O pildă minunată despre logica și sensul vieții

O pildă minunată despre logica și sensul vieții

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 March 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePildePsihologieSfaturiViata

La mijlocul anilor 1920, un tânăr evreu a mers la un renumit rabin din New York și a anunțat că vrea să studieze Talmudul.

– Știi aramaica? Întrebă rabinul.

– Nu.

– Și ebraică?

– Nu.

– Ai învățat Tora în copilărie?

– Nu, rabine. Dar nu vă faceți griji. Am absolvit Departamentul de Filosofie Berkeley și tocmai mi-am susținut disertația despre logică în filosofia lui Socrate. Și acum, pentru a completa spațiile goale din cunoștințele mele, vreau să învăț puțin Talmudul.

– Nu sunteți gata să învățați Talmudul, a spus rabinul.

– Aceasta este cea mai profundă carte scrisă vreodată de oameni. Dar, din moment ce insiști, îți voi face un test de logică: dacă vei face față, voi studia cu tine.

Tânărul a fost de acord și rabinul a continuat.

– Două persoane coboară pe horn. Unul iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei va merge să se spele?

Tânărul filozof a făcut ochii mari.

– Acesta este un test de logică?!

Rabinul dădu din cap.

– Ei bine, desigur, cel cu fața murdară!

– Greșit, spuse rabinul.

Gândiți-vă logic: cineva cu fața murdară se va uita la cineva cu fața curată și va decide că și fața lui este curată. Iar cel cu fața curată se va uita la cel cu fața murdară, va decide că și el este murdar și va merge să se spele.

– A fost gândit cu viclenie! – admira oaspetele.

– Hai, rabbi, mai dă-mi o probă!

– Bine, tinere. Doi oameni coboară pe horn. Unul iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei va merge să se spele?

– Dar am aflat deja – cel care are fața curată!

– Greșit. Amândoi vor merge să se spele, spuse rabinul.

Gândiți-vă logic: cineva cu fața curată se va uita la cineva cu fața murdară și va decide că și fața lui este murdară. Iar cel cu fața murdară va vedea că al doilea s-a dus să se spele, va înțelege că are fața murdară și va merge și el să se spele.

– Nu m-am gândit la asta! Uimitor – am făcut o greșeală logică! Rabine, hai să mai facem un test!

– Bine. Doi oameni coboară pe horn. Unul iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei va merge să se spele?

– Ei bine … Amândoi vor merge să se spele.

– Greșit. Niciunul dintre ei nu va merge să se spele, spuse rabinul.

Gândiți-vă logic: cineva cu fața murdară se va uita la cineva cu fața curată și nu va merge să se spele. Iar cel cu fața curată va vedea că cel cu fața murdară nu merge să se spele, să înțeleagă că fața lui este curată și nici nu va merge să se spele.

Tânărul era disperat.

– Ei bine, crede-mă, pot învăța Talmudul! Cere altceva!

– Bine. Doi oameni coboară pe horn …

– Doamne! Niciunul dintre ei nu va merge să se spele !!!

– Greșit. Acum sunteți convins că cunoașterea logicii lui Socrate nu este suficientă pentru a preda Talmudul? Spune-mi, cum se poate ca doi oameni să coboare pe același horn și unul dintre ei să-și murdărească fața, iar celălalt nu?! Nu înțelegi? Toată această întrebare este o prostie și, dacă îți pierzi viața răspunzând la întrebări fără sens, atunci toate răspunsurile tale vor fi, de asemenea, lipsite de sens!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!