O bucatica din intelepciunea marelui Buddha in 25 de citate care te vor schimba

O bucatica din intelepciunea marelui Buddha in 25 de citate care te vor schimba

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2018 in Citate

Intre secolele al 6-lea si al 4-lea i.Hr., un om pe nume Siddhartha Gautama a inceput sa uimeasca prin intelepciunea sa spirituala profunda. A fost supranumit “Buddha”, care inseamna ad-literam “Cel Luminat” si pana in ziua de azi ne bucuram de invataturile sale.

In mod interesant, Buddha nu si-a scris niciodata invataturile. La fel ca si Iisus sau Socrate, metoda lui de a-i invata pe ceilalti era cea prin comunicare verbala. Traditia orala a pastrat vie intelepciunea lui Buddha pana cand a aparut prima transcriere a invataturilor sale, 400 de ani dupa moartea sa.

Iluminarea sa a avut loc atunci cand si-a dat seama ca omul nu trebuie sa se infometeze si sa-si supuna trupul chinurilor (practica comuna in India acelor vremuri) pentru a-si intensifica claritatea spirituala si intelepciunea. Cand o tanara i-a oferit lapte si budinca de orez in semn de compasiune, si-a dat seama ca ceea ce fusese invatat la randul sau ca reprezinta “Calea”, nu era tot.

A meditat atunci timp de 49 de zile, dupa ce isi jurase ca nu se va misca pana nu va afla adevarul. Observatiile ce au urmat raman unele din cele mai relevante si profund spirituale invataturi din toate timpurile.

Mai jos sunt 25 de citate din Buddha care iti vor schimba viata:

Poti citi oricate vorbe intelepte, poti rosti oricate vorbe intelepte dar cum iti vor fi de folos daca nu vei si actiona conform lor.

Calea nu este in cer. Calea este in inima.

Ulciorul se umple picatura cu picatura.

Fiecare om este autorul propriei sanatati sau a propriei boli.

Ca sa intelegi totul, trebuie sa ierti tot.

Un cuvant care aduce pacea valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte intelepte.

Vorbele pe care le rostim trebuie alese cu grija pentru ca vor fi auzite de oameni si ii vor influenta in bine sau in rau.

Doar noi insine ne putem salva, nimeni altcineva. Nimeni altcineva nu poate si nimeni altcineva nu trebuie. Doar noi trebuie sa parcurgem drumul.

Cand simtim manie intr-o controversa, am incetat deja sa luptam pentru adevar si luptam pentru noi insine.

In cer nu exista disctinctie intre est si vest; oamenii creeaza distinctiile in mintea lor si apoi le iau drept adevarate.

Cei eliberati de resentimente sunt cei ce vor gasi pacea.

Ura nu inceteaza niciodata prin ura. Ura inceteaza prin dragoste. Aceasta este o lege de neschimbat.

Raul exista pentru ca binele sa-si dovedeasca puritatea asupra lui.

E usor sa vezi greselile semenilor dar greu sa-ti vezi propriile greseli. Oamenii prezinta greselile celorlalti ca pe pleava purtata de vant dar isi ascund propriile greseli asa cum un cartofor viclean isi ascunde zarul masluit.

Nu vad niciodata ce a fost facut; intotdeauna vad doar ce a mai ramas de facut.

Mintea este totul. Devii ceea ce gandesti.

Asa cum comorile apar de sub pamant, asa apare si virtutea din faptele bune si intelepciunea dintr-o minte pura si linistita. Ca sa iesi in siguranta din labirintul vietii umane, iti trebuie lumina intelepciunii si indrumarea virtutii.

Suntem formati de gandurile noastre; devenim ceea ce gandim. Cand mintea este pura, bucuria o urmeaza ca o umbra care nu mai pleaca.

Lucreaza la propria ta mantuire. Salvare Nu depinde de altii.

Sa ne ridicam si sa fim recunoscatori, caci de nu am invatat mult astazi, macar am invatat putin, si de nu am invatat putin, macar nu ne-am imbolnavit, si de ne-am imbolnavit, macar nu am murit; sa fim, deci, recunoscatori .

Nu poti parcurge drumul pana nu ai devenit drumul insusi.

Nu vei fi pedepsit pentru mania ta, vei fi pedepsit de mania ta.

Sa te cuceresti pe tine insuti este mai mare victorie decat sa-i cuceresti pe altii.

Trei lucruri nu pot fi ascunse mult timp: soarele, luna si adevarul.

Ai compasiune pentru toti semenii, bogati si saraci deopotriva; toti au suferintele lor. Unii sufera prea mult, altii sufera prea putin.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!