O pildă Zen despre un șoim care nu putea zbura

O pildă Zen despre un șoim care nu putea zbura

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2021 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPildeViata

Odată într-un regat îndepărtat a trăit un rege foarte drag poporului său. El și-a condus mereu drept poporul și, prin urmare, toată lumea avea încredere în el și îi asculta de bunăvoie poruncile. Mulți cetățeni îi aduceau daruri în semn de admirație și dragoste.

Odată, un bărbat i-a dat regelui un cadou cu totul special. Aceștia erau doi șoimi mici dintr-o rasă foarte rară. Monarhul a mulțumit pentru minunatul dar și l-a chemat imediat pe cel mai bun îngrijitor de șoimi din regat pentru a începe instruirea animalelor.

Acesta și-a asumat cu bucurie sarcina și s-a îngrijit deosebit de bine de păsări. Zilele au trecut și cei doi șoimi au început să crească. Deși erau frați, erau foarte diferiți. Încă de la început, îngrijitorul șoimilor a observat că una dintre păsări era mai slabă și mai timidă. Așa că păstra cea mai bună mâncare pentru el. Uneori chiar uita să hrănească celălalt șoim sau îi dădea porții mici.

În timp, pasărea neglijată a început să se plimbe prin jur atunci când colivia era lăsată deschisă. Căuta mai multă mâncare și în acest fel, încetul cu încetul s-a familiarizat cu mediul înconjurător. Șoimul a început să găsească diverse plante, cereale și viermi pentru a-i ține de foame. În acest fel a compensat lipsa de îngrijire.

Celălalt șoim era la cealaltă extremă, devenise obișnuit să aștepte mâncare și să fie îngrijit, în timp ce fratele său era foarte independent. Cu toate acestea, cea mai mare diferență a fost că, în timp ce unul stătea întotdeauna în colivie, celălalt a învățat să zboare.

Îngrijitorul nu a putut găsi nicio soluție la această problemă. Orice încerca, nu reușea să facă animalul să zboare. Cel mai bun lucru pe care l-a putut face a fost să-l scoată din cușcă și să-l pună pe ramura unui copac. Șoimul a rămas acolo toată ziua, dar nu a dat niciun semn că ar vrea să zboare.

Văzând acest lucru, antrenorul a decis să-i spună regelui ce s-a întâmplat. Când regele a aflat de această mare diferență dintre cele două păsări, el a emis un decret. Acesta a spus că va oferi o recompensă destul de mare pentru cel care va reuși să învețe șoimul să zboare.

În regat au sosit tot felul de experți din întreaga lume, motivați de dorința de a câștiga admirația regelui și marea recompensă. Fiecare dintre ei credea că propria strategie va face șoimul să zboare, fără îndoială.

Au trecut multe luni, dar nimeni nu a reușit să facă pasărea să zboare. Au încercat să ademenească șoimul cu bunătăți, dar animalul nu s-a mișcat de pe ramură. Au încercat să aducă alți șoimi pentru a-i arăta diferite tehnici de zbor, dar nu s-a întâmplat nimic.

Într-o dimineață frumoasă, un țăran modest a ajuns la castel. Se așeză lângă copac și se uită cu atenție la șoim. A stat așa toată ziua până au apus razele soarelui. A doua zi țăranul a apărut în fața regelui și l-a rugat să privească pe fereastră. Regele nu și-a putut ascunde uimirea când a văzut șoimul zburând pe cer.

El l-a chemat pe îngrijitorul șoimului pentru a se asigura că este același animal care fusese pus pe ramură cu o zi înainte. Văzând că este într-adevăr vorba despre aceeași pasăre, regele l-a întrebat pe țăran cum îl făcuse să zboare. Bărbatul a răspuns pur și simplu: „A fost ușor, Alteță. Am rupt creanga. ”

Această poveste Zen ne învață că trebuie să ne depășim potențialul pentru a reuși. De multe ori mergem prin viață fără să dăm tot ce avem mai bun, deoarece este convenabil pentru noi să stăm pe ramura noastră. De aceea este bine ca cineva să vină și să taie această ramură, pentru a ne ambiționa să zburăm.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!