O scrisoare de dragoste de la fericire pentru tine

Publicitate

Dragul meu!

Azi dimineata, cind te-ai trezit din somn, eram langa patul tau, in lumina minunatului rasarit de soare, care a inundat odaia ta. Am sperat in acel moment ca imi vei spune cum se cuvine “Buna dimineata”. Dar n-ai facut-o. M-am gandit ca poate era prea devreme si ca de aceea nu m-ai putut observa…

Am incercat sa-ti atrag atentia cand, grabit ai deschis usa si ai plecat. Ti-am sarutat fata cu boarea diminetii, am revarsat asupra ta mireasma dulce a florilor, ti-am murmurat o melodie de dragoste, prin gingasul ciripit al pasarelelor. Ai trecut pe langa mine grabind pasul fara sa ma iei in seama…

Mai tarziu, te-am privit duios, cind mergeai preocupat si discutai aprins cu cei cu care te intalneai.

Ah, cit as fi dorit sa schimbi si cu mine citeva cuvinte, dar ai trecut pe linga mine fara sa-mi dai nici o atentie…

Dupa-amiaza, fiindca era cald, ti-am trimis o ploaie invioratoare si ti-am stralucit in fiecare picatura de ploaie. Am strigat din ceruri, cu glas de tunet, doar, doar ma vei auzi cumva. Zadarnic… Apoi am pictat un curcubeu fermecator in mijlocul norilor si mi-am zis: “Cu siguranta ma va vedea”, dar n-ai facut-o, nu m-ai vazut…

Seara, la sfirsitul zilei, ti-am trimis un minunat apus de soare, gindind ca ma vei privi. Te-am cautat atit de mult cu privirea miilor de stele stralucitoare, nadajduind ca ma vei vedea, dar am ramas pierduta in nepasarea ta… In sfirsit, noaptea, la culcarea ta, am revarsat peste tine lumina lunii, ca sa-ti amintesc ca eu nu te pot uita. Am nadajduit ca macar acum ma vei observa, inainte de a adormi, dar ai tacut, nu m-ai privit. Si ai adormit…

A ta vesnica prietena, Fericirea

Ce este fericirea? Iată o întrebare la care au încercat să răspundă nenumăraţi scriitori şi oameni de ştiinţă în decursul istoriei. Cu toate acestea, fericirea este un concept care prinde cu adevărat greutate doar într-o viziune proprie, asumată de un individ, conform dorinţelor şi aşteptărilor sale.

Orice persoană din lume îşi doreşte să fie fericită, însă cum şi când putem ştii că un individ are parte cu de acest sentiment? Este fericirea o bucurie a unei reuşite punctuale sau este mai degrabă o stare de bine pe o perioadă lungă de timp?

Dacă ar fi să consultăm părerea unor psihologi, răspunsul ar fi o combinaţie între cele două. Psihologul Ed Diener, autorul cărţii „Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth”, spune că fericirea este o „bunăstare subiectivă”, mai exact o combinaţie între satisfacţia propriei vieţi şi capacitatea de a avea mai multe emoţii pozitive decât negative.

Însă acesta să fie răspunsul la întrebarea ce este fericirea?

Martin Seligman, un important cercetător în domeniul psihologiei pozitive şi autor al cărţii „Authentic Happiness”, afirmă că fericirea este compusă din trei elemente: plăcerea, integrarea şi semnificaţia. Mai exact, plăcerea se referă la sentimentele pozitive pe care le ai, integrarea – la capacitatea de a interacţiona conform dorinţelor tale cu cei din jurul tău, iar semnificaţia – puterea de a da acţiunilor tale, muncii de exemplu, un sens cât mai înalt.

Mai există de asemenea un element foarte important când vorbim despre fericire. Majoritatea oamenilor ar spune că bogaţia de exemplu sau iubirea te ajută să fii fericit. Răspunsul oamenilor de ştiinţă este însă uşor diferit.

Publicitate

Pe baza mai multor studii, psihologul Sonja Lyubomirsky a ajuns la concluzia că fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni. Astfel, continuă specialiştii, o modalitate bună de a deveni mai fericiţi este să cultivăm emoţii şi gânduri pozitive.

Gândurile pozitive, adaugă psihologii, nu sunt abordări naive în legătură cu problemele inerente ale vieţii, ci un mecanism de apărare a sistemului nervos. Emoţiile pozitive au capacitatea de a-i oferi unei persoane mai multe răspunsuri la problemele cu care se confruntă decât abordările negative.

Ce este fericirea. Cine este mai fericit?

Potrivit psihologilor, cei care simt mai multe sentimente pozitive în viaţa lor sunt aceeia care au legături mai strânse cu membrii familiei sau cu prietenii. De asemenea, persoanele optimiste şi cele care au o stimă de sine mai ridicată, au mai multe şanse de a fi fericiţi.

Într-un fel previzibil, copiii care au crescut cu părinţi divorţaţi tind să fie mai puţin fericiţi la maturitate decât copiii care au crescut în familii intacte.

