“Orice drum ai alege, urmează-l cu toată inima.” — Confucius
Împăcarea face bine la inimă şi nu numai. Vindecare emoţională e mai importantă decât orice medicament
Să ierţi din inimă greşelile celorlalţi pare a fi mai degrabă un deziderat spiritual, nu neapărat unul care ţine de sănătate. Dar iată că cercetătorii ultimelor decenii au pus din ce în ce mai mult în evidenţă faptul că există o legătură foarte mare între gânduri şi emoţii şi starea de sănătate. Cei care nu reuşesc să ierte trăiesc o mulţime de sentimente negative care în timp îi îmbolnăvesc.
1. Iertarea reduce stresul
Atunci când eşti foarte supărat pe cineva care ţi-a greşit, petreci multe ore certându-te cu acea persoană în gând. Furia, frustrarea şi alte emoţii de acelaşi tip, însoţesc de regulă aceste dialoguri mentale interminabile. În tot acest timp, muşchii se încordează, presiunea sangvină creşte şi apare o transpiraţie neobişnuită. Hormonii de stres invadează întreg organismul. După cum se ştie, el reprezintă cauza foarte multor boli grave. Dacă reuşeşti să ierţi, te linişteşti şi ai mari şanse ca acele boli să nu mai apară.
2. Scade riscul bolilor de inimă
O echipă de medici americani au studiat efectele trădării asupra sănătăţii inimii. Cei care au reuşit să ierte au înregistrat îmbunătăţiri notabile ale presiunii arteriale şi ale frecvenţei cardiace faţă de cei care nu au putut să treacă peste sentimentele negative. Expresia „inimă rănită” nu e doar o metaforă. Suferinţele din dragoste pot să distrugă la propriu inima unui om. Cu inteligenţă poţi face o observaţie simplă: de multe ori, cel care greşeşte nu se sinchiseşte prea mult după aceea. Poate că nici nu-şi dă seama că a greşit. Mai mult se chinuie însă acela care nu reuşeşte să ierte!
3. Relaţiile de cuplu sunt mai fericite
Există şi studii care au arătat că femeile care îşi iartă soţii prezintă un risc considerabil scăzut de a dezvolta boli cardiace, dar şi cancerul de sân. Una din cauzele emoţionale majore ale acestui tip de cancer este incapacitatea de a se ierta pe sine şi pe fiinţa iubită. Certurile şi tensiunile dintre îndrăgostiţi sunt un subiect fascinant pentru literatură şi telenovele, însă ele distrug iubirea.
În loc să pedalezi la nesfârşit pe: „Da, dar uite ce mi-a făcut” – mai bine găseşte în tine puterea de a te linişti. A ierta nu înseamnă să accepţi greşelile, ci să fii de acord că iubitul tău nu e perfect, cum de altfel nici tu încă nu eşti.
4. Durerile dispar în mod miraculos
Un studiu realizat pe un număr restrâns de persoane care prezentau dureri cronice de spate a arătat că practica meditaţiei îndreptată asupra transformării mâniei în compasiune face să scadă aceste dureri, dar şi anxietatea care le însoţea, mai mult decât calmantele obişnuite. Iertarea produce o relaxare care declanşează o invazie de hormoni pozitivi în întregul organism. Artrita cu toate complicaţiile ei are printre cauzele emoţionale incapacitatea de a accepta că ceilalţi sunt diferiţi, şi că în unele situaţii pot acţiona altfel decât ne-am dori noi.
5. Îţi alegi singur fericirea
Atunci când reuşeşti să ierţi, devii responsabil pentru propria fericire. Nu mai ai nevoie ca altcineva din afara ta să facă ceva pentru ca tu să fii mulţumit. Un studiu al unor psihoterapeuţi americani arată că cei care şi-au dorit să-i ierte pe cei care le-au greşit au făcut progrese mult mai mari decât cei care nu s-au gândit la asta.
Cele mai multe probleme psihologice au la bază o anumită opoziţie faţă de evenimentele vieţii. Însă de multe ori, degeaba vrei să fie altfel nişte lucruri care s-au întâmplat deja sau care nu mai pot fi schimbate. Împăcarea cu situaţia este tot un fel de iertare, şi aduce o mare uşurare.
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!