“Viaţa poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanţă, esenţială este intensitatea.” — Cezar Petrescu
Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulţi cercetători de la două universităţi americane. Lian Bloch, psiholog şi profesor la universitatea din Berkeley, California, arată că în cazul unei relaţii pe termen lung, este mai important ca femeia să fie cea care se calmează mai repede dacă – Doamne fereşte – au parte de vreo dispută. Emoţiile masculine negative par să nu conteze prea mult când vine vorba despre cât de bine se simt doi oameni într-un cuplu.
” Emoțiile precum furia și disprețul ameninţă foarte mult cuplurile. Dar studiul nostru sugereaza că dacă mai ales soțiile sunt capabile de a se calma, căsătoriile lor pot continua să prospere”, a spus Bloch.
“Atunci când soţiile discută probleme şi propun soluţii, reuşesc să ajute cuplul să treacă peste dificultăţi. În mod ironic, aceasta nu e la fel de valabil pentru soţii ale căror neveste se plâng că intră prea repede în starea de hai să rezolvăm problema“. – mai spune şi psihologul Robert Levenson, autorul principal al studiului respectiv.
Studiul urmăreşte, încă din 1989, 156 de cupluri din San Francisco. La fiecare cinci ani , acestea vin la laboratorul lui Levenson din Berkeley pentru a raporta cât de mulţumiţi sunt în cuplu și pentru a discuta despre zonele de conflict din relaţiile lor. Cercetatorii au creat un cod pentru a evalua conversațiile lor, pornind de la pe expresii faciale, limbajul trupului, tonul vocii și subiectele de discuție.
Claudia Haase, coautor al studiului si profesor la Universitatea din Northwestern, Illinois, a remarcat că vârsta poate juca şi ea un rol în modul în care cuplurile interacționează atunci când apar conflicte . ” Cuplurile de vârstă mijlocie şi mai mare au crescut într-o lume în care bărbații și femeile au fost tratate foarte diferit. Ar fi interesant să vedem modul în care aceste dinamici de gen se manifestă în cuplurile tinere”.
În taoism şi tantra, femeia şi bărbatul reprezintă cei doi poli – masculin şi feminin – care se reflectă pe mai multe nivele. Astfel, la nivel mental, femeia este activă iar bărbatul, pasiv. La nivel sexual – invers. De aceea, când vine vorba despre interacţiunea erotică, bărbaţii sunt vânătorii iar femeile – dacă vor să fie iubite şi dorite – trebuie să ştie să-şi asume rolul pasiv. (mă refer la momentul începutului, după care bărbatul însuşi va fi fericit să-şi schimbe rolurile)
La nivel mental şi emoţional însă, femeia va determina lucrurile. Dacă ea va menţine o stare de nemulţumire perpetuă, cuplul poate va dura în aparenţă, dar niciunul dintre iubiţi nu va fi cu adevărat fericit. Mai devreme sau mai târziu, fiecare va începe să caute în altă parte.
Nu vreau să spun că în cazul acesta ar fi numai vina ei. Ea poate să fie supărată pe el pe bună dreptate, dar atitudinea ei poate, de asemenea, salva totul. Dacă ea reuşeşte prin propriile puteri să se calmeze, indiferent de situaţie, va fi mult mai deschisă către a găsi soluţii care pot chiar salva situaţia.
Dacă dimpotrivă, insistă să perpetueze şi să-şi declare nemulţumirea, el se va simţi obligat să preia problema în felul său – care s-ar putea să nu fie deloc ce aşteaptă ea. Dacă îl atacă, el se va simţi obligat să riposteze. Puţin probabil că îşi va face mea culpa şi din secunda doi va dansa cum îi cântă ea. Chiar dacă o va face, n-ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru ea. Pentru că atunci ea a devenit pentru el mama dădăcitoare pe care o ascultă, în timp ce visează la un înger care să-l înţeleagă.
Cât despre observaţia cu vârsta, nu ştiu de ce nu mă convinge. Ce s-a petrecut cu femeile în ultimele decenii? Au devenit mai independente, mai autonome. Iar bărbaţii… în fine. Sunt din ce în ce mai feminizaţi. Dar atunci când e vorba despre dinamica unui cuplu, sunt sigură că rolurile ancestrale se trezesc instantaneu, cel puţin la început, când sunt amândoi îndrăgostiţi. Pentru simplul motiv că – să nu mă judecaţi greşit, dar asta e – penisul e la el. Aşa cum, oricât s-ar da peste cap cuplurile gay că vor să fie părinţi, nu vor reuşi niciodată să dea naştere unui copil dacă nu vor avea şi un uter, cu tot cu femeie.
Aşadar, să ne liniştim şi să fim constructive. Oamenii de ştiinţă ne asigură că vom fi fericite în cuplu!
Sursa: puteredefemeie.ro
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!