Oamenii în vârstă sunt mai fericiţi decât tinerii, aceştia din urmă fiind mai uşor cuprinşi de sentimente negative, de furie şi anxietate.

Ce este fericirea? Citate despre fericire

Chiar dacă nu am reuşit să oferim un răspuns concret la întrebarea ce este fericirea, poate ar fi mai indicat să ne îndreptăm atenţia către definiţiile date fericirii de mai marii filosofi şi autori ai lumii:

„Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputaţia bună printre oameni şi a cincea bunurilor folositoare pentru viaţă.” (Platon)

„Fericirea rezidă în căutarea ei.” (Jules Renard)

„Nu există nici fericire, nici nenorocire pe lume; există doar compararea unei stări cu cealaltă şi atâta tot. Doar cel care a simţit nefericirea cea mai cumplită e în stare să simtă cea mai mare fericire.” (Alexandre Dumas)

„Fericirea este cea mai mare biruinţă, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus.” (Albert Camus)

„O viaţă fericită nu poate exista fără o anume cantitate de întuneric.” (Jung)

„Nu numai o durere îţi poate tulbura o fericire, ci şi altă fericire.” (Lucian Blaga)

„Fericirea nu constă în a fi iubit. Fiecare fiinţă umană are iubire pentru ea însăşi, şi totuşi, sunt mii care trăiesc o existenţă damnată. Nu, faptul de a fi iubit nu-ţi aduce fericirea. Dar a iubi, aceasta este fericirea.” (Hermann Hesse)

„Din nenorocire, fericirea înseamnă în aparenţă ceva absolut şi tocmai de aceea se găsesc atâţia neghiobi care să se întrebe: “Ce e fericirea?” (Balzac)

„Credem că fericirea derivă dintr-un loc în care am fost odată fericiţi. Adevărul este că fericirea derivă din noi înşine.” (Franz Schubert)

„Dar e atât de dureros şi greu să nu crezi în fericire. Pentru cei mulţi, fericirea ajunge chiar un sens dat existenţei. Cu atât mai rău pentru ei. Fericirea nu poate fi cunoscută, valorificată şi stăpânită decât după ce te-ai îndoit de ea.” (Mircea Eliade)

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Cele 5 vârste ale sufletului. Te-ai intrebat care este cu adevarat varsta sufletului tau? Iata un mic ghid despre varstele sufletelor

Publicitate

Se spune că viața este o ”călătorie”, o ”școală” pe care o urmăm pentru a învăța ”lecții importante”. Dar de ce?

Te-ai gândit vreodată la posibilitatea ca lecțiile pe care le învățăm și înțelepciunea pe care o acumulăm în această viață, poate fi transmisă și în alte vieți? Este posibil ca viața noastră să nu fie singura călătorie de acumulare a experiențelor avansării și maturizării – însă întreaga conștiință să fie?

Este posibil ca reîncarnarea, cunoscută și sa metempsihoză, să fie responsabilă pentru amalgamul de viziuni asupra lumii, pornirile instinctive și deciziile esențială pe care le luăm în viață?

Ce ne face să fim atât de diferiți unii de ceilalți? Ce face o persoană înțeleaptă în ciuda vârstei, o alta să fie mânată de ambiții, iar o alta copilăroasă până la bătrânețe?

Indiferent dacă crezi cu adevărat, doar iei în calcul posibilitatea reîncarnării, sau nu, vei descoperi că teoria Vârstelor Sufletului ce urmează, se aplică majorității persoanelor din viața ta.

Ce este mai exact ”Vârsta sufletului?”

Conform teoriei Vârstei Sufletului, oamenii nu au doar o încercare în care să trăiască și să învețe; Ei au multiple vieți în care să crească, să acumuleze experiență și să se maturizeze.

Vârsta Sufletului este determinată de diferitele nivele de înaintare pe care un suflet le obține pe parcursul mai multor reîncarnări. O persoană urcă în ierarhie, plătind karma cu fiecare avansare, pentru ca, în final acea persoană să fie liberă să se întoarcă la universala conștiință infinită, atingând eliberarea finală.

Unii o numesc starea de ”nirvana”, alții ”rai” iar alții ”paradis”.

Cele 5 vârste ale sufletului

Înțelegând diferite nivele de existență ale celorlalți, poți cu mai multă ușurință să dezvolți empatie și înțelegere. De asemenea, toate acestea sunt elemente esențiale care ne ajută să consolidăm relația cu sufletul nostru prin intermediul Lucrului cu sufletul.

Mai jos sunt cele 5 grupe sufletești, în ordine de la ”începător”, la ”intermediar” și în final ”avansat”. Vei descoperi și a șasea vârstă a sufletului care le transcende pe toate celelalte: Sufletul cel nau Bătrân.

