Ne straduim mereu sa-i multumim pe cei din jur, dar mai avem timp pentru noi?

Publicitate

Problema cu care ne confruntam atunci cand incercam sa multumim pe toata lumea este ca, pe langa faptul ca uitam de noi insine, nu vom putea niciodata sa-i facem pe toti fericiti.

A-i satisface pe altii este considerat un lucru bun de catre multi, dar este foarte solicitant pentru persoana care se ingrijoreaza pentru toata lumea, dar mai putin pentru sine.

De cand eram tineri, am fost invatati aceasta atitudine. Ni s-a spus sa facem lucruri pe care nu dorim intotdeauna sa le facem daca este ceea ce doresc altii.

Din acest motiv, incepem sa uitam de noi insine.

Cu toate acestea, vine o zi cand suntem atat de storsi incat trebuie sa ne oprim si sa ne intrebam: “Cine sunt eu?” si “Ce vreau?”
Din nefericire, s-ar putea sa nu stim.

Indiferent cum stau lucrurile, realizarea acestui lucru poate fi primul pas pe calea de a ne regasi din nou.

Satisfacerea tuturor ne poate face sa suferim

Incercarea de a-i multumi intotdeauna pe altii poate provoca o multime de durere. Acest lucru se datoreaza faptului ca vom face lucruri pe care nu vrem sa le facem. In multe cazuri, vom renunta la propriile noastre valori.

De exemplu, daca esti intr-o relatie si nu poti suporta mirosul de fum in casa, s-ar putea sa iti lasi partenerul sa fumeze in casa fara nici o mustrare, doar pentru a-l face fericit.

Acest lucru creeaza o multime de frustrari, ceea ce va face ca lucrurile sa se inrautateasca pana cand, in cele din urma, relatia se deterioreaza.

De asemenea, s-ar putea ca parintii tai sa doreasca sa actionezi intr-un anumit mod diferit de cine esti sau doresti sa fii.
Confruntat cu aceasta situatie, anxietatea ta iti spune sa apesi butonul „multumeste-i pe ceilalti”. Procedand astfel, vei continua sa incerci sa faci pe toti fericiti.

Dar la ce pret?

Reactionand asa nu iti acorzi prioritate, plasandu-te pe locul al doilea si ajungi in cautarea constanta a aprobarii altora.

Sunt alte persoane sursa ta de fericire?

S-ar putea sa para un paradox gandul ca placerea tuturor celor din jurul tau te poate face sa suferi. Cu toate acestea, exista o explicatie pentru acest lucru: daca faci acest lucru, iti pui fericirea proprie in mainile altcuiva.

Publicitate

In momentul in care incepi sa ii satisfaci pe altii pentru a te simti mai bine despre tine sau in momentul in care o alta persoana este suparata sau dezamagita de tine, te confrunti cu anxietate si vrei sa schimbi situatia.

Te gasesti intr-o alee fara iesire.

Apoi, vei incerca sa scapi de conflict. Vei recurge la a incerca intotdeauna sa fii sigur ca opinia ta este ceea ce vor alte persoane sa auda. Apoi, pur si simplu vei merge acolo unde altii vor sa mergi, nu de unde vrei tu sa mergi.

In cele din urma, ce fel de viata traiesti? Este a ta sau a altcuiva? Daca nu iei controlul, viata ta poate deveni lipsita de sens.

Nu poti sa pierzi somnul din faptul ca un prieten e suparat pe tine pentru ca ai spus “nu” unei iesiri in oras, indiferent de motiv.

– De asemenea, nu te poti ingrijora sa te asiguri ca ai indeplinit asteptarile pe care toata lumea le are pentru tine.

– Trebuie sa inveti sa accepti dezaprobarea sau negativitatea atunci cand iti expui opiniile, iei decizii sau faci ceea ce vrei. Ceilalti vor trece peste asta!

Incepe sa te faci fericit

Pentru a te impiedica sa ii multumesti pe toti cei in jurul tau, trebuie sa lucrezi cu adevarat la stima ta de sine. Pe langa nesiguranta ta, probabil ca din acest motiv ai inceput sa actionezi in acest fel.

Odata ce stima de sine este acolo unde ar trebui sa fie, trebuie sa incepi sa schimbi unele obiceiuri vechi.

Incepe sa spui „nu” cand doresti sa spui „nu”. Daca cineva se supara, nu te simti coplesit. Mai devreme sau mai tarziu, vor trece peste asta (nu este sfarsitul lumii!).

Fa din tine o prioritate.

Acorda prioritate deciziilor tale, ceea ce doresti, opiniile si visele tale. Dar, mai presus de toate, prioritizeaza-ti bunastarea.

Nu trebuie sa faci nimic care nu te face sa te simti bine. Te extenuezi in zadar. Tu suferi, iar asta poate provoca anxietate si depresie.

De ce sa nu incepi sa traiesti pentru tine?

