Nu căsătoria în sine distruge o femeie. Ci o căsătorie grea. O căsătorie în care ea doar dăruiește, dar nu primește…

Nu căsătoria în sine distruge o femeie. Ci o căsătorie grea. O căsătorie în care ea doar dăruiește, dar nu primește…

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 September 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatii

O persoană cu o stima de sine ridicată nu va permite acest lucru, nici în căsătorie, nici în libertate. Ea va pleca pur și simplu…

Des văd în comentariile mele o asemenea imagine. Aceasta ilustrează procesul de regresie a femeii căsătorite. Iar totul este rezumat de cuvintele: căsătoria a distrus mai multe femei decât foamea, dezastrele naturale etc.

Cei care au suferit din cauza căsătoriilor nereușite sau care se tem de ele din toată inima au făcut din aceste cuvinte un motto.

Am sentimente amestecate despre această imagine. Pe de o parte, înțeleg că în unele căsătorii este exact așa. Pe de altă parte, mă opun transferului de responsabilitate către obiecte și fenomene. Până la urmă, nu căsătoria în sine distruge o femeie, ci anumite calități și caracteristici care pot fi ușor exploatate în căsătorie.

1. Codependența

De exemplu, codependența este prima cauză a problemelor în căsătorie și a aspectului “neglijat” al soției. Să fim sinceri, cel mai rău arată soțiile alcoolicilor, jucătorilor de noroc, celor care stau mereu pe canapea etc. Eternele salvatoare și cele care scot pe alții din necazuri sunt rareori îngrijite, de succes și împlinite în viața lor.

Toată energia lor, care ar fi putut fi folosită pentru ceva util, se scurge într-o “gaură neagră”. Rolul de salvator se atașează ferm personalității, ca și cum o mască s-ar fi lipit de față. Și toate celelalte roluri – al unei femei frumoase, al unui profesionist de succes, al unui interlocutor interesant, al unei persoane pasionate – sunt uitate.

În realitatea noastră, codependența înflorește, deoarece cultura noastră romanticizează componentele sale – datoria, sacrificiul, sentimentul de vinovăție. Acestea maschează realitatea dură – o persoană care s-a pierdut pe sine. Și nu este neapărat vorba despre căsătorie, deși multe femei văd căsătoria ca pe un sacrificiu. Este vorba despre disponibilitatea de a ierta și a salva, care este cultivată în fete.

2. Fuziunea

O altă cauză pentru care o femeie poate arăta mai rău în căsătorie este fuziunea. De obicei, această fuziune are loc cu un copil, un membru al familiei bolnav sau cel mai vulnerabil membru al familiei. În locul unui “eu” bine definit, apare un “noi”, și în acest “noi” individualul nu mai este atât de important.

Uneori această fuziune este necesară și nobilă. Este evident că în familie această sarcină crește. Nu este nimic rău în faptul că uneori suntem uniți unul cu celălalt. Mai mult, cred că lumea se bazează pe astfel de femei, pe forța lor. Admir forța lor. Altceva sunt situațiile în care nu există niciun fel de ieșire din această fuziune.

De exemplu, dacă familia a pus toată responsabilitatea pentru îngrijirea unui copil bolnav pe umerii unei singure femei, fără să se preocupe de starea ei de bine și de împlinirea ei (este datoria ta, ești mamă). Sau “a delegat” această femeie să aibă grijă de o mătușă în vârstă, lucru care poate dura ani sau chiar decenii. Și au uitat să o întrebe pe ea și o presează.

Despre femeia în sine, nu ca o extensie a familiei și un dispozitiv pentru îngrijirea familiei, am început să vorbim doar în ultimii ani. E bine că am început, pentru că într-o familie bună, sănătoasă, este mai ușor și mai simplu să te realizezi. Și poți face multe lucruri care ar fi prea dificile pentru o singură persoană. Dar într-o familie rea…

3. Stimă de sine scăzută

A treia cauză a tuturor problemelor este stima de sine. O stima de sine scăzută le face pe femei să meargă mereu pe vârfuri în jurul soțului, să încerce să câștige atenția lui și să îi facă plăcerile. Dacă pentru soț este important aspectul soției, acest lucru nu va afecta imaginea generală; poate că soția, va începe să aibă grijă de ea.

Dar dacă pentru soț este importantă propria sa liniște și confortul, există o mare probabilitate că el va încuraja calitățile “gospodărești” ale soției și, inconștient, va neglija aspectul acesteia – pentru a nu fi gelos și pentru a obține cât mai multe privilegii pentru el însuși.

O persoană cu o stima de sine ridicată nu va permite acest lucru, nici în căsătorie, nici în afara ei. Ea va pleca pur și simplu. Însă o persoană cu o stima de sine scăzută, cel mai probabil, va găsi un “stăpân” – va fi exploatată la locul de muncă, în cercul de prieteni… Adesea sunt necesari ani pentru a depăși tremurul în fața celorlalți și pentru a rămâne ferm pe poziția că “sunt bun, chiar dacă nu fac nimic util pentru tine!”

Până la urmă, nu căsătoria în sine distruge o femeie. Ci o căsătorie rea. O căsătorie în care ea doar dăruiește, dar nu primește. De aceea, nu aș renunța la căsătorie în general. Aș renunța la acele calități care o transformă pe femeie în Cenușăreasă. Altfel, chiar și fără căsătorie, va fi “folosită” pentru a aduce beneficii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!