Nu te razbuna tu, lasa universul sa faca asta, pentru ca va sti cand este momentul cel mai bun!

Nu te razbuna tu, lasa universul sa faca asta, pentru ca va sti cand este momentul cel mai bun!

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 December 2019 in Dezvoltare PersonalaPsihologie

Se intampla adesea sa te simti nedreptatita, nefericita, furioasa… si sa urmeze o nevoie imperioasa de a-i plati cu aceeasi moneda sau in orice alt fel persoanei care te-a facut sa treci prin asta.

Motivele sunt intr-un numar surprinzator de mare: iubitul tau a calcat pe bec, ti s-au spus cuvinte pe care nu le meritai sau minciuni, catelul ti-a ros pantofii nou-nouti sau cineva a trecut inaintea ta la coada la care astepti de un sfert de ora. Cum sa nu te enervezi? Cum sa nu vrei sa simta si cealalta persoana macar putin din ce-ai simtit tu? Cum sa nu-ti doresti o pedeapsa?

Inainte de a te avanta intr-o asemenea actiune, iata cateva detalii la care sa te gandesti. Intr-adevar, e mai greu sa iei in calcul logica atunci cand esti furioasa sau indurerata, dar s-ar putea sa-ti para bine ca ai facut-o…

Chiar merita?

Analizeaza putin situatia care te enerveaza. Si ce daca individia aceea aiurita te-a lovit din neatentie si ti-ai varsat cafeaua pe haine? Ce rezolvi daca tipi la ea sau, mai rau, ii intorci “favoarea”? S-ar putea ca, mai tarziu, dupa ce a trecut momentul de furie, sa-ti vina sa-ti dai singura palme cand iti amintesti. Ideea unei astfel de reactii este sa te simti mai bine, nu mai rau. Daca te simti mai rau, razbunarea isi pierde scopul, nu-i asa? La urma urmei, poate ca nu se spune degeaba ca razbunarea este arma prostilor…

Rareori aduce satisfactie

In momentul in care esti suparata, da, vrei neaparat o compensatie! Dar de putine ori se intampla sa obtii satisfactia asteptata. Chiar daca iti iei revansa, sunt sanse mari sa fii mai putin multumita decat credeai, indiferent cat de justificata ti se pare o pedeapsa. De fapt, e chiar mult mai posibil sa apari doar ca “omul rau” in aceasta situatie. Altii, care cunosc mult mai putin imprejurarea, ar putea considera ca tu esti cea rautacioasa. Si nu ai vrea sa treci drept o persoana rea si razbunatoare, nu-i asa?

In plus, probabil ca nici macar nu va iesi cum iti doreai tu.

Cand actionezi din furie, frustrare sau durere, nu poti fi atat de eficienta ca atunci cand esti lucida si… rezultatul poate sa fie dezastruos! Cum ar fi ca, incercand sa ranesti pe altcineva (fizic sau psihic) sa te ranesti pe tine sau pe cineva care nu are nicio legatura cu asta? Vei ajunge sa-ti regreti furia, deoarece consecintele ar putea fi severe. Si chiar nu e indicat ca o simpla frustrare sa ajunga sa-ti scape de sub control.

Conceptiile difera de la persoana la persoana

Asta apropo de justificat sau nejustificat. Fiecare gandeste diferit si pentru fiecare alte lucruri sunt importante. Chiar daca tie ti se pare ca altcineva a actionat gresit, poate ca respectivul a considerat ca asa a fost bine. Daca o persoana sau alta iti spune tie ca procedezi gresit, cand tu esti convinsa de contrariu… cine are dreptate? Probabil cel mai repede vei crede ca tu. De ce n-ar crede si altcineva la fel?

Inainte de a reactiona, mai mult sau mai putin violent, intreaba-te de ce ai fost tratata astfel. Poate ca celalalt a avut alte motive decat crezi tu sau are alt sistem de valori. In acest caz, fie te retragi, fie lamuresti calm situatia si diferentele de opinie.

Creezi si mai mult rau

Cineva ti-a facut rau. OK. Daca te razbuni, faci la randul tau un rau, atat tie, cat si celui care te-a ranit pe tine. Asta ar putea avea drept urmare dorinta celuilalt de a se razbuna si de a-ti face un nou rau. Rezulta o adevarata reactie in lant, un cerc vicios de rea vointa din care nu poti iesi decat atunci cand iti vei schimba perspectiva si vei dovedi maturitatea necesara pentru a-l rupe, renuntand la rautati infantile.

Distruge caracterul

A-ti lua revansa pentru fiecare greseala facuta de altii nu e tocmai un scop nobil in viata. E mult mai util sa incerci sa-ti vezi de viata ta si sa fii fericita, decat sa-ti alimentezi singura ura si dorinta de razbunare! Nu-i mai placut sa faci ce-ti place decat sa obtii o satisfactie indoielnica facand rau altcuiva? Razbunarea nu e decat o cale spre distrugere si autodistrugere, pe care e mult mai indicat s-o eviti.

Consumi prea multa energie

Dorinta de razbunare, pe langa sentimentele negative puternice de care e nevoie pentru a o sustine, mai cere si o cantitate considerabila de energie. Fie ca e vorba de o razbunare spontana sau de una elaborata, iti cere efort si iti ia mintea de la alte lucruri. E mult mai constructiv sa folosesti toata aceasta energie facand ceva mai practic, ceva care sa-ti faca bine tie si nu orgoliului tau, si asta doar temporar.

Viata se razbuna pentru tine

Aminteste-ti: nu ti s-a intamplat niciodata sa observi, in cazul tau sau al altora, ca viata are bunul obicei de a razbuna un rau, la momentul potrivit, poate intr-un mod mult mai eficace decat te-ai fi putut gandi tu? Si cel mai adesea e vorba de ceva mult mai important pentru cel care a facut un rau, decat clasicul “ochi pentru ochi”.

Daca alegi sa te razbuni, probabil ca viata iti va intoarce tie acest rau. Si nici macar nu are vreo legatura cu religia. E vorba de legea echilibrului, care, fie ca ne dam seama sau nu, exista in intregul univers.

Solutia?…

Exista doua reactii sanatoase in cazul in care cineva iti face rau, ca alternative pentru razbunare. Fie incerci sa influentezi intr-un mod pozitiv persoana in cauza, prin discutii sau reactii mature si intelegatoare, fie te retragi si ignori neplacerea, asigurandu-te doar ca data viitoare vei fi tu insati mai atenta sa nu ti se mai intample, invatand cu maturitate lectia imprejurarii respective.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!