sau muștelor printre câmpurile de informații.

O parabolă scurtă și înțeleaptă despre două tipuri de gândire care ne afectează viața.

Calea albinei și calea muștei

Dacă întrebați o muscă dacă sunt flori în apropiere, aceasta vă va răspunde:

– Nu am văzut flori. Dar este mult gunoi de grajd în șanț.

Apoi musca va începe să enumere toate tomberoanele și gropile pe care le-a vizitat.

Întrebați albina dacă a văzut gunoi în cartier și vă va răspunde:

– Gunoaie? Nu, nu am văzut nicăieri. Sunt atât de multe flori parfumate!

Conștiința unei muște

O persoană cu conștiința unei muște observă întotdeauna „balega de la vacă”. Și cel mai important, ea dorește întotdeauna să investigheze această problemă în detaliu. Cine a plecat? Când? De ce divorțează soții Popescu? De ce este criză în țară și cine este de vina? Fiecare „balegă de vacă” trebuie dăltuită foarte mult timp. Pentru a discuta, a specula, a investiga…

Conștiința unei muște este să găsești negativitatea în orice și să te cufunzi în ea

Oamenii cu conștiința unei muște observă doar negativul în orice lucru, sunt în permanență nemulțumiți de ceva în orice situație. Când ies din casă, nu văd deloc soarele, doar gunoi și murdărie. Între vizionarea unui film interesant și înțelept și a unei emisiune TV mondenă, cu siguranță o vor alege pe cea din urmă.

Conștiința albinei

O persoană cu conștiința unei albine știe că în lume există bine și rău, frumusețe și gunoi. Ea este clar conștientă că este alegerea ei să acorde atenție la asta sau la aia, să se concentreze mereu pe negativ sau pozitiv. Omul cu conștiința unei albine caută să aducă în lume numai emoții și vești bune și pozitive. El nu își îndreaptă problemele asupra celorlalți, rareori se plânge și nu critică sau condamnă, disprețuiește, umilește sau blestemă pe nimeni cu răutate. Încearcă întotdeauna să găsească ce este mai bun în orice și se străduiește să gândească pozitiv – ca o albină care se îndreaptă spre nectar, încercând să evite murdăria, gropile și coșurile de gunoi.

Conștiința albinei este să găsească pozitivitatea și să se bucure de viață

Albinele nu sunt deloc interesate de gunoiul și murdăria altor oameni. Ele vor să vadă frumusețea florilor, să le inspire aroma și să adune nectar. Le interesează numai calitățile bune, adică pozitive, frumusețe, beneficii – toate cele bune.

Cine ești tu – o albină sau o muscă?

Și acum gândește-te – al cui comportament este mai aproape de tine? Cât de des te lași distras de diverse gunoaie pe drumul către nectar, spre scopul tău? Cum te comporți în diferite situații de viață – ca o albină sau ca o muscă?

După ce ați văzut frumosul, ați prins aroma florilor și ați gustat nectarul, încercați să vă întoarceți la el din ce în ce mai des. Este important să nu vă pierdeți orientarea, ci să vă concentrați asupra pozitivului – un stil de gândire, un mod de viață.

Percepția noastră atrage acea realitate către care ne este îndreptată atenția

Când întâlnești „vaci sau cai sau câini” pe drum, fără să le acorzi prea multă atenție, zboară mai departe!

Primul și cel mai important pas pentru a face schimbări radicale și de durată în viață este să înțelegem diferența esențială, fundamentală, dintre aceste două tipuri de conștiință și gândire: albinele și muștele.

Al doilea pas este de a face o alegere decisivă și informată în favoarea conștiinței și gândirii albinei.

Al treilea este să te străduiești mereu, să încerci și să înveți să aderi constant și cu fermitate la această alegere. Până când va deveni un nucleu și o esență foarte solidă și lipsită de ambiguitate a vieții noastre.

De obicei găsim doar ceea ce căutăm.

Să ai un zbor plăcut!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!