O noapte nedormită reduce activitatea sistemului imunitar cu 70%

O noapte nedormită reduce activitatea sistemului imunitar cu 70%

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatateSfaturi

Somnul este o parte indispensabilă a vieții cotidiene a omului, dar în același timp este cel mai ignorat aspect în societatea secolului XXI. Mulți oameni obișnuiesc să doarmă prea puțin sau să se culce târziu, adormind cu televizorul sau calculatorul pornit.

Cu toate acestea, este important să știm că lipsa somnului are consecințe distructive asupra organismului. Fiecare boală gravă, de la diabet și obezitate, până la dezvoltarea infecțiilor are o legătură cauză-efect foarte puternică cu lipsa de somn sau cu somnul necalitativ. Acest lucru duce la degradarea sănătății și la decesul prematur.

O noapte nedormită face mai mult rău decât o lună de alimentație nesănătoasă.

Somnul și sistemul imunitar

Specialiștii susțin de mulți ani că lipsa somnului afectează imunitatea noastră. Cu toate acestea, descoperirile recente indică faptul că lipsa somnului are efecte mult mai grave decât ar fi crezut.

Doar o noapte de somn insuficient, mai puțin de 5 ore, poate reduce activitatea celulelor vitale cu până la 70%! Aceasta este o deficiență imunitară masivă într-o singură noapte. Dar ce se poate întâmpla în săptămâni, luni, ani?

Somnul servește drept prima noastră linie de apărare împotriva bolilor. Pe termen scurt, o noapte nedormită ne expune riscului unor boli acute, precum gripa, răceala și infecțiile virale. Pe termen lung, crește riscul unor boli mai grave, cum ar fi diabetul.

Studiile arată că până și o lipsă mică de somn afectează funcția imunitară. Această lipsă afectează numărul de leucocite din sânge. Tulburările minore ale somnului reduc răspunsul imunitar.

Toate datele științifice indică faptul că somnul este elixirul vieții. Cantitatea corectă de somn este cea mai eficientă formă de regenerare a corpului și minții. Cu cât somnul este mai scurt, cu atât viața este mai scurtă.

De câte ore de somn avem nevoie?

Acest lucru depinde de nevoile individuale și de vârstă, dar nu mai puțin de 7-8 ore. Noaptea nu este doar perioada de odihnă, ci și momentul în care organismul se reface. O noapte nedormită perturbă funcționarea hormonilor, schimbă întreaga biochimie și slăbește reacția organismului la factorii externi. Recent s-a descoperit că lipsa somnului determină creierul să se “mănânce” singur (adică să se degradeze).

Regenerarea nu poate fi asigurată de somnul de zi. Nu putem compensa o noapte nedormită cu somnul de zi, deoarece somnul nu este o bancă de unde putem lua un împrumut și să-l returnăm mai târziu. Dacă nu dormim suficient pe timp de noapte, atunci un pui de somn la prânz nu ne va ajuta să ne recuperăm complet.

Noaptea este momentul regenerării

După 16 ore de consumare a energiei, avem nevoie de 8 ore de odihnă nocturnă. După 20-21 de ore de stat treji, avem aceleași tulburări cognitive ca și o persoană sub influența alcoolului.

Un somn de noapte calitativ constă în patru faze de somn ușor și adânc. Acestea funcționează în cicluri continue de 90 de minute, repetându-se de mai multe ori pe parcursul nopții.

Fiecare fază este diferită de celelalte în ceea ce privește activitatea creierului în diferite zone și la frecvențe diferite. Toate fazele sunt la fel de necesare pentru corp, minte și procesele regenerative.

Atunci când stăm treji mult timp, perturbăm toate procesele, ceea ce duce adesea la leziuni cerebrale minore. Una dintre funcțiile somnului profund lent este eliminarea toxinelor metabolice acumulate în creier. Se știe că acest proces îndepărtează proteina toxică beta-amiloide, un factor potențial al bolii Alzheimer.

Somnul reglează metabolismul, în special nivelul insulinei. Studiile au arătat că după o săptămână de somn de 5-6 ore pe noapte, nivelul de zahăr din sânge este afectat într-o măsură în care poate fi clasificat ca prediabet. O noapte de somn de numai 4 ore reduce imunitatea celulelor care luptă împotriva virușilor.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!