Nu exista oameni perfecti, de aceea intotdeauna se vor gasi cei care te vor critica pentru ceea ce esti si pentru ceea ce faci.

Cea mai profunda lectie: Cand viata pare dificila citeste asta. Un cuplu mergea prin toata tara pentru a cumpara decoratiuni frumoase din magazine. Ambii erau pasionati de antichitati si ceramica, in special de cani de ceai. Intr-o zi, in vitrina unui magazin foarte mic au gasit o cana foarte frumoasa, asa ca au decis sa intre si sa o vada de aproape. Ei i-au spus vanzatoarei: "Ne puteti arata si noua acea cana? N-am mai vazut niciodata ceva atat de frumos." In momentul in care femeia a primit cana de la vanzatoare in mana, canuta a inceput sa vorbeasca: "Nu intelegeti... eu nu am fost intotdeauna asa frumoasa. A existat o vreme in care eram rosie si eram doar lut. Stapanul meu m-a luat si m-a rostogolit, si m-a amestecat cu apa... iar eu am strigat LASA-MA IN PACE, insa el mi-a zambit si a spus "Nu inca." Apoi m-a pus pe o roata. Si dintr-o data eram invartita cu multa forta. M-am speriat si i-am spus OPRESTE-TE!, insa stapanul doar a dat din cap si mi-a spus "Nu inca." Apoi m-a pus in cuptor. Niciodata n-am simtit o astfel de caldura. M-am intrebat de ce vrea sa ma arda... si am tipat, am batut in usa. Am reusit sa il vad putin prin deschizatura usii si am putut citit pe buzele lui spunandu-mi "Nu esti gata inca." In cele din urma, usa cuptorului s-a deschis. El m-a pus pe raft si atunci am inceput sa ma racesc. Era mai bine. A venit, m-a luat si a inceput sa ma perieze si sa ma picteze peste tot. Praful era oribil... Credeam ca nu voi rezista. Am plans si i-am spus OPRESTE-TE, OPRESTE-TE.. insa el doar a dat din cap si a spus "Nu inca." Apoi, brusc, m-a pus din nou in cuptor. Dar nu era ca prima data. De data aceasta era de doua ori mai fierbinte. Am stiut ca ma voi sufoca. L-am rugat si l-am tot rugat, am tipat, am plans. L-am vazut prin deschizatura usii, spunandu-mi "Nu inca." Atunci am stiut ca nu mai exista nicio speranta. Eram gata sa renunt, nu mai puteam face nimic. Dar usa s-a deschis si el m-a scos cu grija si m-a pus pe raft. O ora mai tarziu, mi-a intins o oglinda. Nu am crezut ca sunt eu... "E frumos... sunt atat de frumoasa!" - am spus. In acel moment, el mi-a spus: "Stiu ca doare sa fii rulat si modelat, dar daca te-as fi lasat in pace te-ai fi uscat. Stiu ca ai ametit cand te-am invartit pe roata, dar daca m-as fi oprit, te-ai fi prabusit. Stiu ca era cald in cuptor, dar daca nu te-as fi pus acolo, te-ai fi spart. Stiu ca praful si vopseaua te-au innecat, dar daca nu as fi facut asta, niciodata nu ai fi avut o culoare in viata ta. Si daca nu te-as fi pus in cuptor pentru a doua oara nu ai fi supravietuit foarte mult timp si te-ai fi spart imediat. Acum esti un produs finit... visul meu este implinit." Morala: Dumnezeu stie ce face cu noi. El este stapanul, iar noi suntem suntem lutul lui. El ne va modela astfel incat sa ne transformam intr-o piesa fara cusur, sa fim puternici si sa putem trece peste orice problema.
Publicitate

“Noi stim ce suntem, dar nu stim ce putem fi.” – Shakespeare

Sa eviti critica este aproape imposibil, insa poti sa inveti lectiile oferite de ea, iti vom prezenta cateva sfaturi despre cum sa reactionezi la pretentiile celor din jur pentru a obtine o critica constructiva.

Spune «Dа!»

Atunci cand auzim o nemultumire rostita la adresa noastra, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti controlezi emotiile si sa accepti faptul ca fiecare persoana are dreptul sa-si expuna parerea.

Daca o persoana a prins curaj si a spus tot ceea ce nu ii convine, inseamna ca este gata sa poarte un dialog si are o atitudine serioasa fata de tine. Aici este vorba de mai mult interes si sinceritate, decat atunci cand acea persoana tace sau te lauda.

incearca sa treci de partea lui si sa fii de acord cu el. Pentru ca atunci cand o persoana isi exprima nemultumirile, el asteapta sa primeasca un raspuns – asa e natura noastra. insa atunci cand in loc de un feedback tensionat el aude un simplu „multumesc”, atunci se trezeste intr-o stare de confuzie pozitiva.

Sa raspunzi cu „DA!” la o mustrare, demonstreaza ca suntem gata sa aflam ce anume s-a intamplat si sa pornim un dialog real.

«insa…»

Nu intotdeauna pretentiile corespund cu modul in care noi intelegem o situatie. Din acest motiv este important sa iti exprimi pozitia. insa asta trebuie sa fie o informatie obiectiva, dar nu o tentativa de justificare.

Astfel interlocutorul nostru va vedea ca suntem gata sa clarificam situatia complicata. in realitate oamenii sunt gata sa accepte multe lucruri, doar daca li se explica motivele. Asta le ofera un alt punct de vedere si sa aiba in vedere si opinia noastra.

Publicitate

Al nostru «insa» ne ajuta sa ne pastram o pozitie neutra. Chiar si recunoscand dreptul altuia de a-si exprima o nemultumire, nu suntem obligati sa suportam consecintele, daca credem ca ele nu isi au rostul.

«Hai sa…»

Atunci cand ascultam o parere si ti-ai expus propriul punct de vedere, este foarte important sa incercati sa luati o decizie comuna. Pentru ca o persoana sa inteleaga ca va aflati ambii de aceeasi parte a baricadei, trebuie sa vii cu propuneri clare si constructive.

Daca vei raspunde la o pretentie cu „Da, insa hai sa…” atunci feedbackul negativ lucreaza in favoarea noastra si ne ajuta nu doar sa aflam multe lucruri utile, insa ne ajuta si sa corectam anumite aspecte ale muncii noastre si sa imbunatatim relatia cu alta persoana.

Dreptul de a gresi

Este clar ca este greu sa auzi nemultumiri la adresa ta, dar si mai greu este sa faci acest lucru sa fie cu folos pentru tine. Unele persoane considera chiar si cea mai mica observatie un motiv de a rupe relatii, iar orice parere negativa la adresa sa – o batjocura. insa cu cat omul este mai dezvoltat, cu atat mai multe pareri accepta despre sine si despre actiunile sale. El intelege ca poate sa greseasca.

Recunoscandu-ne dreptul la greseala, nu pierdem energie si timp pentru a le ascunde de alte persoane. Cu cat mai putin ne este frica sa gresim, cu atat mai putin presiune simtim si cu atat mai multe sanse avem sa obtinem succes.

Daca suntem deschisi oricarei critici despre noi, atunci ne largim cercul de oameni si interese, altfel spus ne oferim sansa sa mergem inainte si sa devenim mai buni.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Publicitate


Alte Articole