Numerologie: Semnificatia numarului 13 in viata oamenilor, oare chiar atrage raul?

Publicitate

Numerologia este știința care se ocupă cu semnificația numerelor și influența lor în viața umană. Pentru fiecare cercetător sau cunoscător al numerologiei, numărul în sine deține o informație, o vibrație, un cod, un simbol care, interpretat corect, poate dezvălui destine, caractere, poate oferi soluții și cunoaștere spirituală.

Numerologia opereazã cu numerele de la 1 la 9, la care se adaugã numerele maestre (11, 22, 33, 44 etc.) dar, pe lângã acestea, mai sunt o mulțime de numere compuse. În trecut, pentru cifre nu existau simbolurile de azi și pânã la apariția cifrelor arabe se foloseau literele care aveau și însemnãtate numericã.

Pitagora spunea în lucrările sale că “toate lucrurile pot fi exprimate în termeni numerici, deoarece în cele din urmă totul se reduce la numere. “

Dintre sutele și miile de combinații ale numerelor, una este de temut: cifra 13. Dar este cu adevărat această cifră atât de nefastă? 13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii care duce la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale.

Calendarul mayaș este divizat după numărul 13. Pentru mayași anul avea 13 luni și 13 zodii. 13 este numărul de cer pentru azteci. Mexicul antic împărțea timpul în cicluri de 52 de ani, în patru perioade de treisprezece ani. Ei au avut și o săptămână din treisprezece zile. Treisprezece a fost, pentru azteci, un număr ce semnifica timpul, ceea ce a reprezentat finalizarea seriei temporale.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

La creștini, la Cina Cea de Tainã au fost 12 invitați (Apostolii). Dar a venit și al 13-lea – Iuda Iscariotul, care l-a trãdat pe Iisus. La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Legenda spune că Filip al II-lea, rege al Macedoniei 356-336 î.e.n., a adăugat statuia lui la cele douăsprezece statui reprezentând zeii principali ai mitologiei grecești. La puțin timp după acest eveniment, a fost asasinat pe câmpul de luptă în campania împotriva Persiei.

În mitologia popoarelor nordice din Europa, există legenda celor 12 zei, invitați la ospățul din Valhalla, paradisul zeului Odin, unde acesta își avea palatul. La ospăț, a apărut neinvitat un al 13-lea, pe nume Loki, care neavând loc la masă l-a ucis pe unul dintre ceilalți 12, respectiv Walder. Loki a rămas în tradiție ca fiind zeul răului și al conflictelor, iar cifra 13 ca fiind aducătoare de ghinion. (foto stânga – zeul Odin)

Publicitate

13 este ziua în care au fost arestați Cavalerii Templieri, în 1307. În 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare că, datorită influenței puternice asupra populației de rând a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificație aproape mistică, malefică a acestui număr.

Prin prisma ei și a Tarotului numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

Istoric vorbind, au existat 13 cantoane inițiale în Elveția, 13 landurile inițiale ale Republicii Federale Germania și 13 state inițiale în SUA (unindu-se au format Statele Unite ale Americii ). Deviza: E Pluribus Unum conține 13 litere, Vulturul American are 13 pene la fiecare aripă, iar când George Washington a înălțat pentru prima dată drapelul republicii, au fost trase 13 slave de tun. Conotațiile lugubre ale lui 13 au făcut ca la Londra de exemplu, să nu existe acest număr la apartament, sau la casă și nici rândul 13 la cinematografe sau teatre.

Dintre personalitățile lumii, poetul rus A.S. Puskin a fost marcat de numărul 13. Când avea 13 ani, se nãștea Natașa Goncearova, aleasa inimii lui. Cãsãtoria lor a avut loc la 18 februarie 1831. Dacã anul 1831 se împarte în douã, acest an indica 18 (vârsta miresei ) și 31 (vârsta mirelui). Iar 31 este inversul lui 13! Cifra 13 a urmãrit și descendenții poetului. Fiul lui cel mare, colonelul Alexandr Alexandrovici s-a aflat la comanda regimentului 13 husari, apoi a fost avansat la gradul de general și a comandat brigada I din divizia a 13-a de cavalerie. Generalul a avut 13 copii. Fiica cea micã a poetului a murit în anul 1913.

Și numerele 26 (13×2), 27 și 37 au avut tangențã cu evenimentele din viața poetului. Pe 26 ianuarie 1837 Puskin a trimis o scrisoare baronului Dantes prin care îl provoca la duel.

Pe 26 noiembire1863 moare soția lui. Enigmatic acest joc de cifre: într-o zi de 26 se naște poetul, iar soția sa moare într-o zi de 26. Într-o zi de de 27 s-a nãscut soția lui , într-o zi de 27 a fost rãnit mortal alesul inimii ei.

Nu se știe dacã poetul a avut sau nu vreo presimțire în legãturã cu tragicul lui sfârșit. Cert este cã el a fost puternic marcat de ceea ce i-a prezis o ghicitoare: ” va trãi mult dacã la vârsta de 37 ani nu va avea un necaz pricinuit de un cal alb, un cap alb sau de un om alb și de aceștia trebuie sã se ferascã”.

În mai 1836, din Moscova el scria soției sale : ”Este ultima mea scrisoare, alta nu vei mai primi ”. Asa a și fost…

Pe lângã faptul cã a fost unul dintre cei mai mari lirici ai literaturii universale, pe lângã firea lui extrem de superstițioasã, Puskin a fost și un tainic prezicãtor. Se spune cã el a prezis cu exactitate revoluția din 1917.

Conform lui R. Allendy, psihanalist și homeopat francez: “13 este mecanism de organizare care susține Universul într-un mod permanent de oscilații și care îl conduce pe acesta să se specializeze în natură”.

Surse selective: descopera.ro www.observatorul.com, www.superstitii.ro, www.ziare.com

Publicitate
Alte Articole
Numerologie

Cum sa tii departe caldura de casa ta in perioada aceasta

Publicitate

Vara s-a instalat confortabil în ţară şi odată cu ea canicula a început să ne facă zile fripte, la propriu. Cu toate că cei care deţin un aparat de aer condiţionat pot dormi liniştiţi, există şi persoane care nu şi-l permit sau din motive medicale nu îl pot folosi. Sfaturile de mai jos se adresează celor care vor să se răcorească cu bani puţini şi fără prea multe complicaţii.

1. Tine draperiile trase in timpul zilei. Cand lumina soarelui trece prin ferestre, se creeaza un efect de sera in miniatura in casa ta.

2. Reflecta caldura. Ia in considerare investitia în pelicule de film reflectorizant pentru geamurile tale. In cazul in care planuiesti sa iti montezi ferestre noi, achizitioneaza geamuri cu protectie solara (Low-E, 4 anotimpuri).

3. Deschide ferestrele seara. Daca este destul de rece afara, intredeschide geamurile. Insa nu uita sa le inchizi atunci cand va creste temperatura afara.

4. Izoleaza. Vrei sa pastrezi aerul rece inauntru, asa ca asigura-te ca ai sigilat bine latura de jos a usilor si geamurilor

5. Scapa de becurile incandescente. Nu numai ca sunt mari consumatoare de energie, insa genereaza mai multa caldura decat cele pe tehnologie LED sau CFL.

6. Asigura-te ca ventilatorul din tavan se invarte in directia opusa sensului acelor de ceas. Majoritatea ventilatoarelor moderne au un comutator de schimbare a directiei. Vei dori ca acesta sa se invarta in sensul acelor de ceas iarna pentru a impinge aerul cald in jos si invers vara pentru a circula aerul rece.

7. Bea bauturi reci. Asta e la mintea cocosului, insa merita mentionata. Ce alta metoda mai buna de racire a organismului ar fi decat din inauntru in afara.

8. Imbraca-te adecvat. Cu haine largi si subtiri vei reusi sa te mentii la o temperatura cat mai adecvata. Pantalonii aceia scurti din bumbac organic s-ar putea sa iti fie folositori din nou.

9. Foloseste un prosop. Un prosop inmuiat in apa rece este foarte bun pentru a te racori. Pune-l pe gat, incheieturi sau frunte in cea mai calduroasa parte a zilei.

Publicitate

10. Evita gatitul la cuptor sau aragaz . Ambele vor adauga caldura inutila in casa. Mai degraba, da drumul la gratarul de afara sau pregateste o salata sau un sandwich.

11. Incearca o perna umpluta cu hrisca. In cazul in care caldura nu te lasa sa dormi, folosirea unei perne cu hrisca poate sa faca diferenta, deoarece hrisca nu pastreaza caldura precum pernele conventionale.

12. Invata de la animale. Cum se descurca animalul tau de companie in cel mai calduros moment al zilei? Doarme, bineinteles. Daca poti sa te bagi la un pui de somn intr-un week-end calduros, nu ezita.

13. Relaxeaza-te. Porneste ventilatorul de pe masa si pune o sticla cu apa inghetata in fata pentru a circula un aer racoros in camera.

14. Planteaza un copac. Daca poti, planteaza un copac in partea casei care este cea mai deschisa la soare. Plusul de umbra va proteja casa de razele soarelui.

15. Foloseşte plante de apartament

Şi plantele te pot ajuta să scapi de caniculă. Cumpără plante înalte pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor sau în balcon. Acestea fac umbră dar captează şi razele soarelui.

De recomandat sunt soiurile de palmieri care se găsesc în magazine dar şi plantele agăţătoare.

16. Elimină umiditatea

Umiditatea face ca o încăpere să pară mai călduroasă decât este. Încearcă să reduci umiditatea din locuinţă. În timpul zilei nu spăla rufe, nu usca haine în casă şi nu găti. Lasă aceste activităţi mai spre seară.

17. Persoanele care poartă şepci sau bandane le pot înmuia în apă rece înainte de purtare.

18. În zilele toride trebuie evitată cofeina şi consumul de alcool deoarece acestea provoacă dezhidratare.

19. Pentru un somn “răcoritor”, cearşafurile pot fi introduse în frigider şi scoase înainte de culcare, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru haine.

20. Atunci când căldura este insuportabilă pe timpul nopţii cearşafurile pot fi udate cu apă. În astfel de cazuri, este obligatoriu ca sub ele să fie amplasat un prosop pentru a nu se uda salteaua.

Daca ti-a placut articolul, te invitam sa distribui mai departe si sa intri pe pagina noastra pentru mai multe articole!

Publicitate
Alte Articole
Sfaturi
Sfaturi si Trucuri