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Oare Dumnezeu stie de ce avem noi nevoie….

Publicitate

“Continuă să-ți spui că lucrurile vor merge rău și ai șanse mari să devii un profet.” – Isaac Singer

„Nu te-ngrijora pentru ziua de mâine, căci Domnul Dumnezeul tău ştie ce ai nevoie şi îţi va da”, ne spunea Iisus acum 2.000 de ani. Ceva din in­te­riorul nostru „ascultă” cu înţelegere această pro­poziţie, dar o altă parte din noi îşi spune:

„Nu ştie. Nu ştie ce am nevoie! Dacă ar şti, mi-ar umple contul imediat, mi-ar permite să huzuresc, aşa cum visez, să câştig la loterie, să mă însor cu fe­meia cea mai frumoasă, ori să câştig Premiul Nobel. Dacă Dumnezeu ar şti nevoile mele, mi-ar da acum bani de întreţinere, m-ar face sănătos ins­tan­taneu sau – măcar – m-ar scăpa de durerile de spa­te”, zice omul. Pentru că Dumnezeu pare a sta acolo, în Ceruri, impasibil şi fără griji, omul se chi­nu­ieşte, se lamentează în suferinţi şi afirmă ia­răşi: „Dumnezeu nu ştie ce am nevoie”…

Dacă crezi că Dumnezeu nu ştie ce nevoi ai, de­vi­ne adevărat. Dacă spui că El nu ştie, prin puterea li­berului arbitru El devine neştiutor. Nu ştie ce ne­voi ai. Prin îngrijorarea în sine îI spui Domnului: „Dă-te mai încolo, că habar nu ai ce-mi trebuie! Uite, eu ştiu clar că îmi lipseşte cutare şi cutare lu­cru, că nimeni nu mă ajută şi nu primesc niciodată ce am nevoie, ce-mi doresc sau ce vreau”!

Liberul ar­bitru funcţionează perfect. Eşti liber să te îngrijo­rezi, cum eşti liber să te lipseşti de griji şi să-ţi aminteşti că ceea ce vede Dumnezeu ar putea fi „tre­cutul, prezentul şi viitorul tău la un loc”. Tu poţi ve­dea doar o frântură, pe baza căreia îţi stabileşti o nevoie imediată. De acolo însă, din Infinitul său, Dumnezeu vede întregul context. S-ar putea să vadă că un cont prea gras în bancă nu-ţi face bi­ne la caracter. Prea mulţi bani sau prea mult succes te-ar putea transforma într-un criminal sau într-o fiinţă abjectă. S-ar putea ca Dumnezeu să va­­dă că pâinea este tot ce ai nevoie pentru ziua de mâi­ne.

Publicitate

Dumnezeu ar putea vedea viaţa ta în an­sam­blu, pe când tu o vezi pe bucăţele. Pentru că tu vezi doar o fotografie dintr-un set întreg, nu în­seamnă că ai acces la toată povestea. Şi, pentru că ac­cesul la întreaga poveste nu este posibil, nu-ţi ră­mâne decât să crezi că „Dumnezeu ştie şi îţi va da”, or să crezi că el nu ştie şi – prin aceasta – alegi să te zbuciumi… De fapt, şi dacă el n-ar şti, dar tu ai prefera să crezi că ştie, lucrurile s-ar sim­pli­fica dintr-un foc. Povestea ta ar deveni mai pu­ţin instabilă, iar mintea ta mai puţin antrenată în a găsi soluţii care – adesea – nu-ţi folo­sesc. Grija pentru viitor te face să chiuleşti din momentul în care îmbrăţişezi o fiinţă dragă… Când te plimbi prin trecut sau prin viitor, eşti absent din prezent şi aceasta înseamnă îngrijorare.

Aceasta înseamnă fuga din clipa în care se pe­­­trece viaţa ta cu adevărat. Fiecare moment de acum este real. Îngrijorarea te atenţionează că ai eva­­­dat din realitate. Şi aşa se face că se poate să ai în faţă soluţia pentru o problemă, dar – pentru că te îngrijorezi şi te gândeşti prea mult la ea, n-o poţi vedea cu nici un chip… Pentru că nu se poa­te să vezi soluţia acum cu o minte îngrijorată pen­­tru mâine…

Aşa că este cu mult mai profi­ta­bil şi inteligent să crezi că Dumnezeu „ştie”, decât să te convingi zi de zi de faptul că „tu ştii”! Su­fe­rin­­ţa ar putea fi rodul credinţei în puterea proprie. Când pământul pare că-ţi fuge de sub picioare, îţi dai seama că n-ai nici o putere şi vezi cum piesele vieţii se aşază pe unde nu ai gândit, fără să în­trebe cât te-ai îngrijorat, cât ai suferit ori cât ai trans­pirat. Aceasta îţi demonstrează strălucitor că ar putea fi „cineva care ştie mai mult decât tine”. Şi a cărui putere trebuie privită cu luare aminte…

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet