Gandurile negative indreptate catre o persoana sau mai multe se intorc la cel sau cea care le initiaza. Ele supun organismul la un stres aproape continuu, provocand afectiuni pe partea emotionala, psihica si fizica a acelei persoane.
Cand vorbim despre ganduri, fie ele pozitive sau negative, totul se reduce la legea rezonantei, spun specialistii. Exista si o expresie care reflecta extrem de bine acest lucru: ”Ce semeni, aia culegi”.
”Legea rezonantei nu poate fi pacalita de nimeni, desi unii cred ca o pot face, pentru ca ea functioneaza pe principiul bumerangului: ce trimiti in exterior, vei primi inapoi. Aproximam ca un gand pozitiv are un kilogram de energie, astfel ca un gand negativ va avea tot un kilogram de energie. In momentul in care gandim negativ despre o persoana, este exact ca atunci cand tragem un glont catre persoana respectiva, chiar daca este un glont mental. Conform legii rezonantei, acest gand negativ emis se va intoarce cu o greutate de trei ori mai mare asupra emitatorului”, explica psihologul Stelian Chivu cum functioneaza legea rezonantei.
Privind din alt unghi, tot ce facem in viata de zi cu zi va fi reflectat inapoi exact ca o oglinda. S-a dovedit stiintific ca toate gandurile negative se intorc mai devreme sau mai tarziu la cel care le-a emis si se materializeaza, afectand persoana in cauza la nivel mental, emotional sau fizic.
Limitati intelectual si predispusi la probleme psihice
Procesul este, de fapt, foarte simplu. Un gand negativ va genera o emotie negativa, care se va transforma ulterior intr-o stare negativa in organism. ”Gandesti negativ de cinci ori, te impiedici pe strada si cazi. Te intrebi apoi ce s-a intamplat, pentru ca nu ai gresit cu nimic. Acest lucru nu e musai sa se intample imediat dupa ce ai gandit negativ, dar la un moment dat un eveniment de acest gen va avea loc. Este practic suma gandurilor negative pe care le-ai avut”, detaliaza psihologul Stelian Chivu.
Gandind negativ mereu, creezi o atitudine negativa, care duce la un comportament negativ, spun specialistii. Mai multe studii stiintifice efectuate pe acest subiect au concluzionat ca persoanele care gandesc negativ sunt limitate din punct de vedere intelectual, iar la un moment dat pot sa manifeste chiar si probleme psihice.
Pe partea emotionala, persoanele care si-au facut din gandirea negativa un scop in viata vor manifesta stari de anxietate, depresie si tot felul de fobii. Fizic, gandurile negative vor crea afectiuni la ficat, splina si pancreas. ”Gandurile negative fac ca in viata unei persoane sa intre oameni de aceeasi factura. Cine se aseamana, se aduna, spune o vorba din popor. Prin urmare, daca constatam ca avem prieteni cu ganduri negative, este bine sa ne analizam, la randul nostru, pentru a descoperi daca acest lucru nu a porrnit chiar de la noi”, puncteaza psihologul Stelian Chivu.
Cum sa scapam de gandurile negative
Stiintific, la persoanele care gandesc negativ se creeaza niste sinapse neuronale care permanentizeaza acest mod de a fi. Cu alte cuvinte, creierul se va modifica, creand reflexe neconditionate care sa faciliteze gandirea negativa la aceste persoane.
Primul pas spre eliminarea gandurilor negative din viata noastra este sa constientizam ca le avem, cand se manifesta si daca sunt rezultatul unor factori exteriori, cum ar fi prietenii sau anturajul. Intr-un asemenea caz, este bine sa renuntam la prietenii care genereaza sau amplifica gandurile negative pe care le avem, dar sa ne schimbam si modul de manifestare.
Este posibil, de asemenea, ca gandirea negativa sa se manifeste doar asupra anumitor persoane, cum ar fi fosta iubita sau seful de la serviciu. Daca nu reusiti sa identificati singur sursa gandurilor negative pe care le aveti, este bine sa apelati la un specialist.
Un lucru este cert. Este necesar sa va schimbati modul de gandire, partea de dezvoltare personala avand un rol important aici. Din anturaj trebuie sa dispara, de asemenea, persoanele care sunt predispuse sa gandeasca negativ.
Exista si exercitii mentale si emotionale, care pot inlocui gandurile si emotiile negative cu altele pozitive. ”Atragem calitatile oamenilor la care ne gandim sli despre care vorbim”, concluzioneaza psihologul Stelian Chivu.