O bucatica din intelepciunea marelui Buddha in 25 de citate care te vor schimba

"Oricine poate face faţă unei situaţii de criză. Viaţa de zi cu zi, în schimb, ne dă gata." — Anton Cehov Mulţi cred că nici nu contează să răspunzi la o asemenea întrebare. În definitiv, continui să exişti şi să trăieşti bine-mersi în fiecare zi, şi fără să ai nevoie de răspunsuri metafizice. Dar această întrebare deschide mult mai multe posibilităţi decât pare la prima vedere. Această întrebare te ajută să te dezvolţi cu adevărat. Te evaluează corect. Din ce în ce mai adânc, până în profunzimile sufletului după care tânjeşti, chiar şi atunci când nu-ţi dai seama după ce tânjeşti de fapt. Poţi să începi cu un răspuns simplu: sunt Cutare, am atâţia ani, mă ocup cu o anumită treabă în majoritatea timpului. Gândurile mele preponderente sunt… astea. Emoţiile pe care le trăiesc cel mai des sunt… Am mai mereu starea… care-o fi ea. Şi uite-aşa am creat un tablou al unei persoane, cât de cât aproape de realitate. Poţi să verifici dacă ai făcut acest exerciţiu corect. Spune descrierea ta unei fiinţe apropiate, care te cunoaşte foarte bine. Dacă ea va fi de acord, e în regulă. Înseamnă că te cunoşti măcar puţin. Dacă nu, faci aceeaşi greşeală pe care o fac foarte mulţi: spun despre ei cum şi-ar dori să fie, nu cum sunt efectiv. Partea proastă este că se şi poartă ca şi când deja ar fi aşa cum îşi doresc. Dau sfaturi “înţelepte” celor care încă nu au ajuns la acel “nivel”. Sfaturi care, din păcate, nu sunt acoperite de propriul lor comportament. Dau sfaturi despre cum să slăbeşti şi ei au o sută de kile. Dar „exemplul personal nu este principalul mijloc de a-i influenta pe altii. Este singurul mijloc.” – spune Albert Schweitzer. O femeie l-a dus pe fiul sau la Mahatma Gandhi, care a întrebat-o ce doreste. „As vrea sa-l faci sa nu mai manânce zahar, a spus femeia.” „Adu-mi baiatul înapoi peste doua saptamâni”, a replicat Gandhi. Doua saptamâni mai târziu, femeia s-a întors împreuna cu fiul ei. Gandhi s-a uitat la baiat si a spus: „Nu mai mânca zahar!” Surprinsa, femeia a întrebat: „De ce a trebuit sa astept doua saptamâni ca sa spui asta?” „În urma cu doua saptamâni, eu înca mai mâncam zahar”, i-a raspuns Gandhi. Aşadar, cât de bine te cunoşti cu adevărat? Ia lista cu întrebări şi răspunde sincer:
  • Cum te numeşti? Ce vârstă ai?
  • Cu ce te ocupi în cea mai mare parte a timpului dintr-o zi?
  • La ce te gândeşti cel mai des?
  • Care sunt emoţiile pe care le trăieşti mai mereu?
  • Ce stări ai în fiecare zi?
Mai fă una în care răspunzi aşa cum ai vrea de fapt să fii. Observă diferenţele, lucrează asupra lor. Adaugă şi alte întrebări care contează pentru tine. Descrie cu sinceritate persoana care se conturează din aceste răspunsuri, cât mai obiectiv. Ştiu, sunt mulţi care vor spune că metoda asta e o prostie, pentru că răspunsul la întrebarea “Cine sunt eu?” nu se dă în cuvinte. Pentru un răspuns real la această întrebare trebuie să meditezi aşa cum ne învaţă Ramana. Pentru că adevărul este că suntem fiinţe de origine divină, înzestraţi cu un Sine Suprem nemuritor, scânteie din Dumnezeu. Dar dacă acest răspuns nu ţi se revelează din străfunduri, dacă nu îl trăieşti cu adevărat, are exact aceeaşi valoare cu lucrurile pe care ţi le închipui despre tine. Chiar şi acest răspuns trebuie dovedit prin fapte. Lista de întrebări funcţionează şi pentru o fiinţă cu sinele revelat. Prin răspunsurile pe care le va da, sau prin tăcerea autentică pe care va simţi să o păstreze, va dovedi cine este. Aşadar, tu ştii cine eşti cu adevărat? Sursa: puteredefemeie.ro Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Publicitate

Intre secolele al 6-lea si al 4-lea i.Hr., un om pe nume Siddhartha Gautama a inceput sa uimeasca prin intelepciunea sa spirituala profunda. A fost supranumit “Buddha”, care inseamna ad-literam “Cel Luminat” si pana in ziua de azi ne bucuram de invataturile sale.

