O reteta nobila pentru zile mari – Prăjitura ”Regina Maria” – cu blat de pricomigdală și cremă de ciocolată

O reteta nobila pentru zile mari – Prăjitura ”Regina Maria” – cu blat de pricomigdală și cremă de ciocolată

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 February 2019 in Retete

Așa cum Regina Maria se înfățișa lumii ca una din cele mai splendide femei din Europa, strălucitoare, cu o personalitate puternică, plină de vitalitate, cu o frumusețe ieșită din comun, idealul romantic al oricărui bărbat, sănătoasă, cu gust, bună, nobilă în atitudini și foarte femeie…ea ”era făcută parcă să eclipseze”…

La fel este și această prăjitură…Cred că este una dintre cele mai bune prăjituri pe care le-am făcut și mâncat vreodată…rafinată, elegantă, sofisticată dar simplă totodată, cu texturi diferite, de la pufoșenia blatului, la prigomigdală care te face să-ți explodeze simțurile, cu aromă pronunțată de ciocolată, este de vis…când savurezi o bucată din această prăjitură, rămâi mirat de senzațiile de bine și bun care ți le stârnește neașteptat…

Rețeta o am de foarte mulți ani, tot de la o doamnă frumoasă, bună și rafinată, de fapt de la minunatul ei soț (Odihnește-te în pace, Petrică, mereu te pomenesc cu această prăjitură!).

Pare complicată, puțin costisitoare, dar chiar merită încercată măcar odată în viață. Nimic nu este complicat și costisitor atunci când vrei o prăjitură deosebită, de calitate…Dacă veți urmări cu atenție (am încercat să explic destul de amănunțit), numai să nu vă speriați, nici nu este prea complicat de făcut…

Ingrediente

Pentru BLAT 1 – Pandișpan:

  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr
  • 8 linguri de făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare

Pentru BLAT 2 – Bezea – pricomigdală:

  • 4 albușuri
  • 1 cană nucă prăjită tocată mărunt
  • 200 gr. zahăr
  • 2 linguri făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare

Pentru CREMĂ:

  • 4 gălbenușuri
  • 200 gr. zahăr farin
  • 1 pachet și jumătate de unt
  • 2 – 3 linguri cacao
  • 2 linguri de apă
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare

BLATUL 1 – Pandișpan:

– Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat bine cele 8 albușuri cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este foarte densă și tare.

– Se adaugă pe rând cele 8 gălbenușuri, iar când acestea sunt incorporate se adaugă făina (cernută în prealabil) treptat și în ploaie și se amestecă încet cu o spatulă, până ce amestecul devine omogen.

– Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă (30×30) tapetată fie cu hârtie, fie cu grăsime și făină.

– Se bagă tava în cuptorul încins la 180°C și se coace timp de cca 20 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie.

– Când este gata, se lasă să se răcească fie în tavă, fie pe grătar/suport/ grilaj metalic.

BLATUL 2 – Bezea – Pricomigdală:

– Se bat bine, spumă, cele 4 albușuri cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este foarte densă și tare.

– Se adaugă nuca prăjită și tocată mărunt (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.

– Se presară făina amestecându-se la fel de ușor, până este incorporată în amestec și rezultă o compoziție omogenă și destul de ”consistentă”.

– Se întinde bezeaua cât se poate de uniform și se coace pe fundul tăvii (aceeași tavă, sau o tavă identică ca mărime cu cea folosită pentru primul blat).

– Se bagă tava în cuptorul încins la 170°C și se coace timp de cca 40 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.

– Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească pe fundul tăvii.

CREMA:

– Mai întâi se pun într-un vas mic (ibric) 2 – 3 linguri de cacao, 2 linguri de apă, 5 linguri de zahăr și se fierb până se topește zahărul și începe să dea în clocot. După 2-3 clocote se oprește focul, se dă de o parte și se lasă să se răcească.

– Cât timp se răcește siropul, frecați bine untul cu mixerul (la viteză mică) și separat cele 4 gălbenușuri cu zahărul farin.

– Se pune untul frecat, puțin, câte puțin peste gălbenușurile amestecate cu zahărul, până când se incorporează tot untul, amestecându-se în continuare cu mixerul.(Eu am făcut crema la robot și mi-a fost mult mai ușor).

– Când siropul este rece complet (este puțin îngroșat) se adaugă treptat peste crema de gălbenușuri și unt, amestecându-se bine în continuare, până devine o cremă spumoasă și fină.

ASAMBLARE:

– După ce blatul 1- pandișpanul s-a răcit, se scoate hârtia de copt și se taie în două pe lungime, rezultând două blaturi mai subțiri, de mărimea tăvii în care a fost copt.(Eu asamblez această prăjitură chiar în tava în care am copt blatul).

– Se împarte crema în două și se întinde jumătate din ea peste jumătatea de jos a pandișpanului. Se așează peste pandișpanul uns cu cremă, blatul al doilea – bezeaua/ pricomigdală, restul de cremă peste bezea, iar deasupra cealaltă jumătate de pandișpan.

– După montarea fiecărui blat, se apasă ușor să se fixeze bine.

– Se lasă să se odihnească puțin ( recomandat 2- 3 ore) să se așeze straturile și se pudrează pe deasupra prăjitura cu zahăr farin.

Succes și …Poftă bună!

Notă:

-Nu vă recomand să tăiați această prăjitură toată, de la început, ci doar înainte de a o consuma. Blatul de pandișpan este foarte sensibil și se poate usca destul de repede. Oricum, este foarte bună, chiar și așa, doar că își pierde din ”noblețe”.

– Dacă o păstrați la rece, trebuie avut grijă să nu fie umezeală și să se înmoaie bezeaua.

Sursa: vickysrecipes

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!