Starea de spirit este contagioasă, mai ales în timpul unei comunicări îndelungate. Faptul este că în creier există așa-numiții neuroni oglindă, care sunt responsabili de empatie și ne permit să ne punem în locul unei alte persoane. Și, deși această abilitate în sine este utilă, are și un dezavantaj: preluăm nu numai energiile bune, ci și pe cele rele.
Negativismul se transmite la persoanele din jur
Poate că nu știai asta, dar un studiu a constatat că gândurile altor persoane ne afectează și comportamentul nostru. Mai mult, psihologii au descoperit că gândurile negative au mai multă greutate și influențează mai mult decât cele pozitive.
În timpul experimentului, participanții au evaluat diferite produse. Apoi și-au împărtășit părerea (atât pozitiv cât și negativ) altora. Oamenii de știință au descoperit că recenziile negative afectează atitudinea celorlalți față de produs: dacă a fost rău la început, a devenit și mai rău și, dacă a fost bun, s-a schimbat adesea în rău datorită părerii celor din jur.
De asemenea, atunci când participanții au interacționat personal cu cei care au dat o opinie negativă, au devenit și mai hotărâți în părerea lor negativă. Concluzia este clară: negativismul se transmite persoanelor din jur.
Tristețea se răspândește ca o boală
Psihologii de la Universitatea Harvard au studiat legătura dintre starea emoțională și relațiile. Ei nu au analizat exploziile spontane de emoții pe care le simțim atunci când ne împărtășim sentimentele cu alte persoane, ci impactul stării noastre emoționale asupra psihicului celor dragi.
Au descoperit că răspândirea emoțiilor este foarte puternică, iar tristețea se transmite mai repede și mai bine decât bucuria. Cu alte cuvinte, un prieten fericit ne crește bucuria cu 11%, în timp ce unul nefericit ne dublează nefericirea.
Starea de spirit proastă este, de asemenea, contagioasă
Observăm imediat o stare proastă la o persoană apropiată, iar creierul nostru reacționează la aceste manifestări într-un mod foarte particular. Orice comunicare începe să fie percepută de noi ca un lucru negativ, în urma căreia adoptăm noi înșine o stare proastă.
Acest lucru a fost demonstrat de psihologii de la Universitatea din Florida, cerând participanților la experiment să discute cu parteneri aleatori. S-a dovedit că cei care s-au confruntat cu negativitate sunt mai nepoliticoși față de următorul partener, iar starea de spirit agresivă a persistat uneori chiar și o săptămână.
Într-un alt experiment, au cerut participanților să găsească cuvinte într-o grămadă de litere aleatorii. S-a dovedit că cei care s-au confruntat cu negativism sunt mai predispuși să găsească cuvinte asociate cu emoții negative.
Înconjoară-te de oameni pozitivi
Indiferent dacă îți place sau nu, starea de spirit a oamenilor din jur îți este transmisă și îți afectează comportamentul. De aceea este atât de important să nu lași oamenii negativi să se apropie prea mult de tine.
Când vă confruntați cu negativism, încercați să răspundeți într-un mod pozitiv. Da, emoțiile pozitive nu sunt atât de contagioase, dar este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru o persoană cu o dispoziție proastă.