In mod interesant, Buddha nu si-a scris niciodata invataturile. La fel ca si Iisus sau Socrate, metoda lui de a-i invata pe ceilalti era cea prin comunicare verbala. Traditia orala a pastrat vie intelepciunea lui Buddha pana cand a aparut prima transcriere a invataturilor sale, 400 de ani dupa moartea sa.

Iluminarea sa a avut loc atunci cand si-a dat seama ca omul nu trebuie sa se infometeze si sa-si supuna trupul chinurilor (practica comuna in India acelor vremuri) pentru a-si intensifica claritatea spirituala si intelepciunea. Cand o tanara i-a oferit lapte si budinca de orez in semn de compasiune, si-a dat seama ca ceea ce fusese invatat la randul sau ca reprezinta “Calea”, nu era tot.

A meditat atunci timp de 49 de zile, dupa ce isi jurase ca nu se va misca pana nu va afla adevarul. Observatiile ce au urmat raman unele din cele mai relevante si profund spirituale invataturi din toate timpurile.

Mai jos sunt 25 de citate din Buddha care iti vor schimba viata:

Poti citi oricate vorbe intelepte, poti rosti oricate vorbe intelepte dar cum iti vor fi de folos daca nu vei si actiona conform lor.

Calea nu este in cer. Calea este in inima.

Ulciorul se umple picatura cu picatura.

Fiecare om este autorul propriei sanatati sau a propriei boli.

Ca sa intelegi totul, trebuie sa ierti tot.

Un cuvant care aduce pacea valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte intelepte.

Vorbele pe care le rostim trebuie alese cu grija pentru ca vor fi auzite de oameni si ii vor influenta in bine sau in rau.

Doar noi insine ne putem salva, nimeni altcineva. Nimeni altcineva nu poate si nimeni altcineva nu trebuie. Doar noi trebuie sa parcurgem drumul.

Cand simtim manie intr-o controversa, am incetat deja sa luptam pentru adevar si luptam pentru noi insine.

Publicitate

In cer nu exista disctinctie intre est si vest; oamenii creeaza distinctiile in mintea lor si apoi le iau drept adevarate.

Cei eliberati de resentimente sunt cei ce vor gasi pacea.

Ura nu inceteaza niciodata prin ura. Ura inceteaza prin dragoste. Aceasta este o lege de neschimbat.

Raul exista pentru ca binele sa-si dovedeasca puritatea asupra lui.

E usor sa vezi greselile semenilor dar greu sa-ti vezi propriile greseli. Oamenii prezinta greselile celorlalti ca pe pleava purtata de vant dar isi ascund propriile greseli asa cum un cartofor viclean isi ascunde zarul masluit.

Nu vad niciodata ce a fost facut; intotdeauna vad doar ce a mai ramas de facut.

Mintea este totul. Devii ceea ce gandesti.

Asa cum comorile apar de sub pamant, asa apare si virtutea din faptele bune si intelepciunea dintr-o minte pura si linistita. Ca sa iesi in siguranta din labirintul vietii umane, iti trebuie lumina intelepciunii si indrumarea virtutii.

Suntem formati de gandurile noastre; devenim ceea ce gandim. Cand mintea este pura, bucuria o urmeaza ca o umbra care nu mai pleaca.

Lucreaza la propria ta mantuire. Salvare Nu depinde de altii.

Sa ne ridicam si sa fim recunoscatori, caci de nu am invatat mult astazi, macar am invatat putin, si de nu am invatat putin, macar nu ne-am imbolnavit, si de ne-am imbolnavit, macar nu am murit; sa fim, deci, recunoscatori .

Nu poti parcurge drumul pana nu ai devenit drumul insusi.

Nu vei fi pedepsit pentru mania ta, vei fi pedepsit de mania ta.

Sa te cuceresti pe tine insuti este mai mare victorie decat sa-i cuceresti pe altii.

Trei lucruri nu pot fi ascunse mult timp: soarele, luna si adevarul.

