O condiție importantă pentru succes în orice nouă afacere este să fii pregătit să eșuezi.

O condiție importantă pentru succes în orice nouă afacere este să fii pregătit să eșuezi.

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Am întâlnit foarte mulți oameni cu idei și planuri interesante pe care ar vrea să le pună în aplicare, dar ceva îi împiedică, ceva nu le dă voie să înceapă. Principalul obstacol care le stă în cale este:

Teama de eșec

Principalul motiv pentru amânarea nesfârșită a începerii unui proiect este frica de eșec. Singura modalitate sigură de a scăpa de aceasta este să acceptăm posibilitatea unui eșec.

Succesul sau eșecul unui lucru este influențat de o cantitate incredibilă de factori care se află în afara controlului nostru. Este important să înțelegem că nu totul depinde de noi. Din acest motiv, putem reuși sau eșua, iar șansele pentru a doua variantă sunt destul de mari.

Cu toate acestea, un număr mare de oameni se tem chiar și să se gândească că proiectul lor, creația lor, pentru care trăiesc și pentru care au investit atât de mult, s-ar putea să nu funcționeze.

Ar fi util pentru antreprenorii începători să știe că, conform statisticilor, doar una din zece afaceri deschise reușește să supraviețuiască și să obțină profit. Prin urmare, șansele de a eșua sunt de 90%.

Cineva ar putea spune că dacă te gândești la posibilul eșec, nu vei mai vrea să începi nimic. Să explic: nu trebuie să te gândești în mod constant la eșec. Acest gând nu aduce nimic bun.

Este important doar să evaluezi cu luciditate situația și să fii moral pregătit pentru faptul că inițiativa ta poate să nu aibă succes. Dar în același timp, trebuie să faci tot posibilul să îți mărești șansele de succes.

Acceptarea posibilului eșec va elimina tensiunea inutilă care blochează energia și va permite proiectului să se miște înainte și, în plus, va crește șansele de succes.

“A fi pregătit pentru eșec înseamnă a fi pregătit pentru succes.” (José Bergamín)

În această lume, totul este conceput pentru ca noi să scăpăm de toate gunoaiele mentale sub formă de frici, restricții mentale, convingeri false etc. Dacă nu vrem să scăpăm de frica de pe malul apei, acceptând un eșec posibil, există o mare probabilitate să fim eliberați de aceasta, confruntându-ne cu ceea ce ne temem – eșecul real.

Eșecul ne lipsește de frica eșecului, dar acesta nu este prețul pe care am vrea să îl plătim pentru a scăpa de frică, nu-i așa?

Ce se ascunde în spatele fricii de eșec

Când ne confruntăm cu frica de a eșua, trebuie să ne punem întrebarea: “Ce anume mă sperie la posibilul eșec?” Răspunsurile posibile sunt: pierderea financiară, eforturile și timpul irosite, pierderea încrederii în sine, teama de a fi judecat.

Trebuie să abordăm fiecare dintre aceste posibilități în mod separat. Trebuie să fii și moral pregătit pentru ceea ce te temi. Nu îți construi iluzii, convingându-te că totul va fi bine.

Fiți realiști și spuneți-vă sincer că da, este posibil să pierdeți bani, eforturi, timp în zadar. Da, există o șansă că veți pierde încrederea în voi înșivă pe termen lung. De asemenea, nu este exclus ca și cunoscuții voștri să vă judece, să râdă sau să se bucure de eșecul vostru.

Nu veți fi primul și nici ultimul care se confruntă cu asta, și cel mai probabil, la fel ca toți ceilalți, veți putea trece peste aceasta.

După ce ați înțeles asta, gândiți-vă la un plan de acțiune în caz de eșec. Acest lucru este foarte important. De exemplu, “Dacă afacerea mea nu va funcționa, voi găsi un loc de muncă”.

Nu îți asuma riscuri prea mari

Este important să înțelegem că cu cât sunt mai mari mizele, cu atât mai puternică este frica de eșec. Din acest motiv, recomandăm să începeți cu investiții mici, în special dacă aveți puțină experiență.

Nu este nevoie să puneți în joc absolut toți banii sau singura ta proprietate, în speranța unui viitor profit sau să demisionezi de la serviciul care susține familia ta.

În majoritatea cazurilor, la începutul dezvoltării unui proiect, acesta poate fi făcut pe lângă locul de muncă principal.

Concentrează-te pe obiective mai mici la început, în loc să visezi la lucruri mari

Elaborează un plan detaliat de acțiune și acordă maximă atenție punerii în aplicare a fiecărui punct, fără a te lăsa distras de visuri despre succesul viitor. Este mai bine să începi cu un proiect mic, pe care îl vei dezvolta pe parcurs, decât să visezi din prima la ceva măreț.

Dacă este în destinul tău să ai succes în conformitate cu scenariul tău de viață, acesta va veni la tine. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vei obține o experiență valoroasă care poate fi utilă în altă parte, despre care încă nu bănuiești.

Nu are sens să-ți faci griji, deoarece Universul înțelept a pregătit de mult un plan pentru tine și te conduce cu grijă acolo unde ai nevoie cu adevărat. Mai ai puțină răbdare și vei afla totul. Toate se întâmplă la timpul lor.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!