Iubirea nu depinde de cunoastere, educatie sau autoritate. Ea se situeaza dincolo de comportament. Este singura binefacere a vietii pe care nu o putem pierde. In sfarsit, este singurul lucru pe care il putem cu adevarat da. Intr-o lume a iluziilor, a viselor si a vidului, iubirea este sursa de adevar. Cu toate acestea, in pofida puterii si a maretiei ei, ea este insesizabila. Unii isi petrec toata existenta in cautarea ei. Ne temem ca nu o vom gasi niciodata, iar cand o descoperim, ne temem sa n-o pierdem sau o consideram ca pe ceva care ne apartine, de frica sa nu ne scape.
Conceptia noastra despre iubire este cea care ni s-a inoculat in copilarie. Imaginea cea mai comuna este cea a idealului romantic: intalnim sufletul pereche, ne simtim minunat de bine si credem ca aceasta fericire va dura toata viata. Bineinteles, avem inima zdrobita atunci cand, in realitate, suntem confruntati cu un cotidian care nu mai are atata romantic, cand ne dam seama ca iubirea pe care o dam si primim este in general conditionata. Chiar si sentimentele pe care le nutrim pentru familie sau pentru prieteni sunt fondate pe asteptari si conditii.
In mod inevitabil, acestea nu sunt satisfacute, si realitatea vietii cotidiene capata incet-incet aspectul unui cosmar. Odata spulberate aceste iluzii romantice, ne trezim intr-o lume de unde aceasta iubire, despre care visam, ca si copil, este absenta. Atunci, dintr-un punct de vedere adult, percepem iubirea in mod lucid, cu realism si amaraciune.
Din fericire, iubirea autentica la care toata lumea aspira este posibila, dar imaginea pe care o avem despre ea nu ne permite sa o descoperim. Nu este vorba de a visa la sufletul pereche sau la prietenul perfect. Plenitudinea pe care o cautam este prezenta in noi, aici si acum. Este indeajuns sa ne amintim de ea.
Cei mai multi dintre noi aspira la o iubire neconditionata, fondata pe ceea ce suntem mai degraba decat pe ceea ce facem sau nu facem. Cei mai norocosi dintre noi o vor cunoaste, poate, pentru cateva minute de-a lungul intregii existente. Este trist de spus, dar iubirea pe care o primim este aproape intotdeauna conditionata. Suntem iubiti pentru altruismul nostru, pentru contul nostru din banca, pentru veselia noastra, pentru maniera in care ne tratam copii sau ne intretinem casa, si asa mai departe. Este foarte greu sa-i iubim pe ceilalti asa cum sunt. Am putea chiar spune ca noi cautam motive sa nu-i iubim.
Nu poti sa te simti fericit si in pace intr-o relatie de iubire decat daca elimini conditiile la care era ea supusa. Din nefericire, la modul general, cu cat mai mult il iubim pe cineva, cu atat mai conditionata este iubirea. Ni s-a inoculat in copilarie ca era vorba de o regula – am putea chiar spune ca am fost conditionati cu aceasta viziune a lucrurilor. Pentru a modifica aceasta idee preconceputa, trebuie sa trecem printr-un dificil proces de dezvatare. Este iluzoriu sa speram intr-o iubire neconditionala si absoluta, dar o iubire autentica si durabila este intrutotul posibila.
Una din rarele relatii marcate de o iubire neconditionala este cea pe care o legam cu copiii foarte mici, pentru ca lor nu le pasa de activitatile noastre, de contul nostru din banca, sau de realizarile noastre. Ei ne iubesc, pur si simplu. Apoi, noi ii conditionam recompensandu-i cand ne zambesc, sau obtin note bune la scoala, sau atunci cand sunt „cuminti”. Avem mult de invatat de la sentimentele pe care ni le poarta copiii nostri. Daca i-am iubi fara conditii, un pic mai mult timp, am crea o lume foarte diferita.
Conditiile la care supunem iubirea contrariaza puternic relatia noastra cu celalalt. Eliminandu-le, vom descoperi noi si minunate aspecte ale iubirii.
Cel mai mare obstacol este frica de a nu fi platit in schimb. Daca traim aceasta teama, este pentru ca nu realizam ca adevarata iubire consta in a da, si nu in a primi.
Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!