O persoană care se plânge tot timpul îți consumă energia și te încarcă cu o energie negativă

O persoană care se plânge tot timpul îți consumă energia și te încarcă cu o energie negativă

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Avem o mulțime de probleme în fiecare zi din viață. Este adevărat că și prietenii sau rudele noastre trec prin diferite probleme și trebuie să le ascultăm și să-i ajutăm dacă putem. Pe o parte, nu este nimic greșit, oamenii caută un mod de a se răcori, să scape cumva de presiunea psihică, să se descarce. Însă, pe altă parte, atunci când ascultăm constant problemele și nevoile altora ne consumă energia și ne încarcă cu o energie negativă!

Nu este greșit să arătăm empatie și simpatie față de cei cunoscuți și familie atunci când sunt într-o perioadă grea a vieții, însă ascultarea constantă a plângerilor ne face pur și simplu rău. Iar un refuz în astfel de situații nu este privit tocmai bine. Totuși, avem suflet și nu putem să fim indiferenți sau egoiști în ochii „supăraților”.

Așadar, este important să putem identifica astfel de situații, să știm cum ne pot afecta viața și să putem răspunde corect la ele.

De ce să nu ar trebui să asculți plângerile celorlalți?

Oamenii cu multe probleme ajung să-și blesteme viața, să se considere victime, să se plângă de tot ce se întâmplă și de toată lumea, însă nu fac nimic pentru a schimba situația sau pentru a-și schimba viața.

Pentru o perioadă, tindem acceptăm aceste plângeri considerând că sunt ceva normal (ce să facem dacă o persoană are o situație dificilă și are ghinion tot timpul…), dar apoi începem să înțelegem că problema nu este din cauza situațiilor care i se întâmplă, ci chiar persoană însuși are o problemă, iar tendința de a se plânge de orice și de toată lumea a devenit parte a stilului său de viață.

Această persoană folosește (conștient sau inconștient) aceste plângeri ca mijloc de manipulare, al cărui scop este de a ne face să simțim vinovăție, simpatie, milă și, în același timp, să înlăturăm responsabilitatea pentru ceea ce i se întâmplă.

Adesea cedăm în fața acestei manipulări și ne simțim obligați să-i rezolvăm problemele sau, cel puțin, să-i ascultăm cu simpatie „confesiunile” și să îi compătimim.

Ce se întâmplă cu noi când ascultăm în mod constant plângerile cuiva

Astfel de „oameni problematici” știu de obicei să-și facă interlocutorii să le fie milă de ei. Din acest motiv devenim „preocupați” de nenorocirile lor (reale sau imaginare) și începem să le percepem problemele ca și cum ar fi ale noastre.

Aceștia ne fac să consumăm multă energie doar prin simplul fapt că le știm problemele. Starea noastră emoțională se schimbă, emoțiile noastre sunt acum în mare măsură determinate de situația în care se află cealaltă persoană.

Sentimente precum tristețea, frustrarea și vinovăția ne provoacă modificări hormonale în creier care au ca rezultat:

  • dezechilibru emoțional
  • incapacitatea de a rezolva problemele personale
  • pierderea concentrării pe problemele noastre
  • gânduri și stări negative

Ce putem face pentru a evita toate aceste efecte?

Din păcate, viața deseori ne pune în situații dificile și ne încurcă planurile, iar din când în când trebuie să ne confruntăm cu surprize și probleme neplăcute.

Când greșim, simțim adesea frustrare și amărăciune, dar nu este înțelept să rămânem agățați de aceste emoții negative.

Consumăm energie pe ascultarea plângerilor și emoțiile pe care ni le provoacă, care ar putea fi folosită pentru a depăși obstacolele apărute sau pentru a rezolva problemele noastre personale.

Exact așa se comportă „oamenii care se plâng constant” și nu ar trebui să ascultați în continuu numai lucruri negative. Nu suntem obligați să ascultăm nenumărate plângeri și să facem din problemele altora problemele noastre.

Nu putem rezolva problemele altora, avem destule probleme noi.

Atunci… Ce poți să faci?

1. Păstrează distanța

Ori de câte ori este posibil, păstrează-ți distanța față de astfel de oameni, pentru că ei încearcă să te manipuleze. Cu cât le asculți mai puțin plângerile, cu atât vor înțelege mai repede că nu o să-ți pese de experiențele lor negative, și nu-ți vei consuma energia pozitivă pentru asta.

2. „plângăciosul” trebuie să înțeleagă că problema lui este treaba lui

Dacă ai găsit timp să-i asculți plângerile, spune-i clar „plângăciosului” că principala problemă este ..în atitudinea lui față de situație și față de viață în general. Încearcă să nu fii prea „preocupat” de situația lui și sfătuiește-l să-și rezolve singur problema.

3. Nu arăta „slăbiciune”

Deoarece ai de-a face cu un manipulator, nu ar trebui să-i arăți dorința ta de a-și rezolva problemele. Desigur, poți simți un sentiment de empatie, dar încearcă să controlezi situația și nu te grăbi să ajuți atunci când problema nu te privește în niciun fel.

4. Stabilește limite

Ai dreptul să ceri unei astfel de persoane să nu îți împărtășească problemele. Dacă te-ai săturat să asculți toată această negativitate, spune-i că nu-ți place și nu vrei ca el să-și reverse un flux de probleme asupra ta.

Ai un prieten sau o rudă care se plânge tot timpul? E timpul să acționezi!

PS Nu juca jocul lor, altfel vei simți că ai lăsat multă negativitate să intre în viața ta din anumite motive.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!