Vitamina B12 este cea mai importantă componentă pentru funcționarea sănătoasă a corpului, deoarece este necesară pentru producerea de celule roșii din sânge. Semnele de deficiență pot apărea foarte încet și vă pot afecta diferite părți ale corpului și chiar starea de spirit. Depresia, starea de spirit proastă sau anxietatea pot fi legate de nivelurile scăzute ale acestei vitaminei.
Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău absoarbe vitamina B12 cu mare dificultate. Dacă nu faceți nimic în acest sens și nu vindecați anemia la timp, aceasta poate duce la tulburări ale sistemului nervos și la alte probleme grave. Prin urmare, urmăriți eventualele simptome și efectuați un test de sânge dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.
Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți furnicături în mâini sau în picioare? Acest lucru se poate datora lipsei de vitamina B12.
Simptome care semnalează deficitul de vitamina B12:
Ești mai rece decât de obicei
Dacă ai deficit de vitamina B12, este posibil să nu ai suficiente celule roșii în sânge care să ajute oxigenul să circule prin corp, acest lucru se numește anemie. În acest caz, corpul nu se mai încălzește așa de bine, în special la nivelul brațelor și picioarelor.
Probleme neuronale
Deficitul de B12 poate duce la depresie, confuzie, probleme de memorie, demență și vă poate afecta coordonarea. Însă, puteți remedia situația cu suplimente alimentare, medicii recomandă ca adulții să ia 2,4 mg pe zi. Dacă consumi mai mult decât ai nevoie, corpul tău va elimina excesul vitamine în urină. Cu toate acestea, dozele excesiv de mari pot avea unele efecte secundare, cum ar fi amețeli, cefalee, stări de neliniște, greață și vărsături.
Bătăi accelerate ale inimii
Este vorba de momentele când inima ta începe brusc să bată foarte repede sau se oprește pentru o clipă. Puteți prelua anumite cantități de vitamină B12 din pui, ouă și pește. Dar una dintre cele mai bune surse de vitamina B12 este un aliment pe care nu-l consumați de obicei: ficatul de vită.
Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot fi asociate cu depresia.
Vitamina B12 și alte vitamine B joacă un rol important în producția de substanțe chimice care afectează starea de spirit și diferite funcții ale creierului. Deficitul de B12 poate provoca aproape orice simptom mental, de la anxietate și atacuri de panică la depresie și halucinații. Acest lucru se datorează faptului că deficitul de B12 provoacă tulburări în sistemul nervos și în eritrocite.
Oamenii de știință au făcut niște studii cu privire la tratarea depresiei cu vitamina B12. Studiile au arătat că pacienții cu depresie au atât niveluri scăzute de acid folic, cât și niveluri scăzute de vitamina B12, așadar s-a găsit o legătură între depresie și nivelurile scăzute ale acestor două vitamine.
Niveluri scăzute de acid folic în plasmă sau ser au fost, de asemenea, găsite la pacienții cu tulburări recurente ale dispoziției. Pe baza descoperirilor actuale, vă recomandăm să încercați suplimente alimentare de acid folic și vitamina B12 pentru a îmbunătăți tratamentul depresiei.
O altă posibilă legătură între starea de spirit scăzută și deficitul de B12 poate fi efectul vitaminei asupra nivelului de serotonină din creier, pe lângă alte substanțe chimice. Serotonina ajută la reglarea stării de spirit a unei persoane, astfel nivelurile scăzute de serotonină pot fi asociate cu depresia. Cu toate acestea, unele studii au arătat că serotonina poate juca un rol mai mic în depresie decât se credea anterior.
Acest articol este destinat exclusiv scopurilor educaționale și nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul medicului. Consultați întotdeauna un medic dacă aveți anumite întrebări cu privire la sănătatea dumneavoastră.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.