Ai compasiune pentru toti semenii, bogati si saraci deopotriva; toti au suferintele lor. Unii sufera prea mult, altii sufera prea putin.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate
Priveşte-n ochii unui om! Încearcă să nu-l analizezi. Încearcă să simţi tot ceea ce poate transmite. Încearcă să-l înţelegi. Cu cât îl analizezi mai mult, cu atât mai mult, între tine şi el apar valuri de păreri care nu au decât menirea să distorsioneze imaginea lui. Priveşte un om în vârstă! În ochii lui se văd chinurile bătrâneţii. Se văd regretele pentru anii care au trecut în zadar. Se vede lupta zilnică a vieţii, o luptă în care el pierde din ce în ce mai multe runde. În ochii lui nu se mai vede speranţa unui viitor…! Nu mai trăieşte decât în trecut. Şi nu întotdeauna este un trecut frumos. Ascultă-i povestea din privire! Citeşte-o! Învaţă de la el! Evită-i greşelile! Mâine vei fi tu în locul lui… Priveşte un tânăr! Câtă viaţă are în privire…! Vezi speranţa pe care o transmite. El trăieşte doar în viitor. Pentru el, trecutul nu este foarte îndepărtat. Din trecut oricum nu a învăţat mare lucru. Nu ştie ce este înţelepciunea. El nu ştie că viitorul i se va aşterne-n faţă exact aşa cum şi-l va construi, dar pentru asta va trebui să renunţe la multe. Trebuie să aibă un mare curaj pentru a-şi urma visul. El încă nu ştie că puţini reuşesc asta. Ieri ai fost tu în locul lui şi nu poţi decât să-mi dai dreptate…! Priveşte cum trece pe lângă tine o femeie pe care cândva ai iubit-o nebuneşte. Nu este singură. Este la braţ cu un bărbat care a ştiut să-i ofere mai multe decât tine. Sau poate tu i-ai oferit mai mult, dar ea a căutat mereu mai puţin. Doar o femeie poate înţelege asta…! Îi cauţi privirea. Vrei să înţelegi ceva din ea. Ai vrea să-i spui că încă o iubeşti… Toate amintirile îţi înneacă fiinţa. A fost cândva a ta şi ai pierdut-o pe drum. Te priveşte şi ea şi pricepi că este o altă persoană. Te întrebi care este algoritmul după care iubeşte o femeie…! În câteva momente renunţi la a-‘nţelege capriciile unei fiinţe pe care nici măcar ea nu şi le poate explica. Cel mult, încerci să nu mai repeţi aceleaşi greşeli cu o altă femeie. Chiar şi aşa, succesul nu-ţi va fi garantat…! Priveşte un snob care coboară dintr-o maşină luxoasă. Este îmbrăcat într-un costum foarte scump. Nu a cumpărat acel costum pentru că se simte mai bine în el. L-a cumpărat pentru a dovedi celorlalţi că este prosper. Vrea să-ti arate că trăieşte pe o altă treaptă socială. Priveşte-i trufia! Crede că Pământul îi aparţine. Se crede mai important decât Alexandru cel Mare… El nu vrea să-şi mai aducă aminte că-n urmă cu ceva timp era sărac lipit. De fapt, a şi uitat pentru că memoria nu este punctul lui forte. Nici el nu mai ştie ce făcea în acea perioadă. De citit, sigur nu citea…! Nu că n-ar fi avut timp ci că nu ştia s-o facă. Nici acum nu ştie. Citeşte-i povestea! Învaţă din făţărnicia lui! Opreşte-te şi priveşte-n ochii unei femei tinere şi frumoase! Priveşte-i aroganţa! Este obişnuită cu foarte multă atenţie din partea bărbaţilor de toate vârstele şi cu invidie din partea tuturor femeilor. Ea nu te va privi aşa cum o priveşti tu. Mereu a avut de unde să primească tot ce şi-a dorit… Ce o macină cel mai mult, este dacă în viaţă va face alegerea perfectă. Poate alege orice şi aproape pe oricine, dar din păcate, o singură dată. Ştie că tinereţea zboară. Si odată cu ea şi frumuseţea, iar şansele îi vor scădea dramatic. Ştie că poate alege greşit. E singurul ei complex. Priveşte-i povestea! Admiră-i frumuseţea, dar nu te lăsa subjugat de ea…! Priveşte-n ochii părinţilor tăi! Priveşte regretele pe care le au şi învaţă din ele. Ei au vrut mereu altceva pentru tine. Nu că nu te-ar fi vrut fericit, dar ei aşa ştiu c-ai fi fost mai împlinit…! Tu poate ai urmat o cale care te face fericit, o cale care te face să te simţi liber. Ei te privesc cu îndoială. Aşa au fost educaţi şi ei…! Să trăiască viaţa altcuiva. Priveşte-le ridurile! Şi tu vei avea parte de ele. Asta dacă nu se va inventa formula tinereţii veşnice. Încearcă sa vezi cum eşti privit de către ei. Cum nu te va admira niciodată nimeni. Câtă iubire este in ochii lor…! Ei te văd perfect mereu, indiferent de ce alegere vei face în viaţă. Ei te văd mai bun decât oricine din jurul tău. Doar eşti o prelungire a sufletului lor. Învaţă-le povestea! Învaţă să-i iubeşti cât mai sunt lângă tine. Va veni o perioadă când îţi vei cere singur sfaturi…! Priveşte-n ochii unui om! Încearcă să nu-l analizezi! Încearcă să simţi tot ceea ce poate transmite. Încearcă să-l înţelegi! Cu cât îl analizezi mai mult, cu atât mai mult, între tine şi el apar valuri de păreri care nu au decât menirea să distorsioneze imaginea lui. Şi gândeşte-te că într-o altă perioadă, într-un alt spaţiu şi alt timp, tu vei fi asemenea lui! de Adrian Cutinov sursa: http://www.desprerealitate.ro/ Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!