O învățătură de la Buddha: 3 situații când trebuie să ignori alte persoane – o înțelepciune pentru viață

O învățătură de la Buddha: 3 situații când trebuie să ignori alte persoane – o înțelepciune pentru viață

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 January 2021 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiSpiritualitateViata

Relațiile cu alte persoane ne aduc fericire și satisfacție, dar ele pot fi adesea și o sursă de durere și dezamăgire. Din acest motiv, găsirea cheii fericirii necesită învățarea ignorării anumitor cuvinte, atitudini și comportamente ale altora.  Mai mult, există momente în care ignorarea este o chestiune de sănătate mintală , deoarece atitudinea noastră față de ceea ce se întâmplă ne împiedică să mergem mai departe și să ne atingem potențialul real.

Realizarea faptului că noi înșine avem uneori relații toxice, devenind victima principală, este primul pas către eliberarea de capcana în care cădem noi înșine.

Ignorarea este o artă

„Conform legendei, odată ce un bărbat s-a apropiat de Buddha și, fără să spună un cuvânt, i-a scuipat în față. Discipolii lui Buddha erau furioși.

Ananda, unul dintre cei mai devotați discipoli, s-a adresat lui Buddha:

– Lasă-mă să fac ceea ce merită.

Buddha și-a șters calm fața și i-a răspuns Anandei:

– Nu, voi vorbi eu cu el .

Unindu-și mâinile în semn de respect, îi spuse bărbatului:

– Mulțumesc. Cu gestul tău, m-ai ajuta să mă asigur că furia ma părăsit. Îți sunt foarte recunoscător. Gestul tău a arătat, de asemenea, că Ananda și ceilalți discipoli sunt încă supărați. Își suntem recunoscători.

Omului nu-i venea să creadă ce a auzit, a fost mișcat și s-a pocăit pentru fapta sa.

Această poveste este un exemplu clar a ceea ce înseamnă a ignora. Într-adevăr, în vocabularul nostru, acesta are adesea un sens negativ și ne simțim vinovați pentru că ignorăm pe cineva.

De fapt, a ignora înseamnă a nu lăsa cuvintele, atitudinile și comportamentul altor oameni să ne tulbure echilibrul interior. Nu trebuie să recurgi la violență sau agresiune, ci mai degrabă să creezi un scut protector în jurul tău.

Înseamnă să ignori anumite persoane în anumite momente, dar nu neapărat să le eviți. Ignorarea nu este o formă de răzbunare sau o modalitate de a face pe cineva să se simtă nesigur, ci o metodă de a te proteja.

3 situații în care trebuie să înveți să ignori

1. Critica distructivă

Dacă critica nu te ajută să devii mai bun, ci doar te descurajează și te umilește, trebuie să îl ignori. Nu-i lăsa pe alții să te judece dacă nu s-au pus în locul tău. Nu lăsa criticile lor să te rănească.

2. Acțiuni negative

Dacă persoana îți face rău, nu-i lăsa comportamentul să-ți schimbe echilibrul psihologic, deoarece acest lucru va asigura că și-a atins obiectivul.

Amintiți-vă că puteți supăra doar pe cel care vă permite să o faceți. Dacă observați un comportament inadecvat, schimbați-vă așteptările față de persoana respectivă și mergeți mai departe.

3. Manipularea

Unii oameni încearcă să ne controleze prin manipularea emoțională. Observați-le la timp și încercați să evitați comentariile care pot întări sentimentele de vinovăție și responsabilitate pentru lucrurile pe care nu le-ați făcut. Învățând să le ignori cuvintele, te poți simți cu adevărat liber să faci fiecare pas din viața ta.

Creați un scut protector

Suntem obișnuiți să reacționăm cu furie la un comportament agresiv sau să ne supărăm atunci când suntem criticați. Această reacție este normală și nu toți suntem capabili să ne comportăm ca Buddha din pildă.

Problema apare atunci când o astfel de reacție durează mai mult decât este necesar și ne provoacă suferință.

A învăța să ignori necesită o pregătire atentă și o schimbare profundă a atitudinii tale. Deși acest lucru poate părea contradictoriu, ignorarea nu înseamnă a te distanța de ceilalți, ci mai degrabă a te deschide complet către lume.

Există o tehnică puternică în psihologie numită „ acceptare radicală ”.

Înseamnă acceptarea completă fără judecată a tuturor lucrurilor și acțiunilor. În practică, o mare parte din ceea ce ne spun alții ne doare pentru că nu ne îndeplinește așteptările.

Refuzăm să acceptăm cuvintele sau comportamentul altor persoane. Această negare generează frustrare, resentimente, ură și dor.

Când folosiți „acceptarea radicală”, acceptați pur și simplu ceea ce s-a întâmplat fără a încerca să judecați evenimentele. Această distanță psihologică creează un scut protector în jurul tău și dezvoltă capacitatea de a răspunde la situații fără a te distruge emoțional.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!