Mituri si adevaruri despre puterea mintii si hipnoza!

Mituri si adevaruri despre puterea mintii si hipnoza!

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 June 2020 in Spiritualitate

Daca suntem constienti de puterea mintii, a subconstientului nostru, putem scoate la suprafata calitati pe care nici nu ne-am fi asteptat sa le posedam. Dintre subcategoriile prin care dezlegam secretele subconstientului, cele mai importante sunt hipnoza si visul lucid.

Hipnoza

Prima intrebare care ne vine in minte atunci cand ne gandim la hipnoza ar fi daca aceasta este cu adevarat “pe bune” sau este doar o escrocherie.

Intradevar, exista numeroase persoane care pretind ca ne pot hipnotiza, insa nu au nivelul necesar de pregatire pentru a face acest lucru in mod profesional.

Din cauza numeroaselor incercari nereusite de hipnoza, unii oameni pot ajunge la concluzia ca ea nu functioneaza. Trebuie retinut ca acest lucru nu se intampla din cauza celui hipnotizat, ci a celui care hipnotizeaza. Oricine poate experimenta hipnoza, indiferent de parerile diferite ale maestrilor in domeniu. Elementul esential pentru reusita este abilitatea, “talentul” specialistului in hipnoza. Studii recente au demonstrat ca hipnoza se poate induce prin sugestie emotionala (care functioneaza mai bine la persoanele introvertite) sau fizica (ce da rezultate extraordinare la persoanele extrovertite).

In ultimii treizeci de ani, amplul domeniu al hipnozei a evoluat foarte mult. Aceasta metoda, folosita in trecut doar pentru a trata indispozitii psihologice sau pentru spectacol a devenit in zilele noastre o unealta de manipulare ce poate determina oamenii sa faca o arie larga de lucruri. In mod traditional, hipnoza era indusa prin sugestie directa (si astazi se mai foloseste aceasta metoda). Problema este insa ca doar persoanele extrovertite raspund la sugestia directa. Introvertitii raspund mult mai bine la sugestia emotionala, indirecta, fapt descoperit de Dr. Milton Erickson, datorita caruia a aparut o noua forma de hipnoza, mai discreta.

Erickson a descoperit noi modalitati de a induce hipnoza, permitandu-le celor 50% din persoanele ce nu puteau fi hipnotizate (aparent) sa traiasca aceasta experienta iesita din comun. Asadar, data viitoare cand ne intrebam daca hipnoza functioneaza cu adevarat, trebuie sa avem in vedere ca este posibil ca specialistul in hipnoza sa nu fi folosit metoda potrivita pentru personalitatea noastra.

Asadar, pentru a hipnotiza o persoana, specialistul in hipnoza trebuie mai intai sa identifice care tip de sugestie functioneaza cel mai bine asupra ei. Odata facut acest lucru, inducerea starii de hipnoza are loc relativ usor. De aici tragem concluzia ca hipnoza nu poate fi niciodata o inselatorie, escrocherie, ci poate doar sa aiba eficienta sau nu, in functie de specialistul ce o induce.

Cum functioneaza hipnoza asupra mintii? Hipnoza ne induce o stare de constienta relaxata, insa concentrata. In aceasta stare de liniste, mintea noastra accepta extraordinar de usor sugestii ce intra direct in gandurile noastre si ne influenteaza sau chiar schimba convingerile sau atitudinea. Dupa cum stim, toate actiunile noastre provin din ganduri, iar atunci cand gandim diferit, actionam diferit.

Mituri comune despre hipnoza

Mitul 1: In starea de hipnoza nu suntem constienti.

Gresit. Starea de hipnoza este o stare in care mintea noastra este relaxata, insa suntem total constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru. Detinem control si putem accepta sau respinge o sugestie. Mai mult, putem iesi din hipnoza oricand dorim sa facem acest lucru.

Mitul 2: Sub hipnoza, oamenii se poarta nebuneste.

Cei care cred acest lucru probabil au vazut un spectacol de hipnoza ce este o forma extrema a acestei discipline, facuta special pentru a distra un public. In realitate, hipnoza ajuta persoanele sa isi schimbe viata in bine, lucru ce inseamna ca nici in aceasta stare nu vor face ceva ce nu fac in mod normal.

Mitul 3: Suntem sub puterea celui ce ne induce hipnoza.

Nu ni se poate induce hipnoza impotriva vointei noastre. Nimeni nu poate fi influentat sa isi schimbe comportamentul dupa bunul plac al unei persoane. Daca lucrurile ar sta asa, in mod utopic, toti detinutii unei inchisori ar putea fi hipnotizati pentru a deveni cetateni model.

Mitul 4: Sub hipnoza oamenii isi destainuie cele mai adanci secrete sau temeri.

Complet neadevarat. In timpul hipnozei comportamentul nostru este cel normal. Asadar, secretele raman bine pastrate in interiorul nostru.

Mitul 5: Putem ramane blocati in hipnoza.

Nimeni nu poate ramane blocat in starea de hipnoza deoarece mintea urmareste interesele noastre. Daca ajungem intr-o stare avansata de hipnoza, la sfarsitul “sedintei” vom adormi, iar atunci cand ne vom trezi vom fi din nou constienti.

Mitul 6: Nu oricine poate fi hipnotizat.

Orice persoana poate fi hipnotizata, doar ca unii dintre noi au nevoie de mai mult timp si mai multa relaxare pentru a-si intra in stare. Indiferent cine suntem, ni se poate induce starea de hipnoza. De fapt, exista persoane care pe parcursul sedintelor nici nu realizeaza ca sunt hipnotizate, insa, in timp, observa schimbari pozitive in comportament.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide