Nu incerca sa schimbi lumea pana nu te schimbi pe tine!

Nu incerca sa schimbi lumea pana nu te schimbi pe tine!

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 June 2018 in Dezvoltare Personala

” Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face ” – un proverb arhicunoscut de care , în foarte multe cazuri ,nu ținem cont de el !

Facem altora lucruri ce nouă nu ne-ar place să ni se facă , după care venim cu tot felul de scuze: eram grăbit,m-am enervat un pic,reacție de moment,etc. Nu , noi nu greșim niciodată , alții da…

Aștept la semafor într-o intersecție aglomerată, dimineața în drum spre slujbă.

Se face verde și aproape instantaneu claxonul mașinii din spate îmi amintește că trebuie să demarez urgent. Adevărul este că mă gândeam la problemele mele de la serviciu. Demarez, aruncând o privire încruntată în oglindă spre „vitezistul” din spate ,care probabil nu-și dă seama cât de mult deranjează cu acel claxon.

La următoarea intersecţie din nou roşu. În mașina din față o doamnă care se ruja „nevoie mare” cu mare atenție, tocmai când se făcuse verde.

Trecură câteva secunde dar doamna nu se urnește din loc. Mă văd nevoit s-o fac atentă. Cum altfel, decât tot cu claxonul.

Mă pun în mișcare şi realizez că tocmai ceea ce mă deranjase cu câteva minute înainte la „vitezistul” care mă zorea în mod strident, făcusem și eu.

Și sunt multe situațiile în care constatăm asta. Am vrea ca lumea să fie altfel, dar ne trezim incapabili să fim noi înșine altfel. Cum spunea un „om de bine” : Toată lumea este rea , numai eu sunt „ca lumea”!(adică tot așa, deși nu asta dorea să afirme omul nostru) .De regulă nu ne vedem pe noi înșine așa cum îi vedem pe ceilalți.

Odată, un tânăr dornic de lucruri mari, îl întrebă pe un înțelept. „Ce aş putea să fac pentru pacea lumii?”.

Înțeleptul îl privi pe deasupra ochelarilor și-i răspunse zâmbind: „Nu trânti atât de tare ușa!”

Foarte adevărat, marile schimbări încep întotdeauna cu o mică transformare înlăuntrul tău, după care urmează restul. Și uite așa, „Pic cu pic se face marea(oceanul).”

Așadar, fii schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume. Dacă vrei sa schimbi lumea, începe cu tine. Pe cei din jurul tău nu ii vei educa cu vorbe, ci prin puterea exemplului tău.

Te-ai întrebat vreodată ce exemplu ești pentru cei din jur? Este bine din când în când să te analizezi, să încerci să te schimbi în bine(sau, în mai bine), știind că TU poți fi un exemplu pozitiv ori negativ ,în primul rând pentru cei dragi și apoi pentru cei de prin prejma ta.

Nu greșești cu nimic dacă-ți dorești să crești, sa te maturizezi, sa devii mai bun, să fii un exemplu pozitiv.

Povestea usilor inchise

Într-o ţară aflată în război, era un rege care ii înspăimânta pe prizonierii săi…ii ducea într-o sală în care era un grup de arcaşi de o parte şi o uşă imensă din fier de cealaltă parte, deasupra căreia se vedeau sculptate figuri acoperite de sânge…

În această sală, îi punea să formeze un cerc şi le spunea: puteţi alege între a muri săgetaţi de arcaşii mei sau a trece prin această uşa si a nu stii ce va asteapta.

În spatele acestei uşi EU VĂ VOI AŞTEPTA…Toţi alegeau să fie omorati de arcaşi.

După terminarea războiului, un soldat care servise în slujba regelui mult timp, se adresă regelui:

– Sire, pot să vă întreb ceva?

– Spune, soldatule.

– Sire, ce se află în spatele uşii?

Regele îi răspunse:

-Mergi şi vezi tu însuţi!!!

Soldatul deschise înspăimântat uşa şi, pe măsură ce o făcea, intrau raze de soare şi lumina invadă sala… Şi, în cele din urmă, surprins, descoperi…că uşa se deschidea în faţa unui drum care conducea spre LIBERTATE !!!

Soldatul, vrăjit, îşi privi regele, care îi spuse:

– Eu le dădeam ocazia să ALEAGĂ dar, din teamă, preferau să fie omorati decât să rişte să deschidă această uşă!!!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!