Mulți cred că hormonii influențează doar funcționarea organelor de reproducere. De fapt, sistemul endocrin afectează atât sănătatea, cât și aspectul exterior, greutatea și silueta, chiar și starea psiho-emoțională a unei persoane. Dar ce efect au diferiți hormoni asupra pielii?
Atunci când apar erupții pe piele, aceasta devine uscată și rigidă sau îmbătrânește prea devreme, dar puțini bănuiesc că tulburările din sistemul endocrin ar fi de vină.
Toți hormonii sunt responsabili pentru mai multe mecanisme și sunt strâns interconectați între ei. Prin urmare, defecțiunile în funcționare pot afecta negativ sănătatea unei persoane. Desigur, orice problemă se reflectă imediat asupra celui mai mare organ – pielea.
Influența hormonilor asupra sănătății organismului
Testosteronul
Acesta face parte din hormonii androgeni și este prezent într-o cantitate mică la femei. Testosteronul și derivatele sale afectează funcționarea țesutului conjunctiv care sintetizează colagenul. Rezultatul constă în regenerarea tuturor straturilor dermei, fermitatea și elasticitatea acesteia.
Dacă se produce prea puțin hormon (de obicei odată cu vârsta), acest lucru încetinește procesele de regenerare, pielea se usucă și devine mai subțire.
Un exces de testosteron stimulează activitatea glandelor sebacee, ducând la o creștere a sebumului, respectiv la apariția acneei.
Estrogenii
Forma principală este estradiolul, de care depinde acumularea de grăsime pe șolduri la femei, diverse caracteristici ale structurii și așa mai departe. Acesta afectează sănătatea, frumusețea și tinerețea pielii, blochează arderea crescută a grăsimilor, depunerea colesterolului, menține cantitatea de acid hialuronic și sinteza colagenului.
Lipsa de estrogeni se reflectă în dispoziție, stare de spirit, provoacă o scădere a energiei, insomnie, reducerea activității motorii, creșterea părului în zone nedorite.
Excesul provoacă probleme cu sistemul vascular – dilatarea varicoasă a venelor, creșterea în greutate.
Progesteronul
El pregătește organismul femeii pentru sarcină, ajută la dezvoltarea și menținerea unui copil sănătos până când se formează placenta. El determină reținerea de lichid în organism și scăderea imunității pielii, ceea ce afectează aspectul acesteia.
Defectele în sinteza de progesteron se reflectă instantaneu asupra pielii: provoacă uscăciune, diverse erupții cutanate, pigmentare crescută și pierdere de elasticitate.
Dacă sarcina nu a survenit, hormonul provoacă menstruația și provoacă sindromul premenstrual – creșterea în greutate și apetit, umflături, deteriorarea sănătății și schimbări de dispoziție.
Deficitul de progesteron determină fragilitatea părului și unghiilor, modificări legate de vârstă ale pielii.
Alți hormoni:
Oxitocina – hormonul iubirii, determină tandrețea și atașamentul partenerilor și este sintetizat în special după naștere. El întărește imunitatea pielii și reduce procesele inflamatorii;
Prolactina – responsabilă pentru producerea laptelui matern, stimulează sinteza oxitocinei. Lipsa sa determină uscăciunea și lăsarea pielii, iar excesul – umflături și creșterea grăsimii pielii;
Melatonina – se produce numai noaptea, stă la baza unui somn complet, deci și de aspectul exterior. Blochează procesele oxidante care provoacă îmbătrânirea și reglează nivelul de cortizol, care influențează vigilența și energia de dimineață;
Cortizolul – participă la procesele metabolice. Excesul determină redistribuirea greșită a grăsimii – partea superioară a corpului, fața, umerii se îngrașă, iar partea inferioară a corpului și picioarele slăbesc puternic. Creșterea hormonului de stres duce la exces de grăsime și subțierea dermei, umflarea, vindecarea lentă, căderea și fragilitatea părului;
Dopamina – hormonul bucuriei, scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce determină disconfort, schimbări legate de vârstă și boli. Deficitul determină lentoare, cocoșare, scăderea mișcării faciale, a plasticității și rigiditatea mișcărilor;
Insulina – de ea depinde nivelul glucozei, riscul diabetului zaharat și complicațiile sale (boli de inimă, vase de sânge și nutriție necorespunzătoare a pielii). Se manifestă prin hiperpigmentare crescută, scăderea tuturor mecanismelor de protecție, procese inflamatorii și vindecare lentă. În cazuri severe, există riscul necrozei pielii de la picioare.


