Nefericirea si problemele din viata de zi cu zi duc de multe ori la boli ale corpului. Evita sa stai mult timp suparat, trist!

Nefericirea si problemele din viata de zi cu zi duc de multe ori la boli ale corpului. Evita sa stai mult timp suparat, trist!

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 July 2019 in Sanatate

“Am învăţat că oamenii vor uita ceea ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă” – Maya Angelou

Stiai ca nefericirea poate duce la aparitia unor probleme de sanatate? Fericirea nu este singura emotie care te poate ajuta sa ramai sanatos pe masura ce inaintezi in varsta. Conteaza si cat de entuziasmat, amuzat, mandru, puternic si vesel te simti in mod regulat. Iata la ce concluzii au ajuns oamenii de stiinta!

De ce duce nefericirea la probleme de sanatate?

Intr-un nou studiu, persoanele care au experimentat cea mai larga gama de emotii pozitive au avut cele mai scazute niveluri de inflamatie in organism. Inflamatia poate declansa anumite boli, cum ar fi diabetul si bolile cardiace.

Cercetarile anterioare au aratat ca emotiile pot avea un efect antiinflamator asupra organismului, dar noul studiu publicat in revista Emotion analizeaza si daca varietatea acestor sentimente joaca un rol important. Evolutia sugereaza ca da, atunci cand s-au analizat avantajele evolutive ale ecosistemelor cu biodiversitate. Iar cercetatorii din Statele Unite si Germania se intrebau daca exista avantaje similare pentru varietatea experientelor emotionale umane. O astfel de varietate ar putea imbunatati sanatatea fizica si psihica prin prevenirea suprapunerii sau prelungirii oricarei emotii care domina viata emotionala a oamenilor.

Cercetatorii au rugat 175 de adulti sa pastreze un jurnal zilnic al experientelor emotionale timp de o luna, inregistrand cat de des si cat de puternic au experimentat fiecare dintre cele 32 de emotii diferite. Sase luni mai tarziu, oamenii de stiinta au testat probele de sange pentru markerii inflamatiei sistemice, un factor de risc cunoscut pentru mai multe afectiuni cronice de sanatate si pentru moartea precoce.

Per ansamblu, persoanele care au raportat o gama larga de emotii pozitive in fiecare zi au avut un nivel mai scazut al inflamatiei decat persoanele care au raportat o gama mai mica, desi frecventele lor generale de emotii pozitive erau similare.

Acest lucru a fost valabil chiar si dupa ce oamenii de stiinta au identificat trasaturi precum extraversiunea si nevroza, indicele de masa corporala, consumul de medicamente, conditiile medicale si demografia. In mod surprinzator, nu a fost observat un efect similar si pentru celalalt capat al spectrului. Cu alte cuvinte, inflamatia nu tine cont de experimentarea mai multor sau doar catorva emotii negative precum nefericirea.

Autorul principal al studiului, Anthony Ong, profesor de dezvoltare umana la Universitatea Cornell, este de parere ca oamenii pot maximiza aceste beneficii prin examinarea mai stricta a emotiilor lor.  Aunci cand vine vorba de includerea mai multor emotii pozitive in viata noastra, este nevoie sa etichetam si sa categorizam in fiecare zi emotiile pozitive pe care le simtim.

Spunandu-ti „voi fi fericit cand…“ este unul dintre cele mai usoare obiceiuri care iti aduc nefericirea. Modul in care termini propozitia nu conteaza, indiferent ca e vorba de o promovare sau o noua relatie, pentru ca pune prea mult accentul pe circumstante, iar circumstantele imbunatatite nu duc la fericire. Nu-ti pierde timpul asteptand ceva ce s-a dovedit ca nu va avea niciun efect asupra starii tale. In schimb te poti concentra pe faptul ca esti fericit in prezent, pentru ca nu exista o garantie in ceea ce priveste viitorul.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!