1 Sufletul nou născut

 • Scopul principal: A rămâne în viață.
 • Lecții de învățat: Abilitățile de bază ale vieții, supraviețuire, mortalitate, psihic.
 • Vârstă comparativă: 0-4 ani
 • Caracteristici cheie: Crud, neîmblânzit, jucăuș, excitabil, nesofisticat, tribal, precaut, copilăresc, dependent de grup, vânător-culegător.

Cunoscuți și ca Suflete nou născute, aceste persoane sunt adesea percepuți de ceilalți ca fiind ignoranți, copilăroși și inocenți la complexitățile vieții. Având o înțelegere a vieții foarte simplistă, și o veritabilă abordare deschisă a vieții. Sufletelor Nou Născute le este dificil să se adapteze la ”societatea civilizată”; În schimb, ei preferă cercurile familiare, grupuri și triburi de oameni în medii sălbatice și neîmblânzite.

2 Sufletul bebeluș

 • Scopul principal: Apartenența.
 • Lecții de învățat: Structurile sociale, reguli, relații interumane.
 • Vârstă comparativă: 4-13 ani
 • Caracteristici cheie: Supus, organizat, ascultător, definit de rol, absolutist, disciplinat, tradiționalist, cu valori puternice.

Cunoscuți și ca Suflete Copil, acești oameni caută înțelesul, ordinea și stabilitatea din natura vieții haotică și instabilă. Percepuți de ceilalți oameni ca fiind curați, modești și rigizi, Sufletele Copil tind să fie foarte conservatoare, religioase și supuse regulilor. Credințele și sensul vieții acestor suflete, este dat de cultura lor, morala tradiționalistă și sistemul religios.

Publicitate

3 Sufletul Tânăr

 • Scopul principal: Independența.
 • Lecții de învățat: Creștere personală, liberul arbitru, reușite personale.
 • Vârstă comparativă: 13-29 ani
 • Caracteristici cheie: Ambițios, competitiv, inovativ, câștiguri materiale, antreprenorial, libertate, individualism, centrat pe sine, expresie personală.

Cunoscuți și ca Suflete Adolescente, acești oameni adesea trăiesc conform zicalei ”Cum vreau eu sau deloc”. Sufletul Adolescent, asemenea unui tânăr, caută independență, statut social și câștiguri materiale. În general, acești oameni sunt cei care aduc schimbarea și sunt responsabili pentru multe dintre cele mai importante inovații din lume. Determinați și extrem de concentrați, uneori tind să fie ”dependenți de muncă”.

4 Sufletul Matur

 • Scopul principal: Armonia interpersonală.
 • Lecții de învățat: Empatie, stabilitate psihică, interdependență, conștiință de sine, relații.
 • Vârstă comparativă: 29-55 ani
 • Caracteristici cheie: Sensibil, indiscret, nevrotic, diplomatic, introspectiv, egalitarist, cooperativ.

Cunoscuți și ca Suflete Adulte, acești oameni intră în viață căutând armonie psihică și interpersonală. Sufletele Adulte sunt adesea percepute ca fiind nevrotice dar grijulii. Concentrându-se pe lumea lor interioară, acești oameni se luptă adesea cu complexitățile și subtilitățile vieții. Sufletul matur este liberalist, vizionar și orientat spre relații. Viața nu mai înseamnă supraviețuire, apartenență sau câștig material, însă maimult înțelegere, empatie și camaraderie.

5 Sufletul bătrân

 • Scopul principal: Împlinire spirituală
 • Lecții de învățat: Detașament, autonomie, sfaturi înțelepte, conștiință spirituală.
 • Vârstă comparativă: 56+
 • Caracteristici cheie: Solitar, spiritual, detașat, filosofic, umanitar, obosit, nemotivat, empatic.

Chiar la sfârșitul ciclului de reincarnare se află Sufletul Bătrân. Trecând deja prin cele 4 stadii anterioare ale existenței, Sufletul Bătrân are o cunoaștere bine formată despre societate, relații și lume în general. În acest punct, Sufletul Bătrân găsește viața de zi cu zi extrem de neinteresantă, și puține lucruri în pot surprinde sau îi pot compromite siguranța de sine. Relaxați și cu idei de viață filozofice, acești oameni radiază profunzime, calm și înțelepciune. Sufletul Bătrân se concentrează pe actualizarea sinelui și pe mulțumirea de sine. Pentru acest suflet viața este ca o tapiserie țesută – una cu care tânjesc să se unească.

6 Cele mai bătrâne Suflete

Sufletele cele mai Bătrâne reprezintă completarea cercului Vârstelor Sufletului. Aceste suflete sunt ”trezite” și s-au reunit cu Adevărata lor Natură Divină. În societatea noastră numim adesea aceste suflete ca fiind ”Luminate” sau ”Maeștrii Spirituali”.

Chiar dacă mulți dintre noi nu se încadrăm cu strictețe în aceste categorii, adesea, fiecare dintre noi tinde să se comporte mai mult asemenea unuia din aceste grupuri.

Care este vârsta sufletului tău?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate