Nu-ți amâna fericirea. Fă-o să devină realitate chiar astăzi

Publicitate

Sunt momente în viață în care, deși le ai pe toate – familie, carieră și stabilitate financiară – nu simți, totuși, că ești pe deplin fericită. În acest caz, ar trebui să dedici mai mult timp lucrurilor care te ajută să te bucuri de viață.

Uite care sunt cele 5 lucruri pe care să le faci ca să te simți mai fericită, începând chiar de astăzi:

Fă mai multă mișcare, în aer liber

Chiar și activitatea fizică ușoară ți-ar putea fi suficientă ca să te simți relaxată și fericită. Există o explicație științifică a acestui fapt, chiar dacă poate nu e cea la care te așteptai.

Atunci când te miști în ritm alert, tensiunea ta arterială crește. Subconștientul – spun oamenii de știință – va percepe acest fapt ca pe o reacție de apărare, considerând că te lupți cu o amenințare directă sau că fugi de ea. În consecință, în primele minute vei simți o stare de tensiune. Ca să compenseze, organismul tău va secreta o proteina numită factor neurotrofic, derivat din creier. Aceasta îți repară neuronii responsabili cu memoria și îți induce o senzație de ușurare și fericire.

Dacă nu ești în vârf de formă fizică, indicat ar fi să începi cu activități fizice ușoare. Spre exemplu, te-ai putea duce la serviciu, în fiecare dimineață, cu o astfel de bicicleta electrica. Îți va permite să pedalezi doar cât să te înviorezi și să te bucuri de beneficiile mișcării. Pentru restul drumului, te vei putea baza pe motorul electric al bicicletei și te vei asigura că nu ajungi transpirată la serviciu.

Dormi suficient și treci ușor peste amintirile tulburătoare

Știai deja că ai nevoie de 8-9 ore de somn în fiecare noapte ca să fii în formă. Cercetătorii Bronson and Ashley Merryman de la Harvard au descoperit, însă, că și nivelul fericirii îți este condiționat de numărul de ore de somn.

Cei doi oameni de știință spun că amintirile negative sunt prelucrate de o regiune a creierului numită amygdala, iar cele pozitive și neutre, de o regiune care se numește hipocampus. Privarea de somn are un efect mai puternic asupra hipocampusului. În consecință, după ce ai dormit puțin, îți amintești cu dificultate evenimentele plăcute din viața ta. Mult mai ușor îți vin în minte amintirile neplăcute, prelucrate de amygdala.

Soții Merryman au făcut referire și la un experiment în cadrul căruia unor studenți privați de somn li s-a cerut să memoreze o listă de cuvinte. Aceștia au reușit să își amintească 81% dintre cuvintele cu conotație negativă, cum ar fi „cancer”. În schimb, reținuseră doar 31% dintre cuvintele cu conotație pozitivă, cum ar fi „soare”.

Petrece mai mult timp cu cei dragi

Cheia unei vieți fericite este să faci o prioritate din timpul petrecut cu familia și prietenii, nu din câștigurile materiale și carieră. Uite de ce.

Publicitate

„Suntem fericiți atunci când avem familie și prieteni. Toate celelalte lucruri care par să ne facă fericiți sunt, de fapt, mijloace care prin care vrem să câștigăm mai multă atenție din partea familiei și să ne facem mai mulți prieteni”, crede Daniel Gilbert, expert în fericire de la Universitatea Harvard.

Potrivit unui studiu desfășurat în cadrul British Household Panel Survey, britanicii spun că îmbunătățirea relațiilor sociale i-ar face la fel de fericiți ca o creștere a veniturilor anuale cu 85.000 lire sterline. Participanții la studiu erau, însă, conștienți de faptul că au făcut această evaluare de dragul participării la studiu și că banii, în sine, le-ar fi adus mult mai puțină fericire decât socializarea.

Ajută-i pe ceilalți măcar 100 ore în fiecare an

Poate că ți se pare un clișeu, dar e adevărat: atunci când îi ajuți pe ceilalți, ești fericită. Ideal ar fi să dedici voluntariatului 100 de ore pe an. Adică, 2 ore pe săptămână. E concluzia la care au ajuns mai mulți cercetători, al căror studiu a fost publicat de revista Higher Perspective.

Un alt studiu desfășurat în Germania, imediat după căderea Zidului Berlinului, a demonstrat că, în ciuda frământărilor sociale și a nesiguranței financiare, persoanele care făceau voluntariat se bucurau de echilibru interior și se declarau fericite.

Autorul american Shawn Achor amintește în cartea sa intitulată Avantajul Fericirii despre studiu în cadrul căruia 150 de persoane din SUA au fost întrebate pe ce le place mai mult să își cheltuiască banii.

Cei mai mulți au spus că cea mai mare satisfacție o au atunci când plătesc bilete de grup la concerte sau mese în oraș cu prieteni. Bucurie le aduceau oamenilor și așa-zisele cheltuieli prosociale, adică banii cheltuiți pentru a-i ajuta pe alții. Cumpărarea de pantofi, televizoare, haine și ceasuri le aducea mai puțină satisfacție americanilor chestionați.

Plănuiește, în fiecare zi, o nouă vacanță

Nu e neapărat nevoie să îți iei o vacanță acum. Simplu fapt că ți-o planifici te va face mai fericită. O demonstrează un studiu publicat de Applied Research in Quality of Life. Potrivit concluziilor acestuia, primele 8 săptămâni în care îți planifici vacanța de vis vor fi unele de fericire intensă.

Potrivit aceluiași studiu, nivelul de fericire se va menține ridicat pe durata concediului, dar va scădea alarmant, la întoarcere. Adică tocmai în momentul în care ar trebui să îți planifici următoarea vacanță. Indiferent dacă ți-o vei putea lua peste o lună sau peste un an.

Sunt câteva lucruri simple pe care le poți face ca să fii fericită, în fiecare zi. E important să dormi suficient, să faci mișcare și să ai, mereu, planuri de viitor. Totul despre cele mai importante cinci lucruri care te vor face mai fericită, începând chiar de astăzi, poți citi în materialul de mai sus.

Sursa: Anamaria Vasile

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Ai visat ca plangeai sau te-ai trezit plangand? Nu ignora aceste semne

Publicitate

“Pentru fiecare lucru pe care l-ai ratat, ai câştigat altceva şi pentru fiecare lucru pe care îl câştigi pierzi ceva. ” — Ralph Waldo Emerson

În cazul multor femei, lacrimile în sine sunt o prezenţă constantă în viaţa de zi cu zi. Însă atunci când apar în vis, lacrimile (actul în sine de a plânge) are o semnificaţie cu totul diferită.

Când visezi că plângi, acest lucru poate avea semnificaţia unei eliberări, te eliberezi de emoţii negativecare sunt mai degrabă cauzate de o situaţie din viaţa reală şi mai puţin de evenimentele din visul în sine.

Visul tău este un mod de a recâştiga un pic din echilibrul tău emoţional şi de a lăsa ca fricile şi frustrările tale să iasă la iveală.

Ce semnificaţie mai are visul în care plângi

Atunci când vezi pe altcineva care plânge în visul tău, această persoană poate fi o proiecţie a propriilor tale sentimente vizavi de altcineva din viaţa ta. Dacă tu nu obişnuieşti să plângi în viaţa de zi cu zi, când nu dormi, atunci faptul că vezi pe altcineva care plânge poate fi o modalitate mul mai uşoară de a face faţă sentimentelor, decât situaţia în care te vezi pe tine că plângi.

Atunci când te trezeşti plângând, acest lucru reprezintă o durere suprimată sau o traumă anterioară care iese la suprafaţă. Deja tu simţi că nu mai poţi suprima aceste emoţii. Trebuie să le confrunţi, să le înfrunţi cu capul sus.

Visul în care nimeni nu te aude că plângi sau nimeni nu răspunde la plânsetele tale reprezintă faptul că te simţi neajutorată. Iar dificultăţile şi frustrările încearcă să comunice, să iasă la suprafaţă. Tu, în viaţa reală, simţi că vorbele tale nu sunt auzite, că cei din jurul tău sunt surzi. Poate că visul tău încearcă să îţi transmită să fii mai clară, să spui cu voce tare şi să munceşti din greu pentru a-ţi face cunoscut punctul de vedere.

Publicitate

Lacrimile şi semnificaţia lor în vis

Când te visezi plângând sau că eşti cuprinsă de lacrimi, acest lucru semnifică faptul că treci printr-o perioadă de vindecare din viaţa ta. Lacrimile simbolizează compasiune, vindecare emoţională şi o curăţare spirituală. Alternativ, lacrimile indică durere.

Visul în care cineva este în lacrimi indică faptul că trebuie să îţi regândeşti acţiunile şi modul în care comportamentul tău îi poate afecta pe cei din jurul tău.

Când vezi o lacrimă în vis, aceasta reprezintă o înţelepciune anterioară pe care ai învăţat-o sau pe care ţi-ai amintit-o.

Alte aspecte legate de lacrimi şi acţiunea de a plânge în vis

Dacă tu eşti cea care plânge în vis, atunci cel mai probabil plânsul este o formă de exprimare a durerii. Dacă altcineva plânge în vis, atunci un aspect legat de personajul din visul tău (care poate fi o persoană din viaţa ta) este implicat într-un proces emoţional puternic.

Dacă acesta este cazul visului tău, atunci foloseşte acest personaj care plânge peentru a înţelege mai profund care parte a personalităţii tale trece printr-o schimbare. Lacrimile de tristeţe sunt legate de o pierdere. Iar lacrimile de bucurie sunt legate de câştig şi ar putea indica faptul că ajungi de partea cealaltă a unei etape plină de provocări, este vorba de o tranziţie.

“Viața înseamnă a transforma constant în lumină și în flacără tot ceea ce suntem și tot ce întâlnim. ” — Friedrich Nietzsche

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Superstitii