Nu fugi de (șunca) slănina de porc. Este mult mai sănătoasă decât ai crede… – Sfaturi oferite de un Doctor

Nu fugi de (șunca) slănina de porc. Este mult mai sănătoasă decât ai crede… – Sfaturi oferite de un Doctor

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 October 2020 in Sanatate

Slănina, pe care bunicii noştri o mâncau la micul dejul este sănătate curată. Deşi mulţi se feresc acum de ea din cauza grăsimii, nutriţioniştii o recomandă! Este un bun medicament în zilele friguroase şi, consumată în cantităţi moderate, scade colesterolul şi ajută inima. În plus, nu este nici greu de preparat.

În gospodăriile de la ţară, slănina afumată este pregătită după o reţetă veche, numai după ce este ţinută şapte zile în saramură. Nutriţioniştii spun că slănina de porc conţine acizi graşi Omega 3, creşte imunitatea şi are şi beneficii cardiace, cu o singură condiţie – să fie consumată în cantităţi mici.

BENEFICIILE SLĂNINEI

– scade colesterolul rău;

– ajută la imunitate;

– ajută sistemul vascular;

„Slănina este o formă de ajutor contra colesterolului rău. Are în compoziţie mineralul numit seleniu, nu face decât să ridice rata metabolică, rata metabolică fiind viteza cu care organismul nostru procesează nutrienţii”, explică Marian Popa, medic dietetician.

80 de grame pe zi este porţia maximă recomandată de nutriţionişti. Poftă bună!

Acesta are o mulţime de beneficii prea puţin cunoscute cum ar fi suportul foarte mare pe care îl oferă în întărirea imunităţii. Datorită acidului arahidonic care favorizează scăderea colesterolului şi îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului, contribuind în acelaşi timp la producerea compuşilor chimici responsabili de răspunsurile imune şi reactiile inflamatorii.

În acelaşi timp cantităţile mici de grăsime sunt benefice pentru inimă şi cele mai importante vase de sânge. Un consumator de grăsime sănătoasă are un ritm cardiac regulat, un muschi cardiac mai puternic şi o circulaţie uşoară a sângelui. Prin urmare aceasta are o mulţime de beneficii şi pentru persoanele care suferă de unele probleme cu inima sau cu circulaţia.

Un lucru puţin ştiut despre slănină este efectul de încetinire şi intoxicare al alcoolului. Aceasta acţionează precum un pansament gastric prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime, care previne absorţia rapidă de alcool din stomac. Nu deageaba în zonele în care se bea multă ţuică, aperitivele conţin în mod obligatoriu slănină.

Bătrânii foloseau slănina ca remediu al durerilor de articulţii. Se recomandă frecarea articulaţiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de tocat carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se pune celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular şi se lasă să acţioneze peste noapte.

De asemenea protejează organismul de daunele aduse de fumat. Datorită conţinutului de seleniu care întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism.

Un alt leac băbesc în care slănina face minuni este cel pentru pintenii osoşi. Se prepară un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat.

Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Com­presa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!