Multe persoane spun că roșiile contribuie la inflamații: ce spune știința

Multe persoane spun că roșiile contribuie la inflamații: ce spune știința

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 July 2023 in Sanatate

Roșia este o cultură legumicolă din familia Solanaceae. Acolo sunt incluse și alte legume cunoscute, cum ar fi cartoful, ardeiul, vinetele. Dar și plante otrăvitoare precum mătrăguna, datura, mătrăguna albă, cătina lupului și tutunul. De asemenea, conform clasificării botanice, roșiile sunt considerate fructe. În bucătărie, le considerăm legume.

Sunt roșiile dăunătoare?

Roșiile sunt un aliment popular în întreaga lume. “Pomo d’oro” (în italiană “mere de aur”) sau “tomatl” (din aztecă “fructe mari”) nu sunt consumate doar crude, ci și murate, uscate, adăugate în mâncăruri gătite, prăjite, la cuptor, sosuri, supe și umpluturi.

Beneficiile roșiilor

În primul rând, trebuie să vă spun că roșiile, ca și multe alte legume, aduc multe beneficii organismului uman. Ele conțin multă fibră și puțin zahăr, aproape deloc grăsimi și amidon, o cantitate mare de vitamine și minerale. De exemplu, vitamina C în roșii este la fel de multă ca în citrice sau coacăze negre. Toate acestea le fac un produs alimentar excelent pentru o dietă sănătoasă.

Roșiile conțin carotenoizi: licopen, luteină și beta-caroten.

Licopenul are trei efecte benefice asupra sănătății: oferă protecție antitumorală, are un efect protector asupra sistemului cardiovascular și reduce efectele negative ale razelor solare asupra pielii și retinei.

Moleculele de licopen sunt capcane pentru așa-numiții radicali liberi, care conduc la îmbătrânirea organismului, apariția diverselor inflamații și tumori. Licopenul este benefic pentru pereții vaselor de sânge și protejează pielea de arsurile solare.

Interesant este faptul că, conținutul de licopen în diferite sosuri de roșii, pastă de roșii și ketchup este mai mare decât în roșiile crude și, în general, crește în timpul procesării termice.

Licopenul și vitamina C previn anemia.

Luteina este benefică pentru vedere.

Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A.

De asemenea, roșiile conțin serotonină („hormonul fericirii”), care îmbunătățește starea de spirit.

În medie, roșiile de culoare roșie conțin mai mulți nutrienți decât cele galbene.

Efectele negative produse de roșii

Există opinia că roșiile pot agrava bolile autoimune ale oamenilor (cum ar fi artritele, colita ulcerativă). Cu toate acestea, mecanismele prin care acest lucru poate avea loc nu sunt recunoscute în medicină.

Pot exista alergii severe generate de roșii, adică intoleranță individuală.

Roșiile sunt excluse din dietă în unele boli ale articulațiilor, rinichilor și tractului digestiv.

Totul se datorează faptului că roșiile conțin acid oxalic într-o concentrație destul de mare. Se consideră că acest acid provoacă dureri acute la nivelul genunchilor și altor articulații, așa că este mai bine să excludeți acest produs din alimentație (până la ameliorarea simptomelor).

În acest caz, specialiștii recomandă înlocuirea roșiilor roșii cu cele galbene, curățându-le în prealabil de coajă și adăugând ulei. Însă acest mod de preparare nu se potrivește tuturor. Dacă nu vă simțiți bine, cantitatea de produs consumată trebuie să fie limitată la 100-200 de grame pe zi.

Această opinie este în prezent subiect de dispută între specialiști. Mulți susțin că, cartofii și roșiile sunt inofensive, cu excepția cazului în care cartofii au pete verzi sau roșiile au pete galbene în zona prinderii codiței. Vă rugăm să împărtășiți-vă propria experiență în comentarii!

Roșiile verzi (necoapte) sunt cu adevărat periculoase pentru sănătate, deoarece conțin alcaloidul solanin.

Pentru a vă asigura că nu aveți reacții individuale specifice la roșii, puteți să le excludeți complet din dietă și derivatele lor timp de 4 săptămâni. Dacă în acest timp apar schimbări pozitive în starea de sănătate, este posibil să fie necesar să excludeți roșiile complet.

Sau le puteți introduce treptat în dietă și să observați schimbările în starea de bine. Dar astfel de persoane sunt rare. Dacă nu ați observat nicio schimbare, înseamnă că roșiile nu au un efect negativ asupra dvs.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!