O pilda frumoasa despre bogatie! Oricat ai fi de bogat, pleci cu mainile pe piept …

Publicitate

Un ţăran, om bun la suflet, avea obiceiul să spună tuturor:

– Vedeţi cum e lumea asta? Cei mari au de toate şi sunt primiţi oriunde cu mare pompă, în timp ce pe noi, cei simpli, nimeni nu ne bagă în seamă. Cum de este posibil aşa ceva, cum de se poate una ca asta? Vom ajunge noi pe lumea cealaltă şi vom vedea cum o fi şi acolo …

Azi aşa, mâine aşa, până când, omul nostru a visat într-o noapte ceva nemaipomenit: se făcea că murise şi ajunsese la Poarta Raiului.

Acolo, ce să vezi, veselie multă, îngeri adunaţi să-l întâmpine pe noul sosit, bucurie mare! Omului nu-i venea să-şi creadă ochilor.

Atâtea pregătiri doar pentru el, un simplu creştin. Oricum, era fericit că urma să intre în rai, nici n-ar fi sperat şi la o asemenea primire.

Dar, când să intre pe poarta aceea minunată, înconjurat de tot acel alai, un înger se apropie de ţăranul nostru şi îi spuse:

– Omule, nu poţi intra pe aici, du-te ceva mai încolo şi vei găsi o portiţă mai mică, păzită de un înger. Intră pe acolo şi, mai târziu, ne vom revedea în grădinile minunate ale Raiului.

– Atunci pentru cine sunt toate aceste pregătiri? – a mai întrebat omul mirat.

– Ei, aşteptăm pe un boier care a murit odată cu tine şi care, din clipă în clipă, trebuie să ajungă aici. Pentru venirea lui este sărbătoare şi ne pregătim să-l întâmpinăm cum se cuvine.

– Bine, îngerule, dar cum se poate una ca asta? Cât am trăit în lume, am văzut nedreptăţi multe, dar şi aici, cum de e cu putinţă? De ce el, fiindcă este boier, trebuie primit cu atâta fast? Contează că el are bogăţii şi eu nu?

Publicitate

– Omule, pentru a te mântui nu contează ce ai avut – fie că ai fost sărac, fie bogat – ci ceea ce ai făcut cu tot ce Dumnezeu ţi-a dăruit.

Dacă ai fost sărac şi ai ştiut să împărţi şi celorlalţi din puţinul de care ai avut parte, te vei mântui negreşit. Dacă ai fost bogat, cu atât mai mult ai fi putut dărui cu drag celor mai necăjiţi decât tine. Fie că eşti sărac sau bogat, important este să rămâi om.

– Dar atunci, dacă şi eu şi boierul vom intra în rai, pentru ce este venirea lui aşa o sărbătoare?

– Omule, creştini ca tine, vin aici în fiecare zi, cu miile şi sunt bine primiţi cu toţii. Dar un boier de când n-a mai ajuns şi aici, în rai…

Sărac sau bogat, oricine poate fi bun şi darnic, din atât cât are. Cel bogat cu atât mai mult ar trebui să dea milostenie. Şi fiecare din noi este bogat, în felul lui; căci oricând putem găsi pe cineva mai sărman decât noi, pe care să îl ajutăm. Dacă vom fi egoişti şi zgârciţi, ce folos vom avea? Cine a văzut vreodată un om rău sau zgârcit care să fie fericit?

“Eşti bogat? Foarte bine! Eşti zgârcit? Foarte rău! (…) Nu bogaţii vor fi osândiţi, ci cei ce slujesc bogăţiei” (Sfântul Ioan Gură de Aur).

Facebook arata articolele doar persoanelor care sunt interesate. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde

Gandurile de astazi te modeleaza pentru ziua de maine! Ceea ce gandesti, devine o parte din tine!

Publicitate

“Unii oameni bombănesc mereu pentru că trandafirii au spini; eu sunt recunoscător că spinii au trandafiri.” – Alphonse Karr

Asa cum oamenii sunt diferiti si caile evolutiei spirituale sunt foarte diferite. Pentru a le intelege este nevoie sa le cunosti si sa te apropii fara teama de ele. Convingerea fundamentala a fiecarui om este ca el exista separat, iar perceptia asupra lui insusi se identifica in mod gresit cu mintea si corpul.

