Motive pentru care este bine sa meditezi descoperite de oamenii de stiinta

Motive pentru care este bine sa meditezi descoperite de oamenii de stiinta

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 October 2018 in Spiritualitate

Vă prezentăm 15 motive validate științific pentru care meditația este benefică:

Meditația reduce stările depresive și anxioase. Mulți cercetători încurajează medicii să discute cu pacienții lor despre rolul profund al meditației în tratarea stresului, a anxietății și a stărilor despresive.

Poți atenua inflamația calmându-ți mintea. Studiile au arătat că un program bazat pe practica atenției conștiente (MBSR) s-a dovedit eficient în scăderea nivelului inflamației din organism. Așadar, practica atenției conștiente poate ajuta în afecțiuni inflamatorii precum astm, artitrită, sindromul colonului iritabil.

Meditația îți poate transforma viața sexuală. Practica atenției conștiente are efecte pozitive asupra nivelului de energie, reduce stresul și te face mai prezent/ă, respectiv mai disponibil/ă în relație cu partenerul/partenera.

Plonjarea în interioritate crește cantitatea de materie cenușie din creier. Aceasta explică faptul că persoanele care meditează cultivă emoții pozitive, au stabilitate emoțională și aleg comportamente în mod conștient.

Meditația bunătății (Lovingkindness) îți va extinde cercul social. Această meditație sporește sentimentul conexiunii sociale în raport cu străinii. Meditația este o cale de a ne conecta cu ușurință cu cei din jur, depășind izolarea socială pe care o trăim uneori.

Poți medita pentru a-ți ușura durerea fizică. Deși cercetătorii nu înțeleg prea bine mecanismul, practica atenției conștiente ajută la ușurarea durerii cronice și crește calitatea vieții.

Starea de prezență ajută la depășirea dependențelor și a consumului de substanțe. Cultivarea conștienței în raport cu fluxul gândurilor noastre este o temă centrală în meditație. Un studiu a arătat cum utilizarea tehnicilor de meditație într-un program de reabilitare a redus consumul de substanțe și de alcool, comparativ cu un program clasic de reabilitare.

Meditația te menține tânăr. Cercetările arată că meditația combinată cu yoga poate îmbunătăți funcționarea cognitivă și încetini telomeraza, ceea ce duce la protecție împotriva îmbătrânirii cauzate de stres.

Chiar și numai un strop de meditație îți îmbunătățește imunitatea. Chiar și un program de meditație pe termen scurt poate determinat îmbunătățiri semnificative ale funcției imunitare. Asta înseamnă că sezonul răcelilor poate deveni o excelentă ocazie de a începe practica meditației.

Meditația îți sporește abilitatea de concentrare. Un studiu recent demonstrează efectele pozitive ale meditației în tulburările atenționale – totul fără efectele secundare ale amfetaminelor.

Meditația te poate transforma într-o persoană compasivă. Practica atenției conștiente extinde ariile cerebrale responsabile pentru trăirea empatiei și pentru abilitatea de a înțelege și citi emoțiile celorlalți, ceea ce are ca rezultat aprofundarea relațiilor.

Meditația îți poate îmbunătăți cariera. A fost corelată cu o satisfacție crescută la job și cu o mai bună implicare în muncă.

Este posibil să îți reduci tensiunea arterială cu ajutorul meditației. Un studiu publicat în decembrie 2016 arată că meditația este o alternativă promițătoare pentru reducerea presiunii sistolice și diastolica – factori de risc majori în bolile cardiovasculare.

Reducerea stresului îți poate îmbunătăți digestia. Tulburările inflamatorii ce țin de sistemul digestiv sunt în strânsă legătură cu starea psihică. Mediația reduce afecțiunile digestive asociate stresului.

Practica meditativă ajută la îmbunătățirea somnului și la prevenirea insomniei. Un grup care a practicat meditația timp de șase săptămâni și-a redus semnificativ insomnia, oboseala și stările depresive.

Acum că știi concret la ce anume te poate ajuta practica meditației, care e motivul tău preferat pentru care ai începe să meditezi constant?

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!