Neurobiologul a explicat care este cel mai important factor care ne poate schimba creierul și îmbunătăți starea de spirit

Neurobiologul a explicat care este cel mai important factor care ne poate schimba creierul și îmbunătăți starea de spirit

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 February 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Te-ai întrebat vreodată dacă tu, adult, îți poți schimba creierul? Ideea că o persoană care a finalizat deja stadiul dezvoltării sale fizice nu este capabilă să-și schimbe structura creierului este înrădăcinată în societate. Dar studiile efectuate de neurobiologi au dovedit contrariul.

Oamenii de știință au descoperit că neuronii (celulele nervoase) sunt capabili să se schimbe ca răspuns la situații noi și în cazul schimbărilor în mediul lor. Într-un discurs fascinant la o conferință TED, neurobiologul Sandrine Toure explică modul în care creierul nostru produce 700 de neuroni noi în hipocamp în fiecare zi.

Desigur, acest lucru poate părea un număr foarte mic, mai ales în comparație cu miliardele de neuroni care funcționează în creierul uman înainte de vârsta de 50 de ani. Potrivit lui Ture, cantitatea de memorie și calitatea amintirilor depind în primul rând de neuroni.

Mai mult, Ture a spus că un nou studiu a arătat o legătură puternică între neurogeneză (procesul nașterii neuronilor) și depresie. Studiile la animale au arătat că avem un nivel scăzut de neurogeneză. Luarea de antidepresive poate crește numărul de neuroni nou-născuți și reduce simptomele depresiei, deci putem spune că există o legătură clară între depresie și neurogeneză.

Important, dacă blocați neurogeneza, reduceți astfel eficacitatea antidepresivelor.

Pe scurt, există suficiente dovezi că, dacă vrem să ne îmbunătățim memoria, starea de spirit, să încetinim îmbătrânirea, trebuie mai întâi să fim atenți la neurogeneză.

Desigur, ca răspuns la aceste informații, apare o întrebare logică: suntem capabili să controlăm neurogeneza? Răspunsul este da, putem. Pentru a face acest lucru, avem nevoie să:

– Învațăm constant lucruri noi.

– Reducem stresul.

– Facem dragoste.

– Odihnă suficientă.

– Reducem numărul de calorii din alimente cu 20-30%.

– Ținem periodic perioade mici de post.

– Ajută la neurogeneza consumului de flavan, o substanță care este conținută de ciocolata neagră și afine.

– Acizii grași omega-3 prezenți în peștii grași, cum ar fi somonul, cresc și neurogeneza. Însă o dietă bogată în grăsimi saturate, dimpotrivă, afectează negativ procesul.

– Consumul de alcool reduce neurogeneza. Dar nu tot alcoolul este la fel de nociv: resveratrolul, conținut în vinul roșu, ajută la supraviețuirea noilor neuroni.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!