Nimic nu este insa separat pe deplin asa cum nu sunt miinile sau frunzele unui copac. Si tot asa cum nu faci nimic pentru a influenta existenta naturii, tot asa nu ai niciun control asupra functionarii propriului organism. Identificarea este, asadar, un joc cosmic, fundamentat pe un procedeu, am putea sa-i spunem, magic.

Acela esti tu

In noi coexista deopotriva partile pe care ni le acceptam laolalta cu cele pe care nu ni le acceptam. Tot astfel este si Universul unitar, iar fragmentarea reprezinta o iluzie provocata de simturile limitate si de limbaj care blocheaza realitatea in conventii. Pentru a putea adopta perspectiva mai larga a Sinelui este necesara iesirea din incatusarea iluziei Eului. Scrierile stravechi afirma ca eul nu exista separat de Sine:

„Acela esti tu!“, „Atman (constiinta individuala) si Brahman (constiinta universala) sunt una“, „Eu si Tatal una suntem“ – Ioan, X, 30. Sinele se joaca si creeaza forme iluzorii, mentale, efermere fiind actorul-regizor cu o infinitate de fete. Viata trebuie ghidata dupa ideea ca nimic nu exista separat si ca, intr-un fel de neinteles, participi la tot ce se intampla, nu doar in aceasta lume, ci in toate lumile posibile. Starea de constienta presupune sa fii martor invizibil al intamplarilor, sa observi ca si cand nu ai avea minte si corp. Aceasta este experienta realizarii Sinelui.

Spectacolul lumii

Lumea este un spectacol extraordinar, iar iluminarea nu poate fi atinsa sau primita, ci, pur si simplu, constientizata. Universul este o fascinanta retea de conexiuni, din care nimic nu poate fi separat sau detasat. Intamplarile realitatii angajeaza toate partile ei. Totul se reflecta, se contine, se oglindeste si se stimuleaza, iar evenimentele strans corelate denota ca nimic nu se intampla accidental, ci doar cu aprobarea intregului Univers.

Publicitate

In acest context anxietatea este generata de Eu si dispare odata cu acesta. Caile spiritualitatii ofera intelegerea ca celalalt esti tot tu, deghizat intr-o alta forma, participand la un joc de dimensiuni cosmice, deoarece Sinele si-a limitat constiinta infinita atat cat sa i se para ca este obiect, animal sau om.

Precum in cer asa si pe pamant

Dictonul „Precum in cer asa si pe pamant“ reflecta legea corespondentei. Artele divinatorii folosesc legea corespondentelor pentru a descoperi semnificatii care sa descifreze evenimente sau sa prezica viitorul – astrologia, reflexoterapia, fiind si o lege a paradigmei holistice conform careia partea (microcosmosul) contine intregul (macrocosmosul). Universul se reflecta in fiinta noastra si pentru fiecare „organ“ al Cosmosului exista un „organ“ individual corespondent. Astfel, ceea ce se schimba in interiorul tau, se schimba si in punctul corespondent din afara ta.

Conform legii corespondentei orice vibratie cauta o vibratie similara pentru a fuziona cu ea. Toate fiintele rezoneaza pe o anumita frecventa de vibratie care fuzioneaza atunci cand procesul de acordare este mentinut pentru mai mult timp. Baza invataturii lui Iisus de a ne iubi dusmanii este ca atragem ganduri si emotii asemanatoare cu cele emise. Toate relatiile se stabilesc in functie de legea rezonantei.

Oamenii atrasi unul de altul vibreaza la fel, cel putin intr-un plan (erotic, emotional, intelectual, spiritual), iar vibratiile care se cauta una pe alta, ii imping unul spre celalalt, uneori impotriva vointei lor constiente. Chiar daca asemanarile cu cei apropiati nu sunt vizibile, ele se stabilesc prin afinitati inconstiente si pot fi revelate printr-o imensa munca de constientizare.

Cand cineva iti produce o stare de disconfort este pentru ca l-ai atras inconstient. Legea rezonantei permite o evolutie spectaculoasa. Gandindu-te constant la fiinte elevate, initiati, maestri spirituali pe care ii chemi, la care te gandesti sau ii admiri, vei trezi in interiorul tau calitati si forte care se armonizeaza cu focare energetice corespondente.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala