Neurodermatita: simptome, diagnostic, tratament

Neurodermatita: simptome, diagnostic, tratament

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 October 2021 in Sanatate

Neurodermatita este o boală inflamatorie foarte frecventă a pielii, care poate apărea atât în ​​forme alergice, cât și în forme cronice. Cel mai adesea, neurodermatita începe în copilărie și poate dispărea în timpul pubertății.

Tipuri de neurodermatită:

  • Difuză (comună), în care sunt afectate fața, gâtul, brațele, coatele și genunchii.
  • Limitată, manifestată în zone mici ale pielii.
  • Liniară, situată pe membre.
  • Hipertrofică, care apare în zona inghinală.
  • Foliculară, care se manifestă pe pielea capului.
  • Neurodermatita psoriazisului (manifestări ca în psoriazis), localizată pe față și pe cap sub formă de mici solzi exfolianți.

Cele mai frecvente cauze ale neurodermatitei:

  • slăbirea sistemului imunitar;
  • tulburări metabolice;
  • prezența proceselor inflamatorii;
  • disfuncție a sistemului nervos;
  • prezența unor probleme cu sistemul digestiv;
  • nerespectarea rutinei zilnice și lipsa unei alimentații adecvate;
  • stres fizic sau psihic;
  • predispoziție ereditară.

Dacă dvs. sau partenerul dvs. aveți o predispoziție la reacții alergice, riscul de a dezvolta neurodermatită la un copil crește. La adulți, cauzele bolii pot fi condițiile precare de lucru, stresul, tulburările mentale, emoțiile negative. Alergenii externi (polenul plantelor, părul animalelor, alimentele etc.) pot provoca, de asemenea, neurodermatită.

Simptomele neurodermatitei

Puteți determina prezența acestei boli printr-o serie de simptome. Apar erupții cutanate care vă mănâncă puternic în gât, apoi se răspândesc în gură, obraji, pleoape și frunte. Apoi se extind la coate și genunchi, organe genitale și fese. Pielea din acele locuri în care a apărut erupția cutanată devine roșiatică și pot apărea răni, după care se formează o crustă subțire. Zonele afectate vor avea o mâncărime atât de puternică încât va fi dificil pentru dvs. sau copilul dvs. să vă controlați.

Înnegrirea pielii la această boală este asociată cu disfuncția glandelor suprarenale. Veți simți apatie, oboseală și slăbiciune. Tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge pot scădea, ganglionii limfatici se pot inflama și pot apărea alte probleme. Neurodermatita cronică se înrăutățește iarna, iar vara este posibil să observați o îmbunătățire (mai ales în climatul cald și uscat).

Diagnosticul și tratamentul neurodermatitei

Diagnosticul se stabilește prin examinarea pielii afectate, rezultatele studiului particulelor sale și ale testelor de sânge. Tratamentul medicamentos este antialergic (claritină, suprastină, zirtek etc.) și sedative (tinctură de muștar, valeriană). Pentru a ameliora mâncărimea, medicul dumneavoastră vă va sfătui să utilizați unguente care conțin hormoni, cum ar fi unguent cu hidrocortizon. Astfel de unguente pot fi utilizate pentru o lungă perioadă de timp.

Dacă vreți să învingeți în lupta împotriva bolii, va trebui să mai faceți anumite lucruri pe lângă tratamentul medicamentos. Este important să țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Urmați o rutină zilnică: limitați stresul fizic și mental, dormiți bine și mâncați bine.
  • Întăriți metabolismul și luați un complex de vitamine și minerale selectate de medicul dumneavoastră.
  • Aceste măsuri vă vor ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea simptomelor neurodermatitei.
  • Evitați stresul.
  • Priviți partea bună a lucrurilor în viață și fiți optimiști.

Dacă toate metodele anterioare nu ajută și starea dumneavoastră se agravează, medicul poate prescrie tratament cu medicamente hormonale pentru administrare orală și fizioterapie. Starea de spirit pozitivă, veselia și optimismul în combinație cu un tratament adecvat vă pot scăpa în totalitate de această boală, lăsând pielea curată și netedă.

Prevenirea neurodermatitei

Neurodermatita nu este contagioasă, pentru a te îmbolnăvi, trebuie să ai o predispoziție genetică. Dacă această problemă este relevantă pentru dumneavoastră, principala măsură de prevenire este eliminarea factorilor declanșatori, evitarea alergenilor externi și iritanți, întărirea sistemului nervos, prevenirea supraîncălzirii sau hipotermiei. Echilibrul și autocontrolul sunt cele mai bune modalități de prevenire a bolii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!