Nu inceta sa te rogi, sa crezi, sa speri… Nu te descuraja, sa stii ca Dumnezeu nu te paraseste niciodata, oricat de rau ti-ar fi, El iti da putere sa rezolvi orice greutate

Nu inceta sa te rogi, sa crezi, sa speri… Nu te descuraja, sa stii ca Dumnezeu nu te paraseste niciodata, oricat de rau ti-ar fi, El iti da putere sa rezolvi orice greutate

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2020 in Spiritualitate

Parintele Lavrentie era intotdeauna foarte optimist, iar noi deseori cadeam in deznadejde.

Odata, vazandu-ma suparata, mi-a zis: „Ba tata, sa-ti povestesc ceva. La inceputul calugariei mele eu aveam un duhovnic in Ardeal. Si cand ma duceam la el eram catranit asa cum esti fratia ta acum, pentru ca, la inceput, in manastire era greu, erau multe probleme si nu stiam cum sa le rezolv. Si cum stateam eu asa suparat in tren, vine la mine un om si-mi zice: „Parinte, parinte, cu noi e Dumnezeu, parinte, cu noi e Dumnezeu”.

Cum am auzit acest cuvant, sora Maria, odata m-am luminat si m-am linistit. Pai da, asa e, cu noi trebuie sa fie Dumnezeu, cu noi fiii Bisericii. Daca nu e cu noi Dumnezeu, atunci cu cine e? Asa ca nu te descuraja niciodata, ca Dumnezeu nu ne paraseste.

Deznadejdea omului este cea mai mare bucurie a diavolului

Si ce daca intalnim incercari mari si grele pe care nici macar nu ni le imaginam sau la care nici nu ne asteptam? Toate acestea sunt mici incidente inaintea Jertfei Domnului pentru mantuirea sufletelor noastre. Domnul ne lasa putin ca sa ne luptam, insa ne urmareste si din nou ne da harul Lui. Cu cat se apropie cineva mai mult de lumina, cu atat vede mai bine pana si cea mai mica pata. Cu cat inaintam in viata duhovniceasca, cu atat ne vedem lipsurile, scaparile si ne cunoastem mai bine pe noi insine.

Dezamagirea este cea mai mare reusita a diavolului, atunci praznuieste el. Nu, copilul meu! Niciodata, niciodata! Domnul ne lasa putin ca sa ne luptam, insa ne urmareste si din nou ne da harul Lui. Faptul ca te vezi pe tine insuti mai rau sa te bucure. Cu cat se apropie cineva mai mult de lumina, cu atat vede mai bine pana si cea mai mica pata. Cu cat inaintam in viata duhovniceasca, cu atat ne vedem lipsurile, scaparile si ne cunoastem mai bine pe noi insine.

Si ce daca intalnim incercari mari si grele pe care nici macar nu ni le imaginam sau la care nici nu ne asteptam? Toate acestea sunt mici incidente inaintea Jertfei Domnului pentru mantuirea sufletelor noastre, inaintea cuvantului „nu am venit sa Mi se slujeasca, ci ca Eu sa slujesc”. Orisice am intalni, orisice ni s-ar intampla in viata noastra, toate sunt gunoaie, toate alcatuiesc un nimic inaintea acelora pe care slujirea dumnezeiasca a Domnului nostru lisus Hristos ni le-a oferit aici pe pamant si, cu mult mai mult, inaintea acelora pe care ni Ie-a pregatit in Cer, nemuritoare si vesnice.

Deznadejdea este o stare straina firii omului

Cineva a nascut deznadejdea in inima mea si acel cineva, daca nu este de la Dumnezeu, este din cei care merg impotriva Lui. Si atunci, sa ma ridic si sa nu-l mai primesc, prin rugaciune, prin putina osteneala, prin legatura pe care trebuie sa o am cu Biserica, cu duhovnicul, cu oamenii.

Deznadejdea – sa nu uitam niciodata – ca este o persoana, este un duh care ne cuprinde; si tinand minte asta, ca suntem atacati nu de o inchipuire a mintii noastre, ca nu este o stare a noastra fireasca, sa iesim un pic din psihologie, din psihanaliza si sa intram in duhovnicie, unde fiecarui gand trebuie sa-i gasim persoana care-i sta in spate, pentru ca nicio stare si nicio idee nu se poate naste din senin. Cineva a nascut-o si daca ea imi este straina mie, cineva a nascut-o in inima mea si acel cineva, daca nu este de la Dumnezeu, este din cei care merg impotriva Lui.

Si atunci, sa ma ridic si sa nu-l mai primesc, prin rugaciune, prin putina osteneala, prin legatura pe care trebuie sa o am cu Biserica, cu duhovnicul, cu oamenii, legatura pacii si a dragostei, pe care trebuie s-o crestem incet, incet in noi.

Scuturati deznadejdea de la voi, asa cum ne scuturam noroiul de pe picioare cand intram intr-o incapere!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!